6 Şubat depreminin 1'inci yıldönümü

Asrın felaketinin 1'inci yıldönümünde gerçekleştirilen anma etkinlikleri kapsamında 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünde değerlendirme toplantısı düzenlendi. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda depremin ilk anından bu yana gerçekleştirilen faaliyetler anlatıldı. 

6 Şubat depreminin 1'inci yıldönümü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük depremde 11 il doğrudan etkilenirken binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin hemen ardından Bartın dâhil 70 ilde seferberlik başlatıldı. 

Asrın felaketinin 1’inci yıldönümünde Bartın’da 6 Şubat Depremi Anma Etkinlikleri kapsamında 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünde değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesinde, deprem bölgesinde aktif görev alan AFAD gönüllü ekibi, Türkiye Diyanet Vakfı Arama Kurtarma ekibi, İHH Bartın Şubesi Arama Kurtarma ekibi Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ı karşılayarak deprem sonrasında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler verdi. 

Vali Arslan’ın başkanlık ettiği toplantıda kamu kurum ve kuruluşların amirleri hazır bulunurken, depremin ilk anında itibaren Bartın özelinde gerçekleştirilen çalışmalar anlatıldı. 

Toplantıda konuşan Vali Arslan, depremden hemen sonra başlatılan seferberlik ve dayanışma duygusunu dile getirerek; “İlk etapta 04.17’de 7.7 şiddetinde bir depremde 11 ilimiz etkilendi ve ülke olarak yüreğimize ateş düştü. Daha sonrasında da maalesef öğle vakitlerinde 13.30 civarında Elbistan merkezli 7.6 şiddetinde bir deprem daha yaşadık. Aslında bu tarihte görülmemiş bir şey. Yani maalesef birbirinden bağımsız bu kadar büyük iki deprem ilk defa herhalde dünyada, ülkemiz zaten ilk defa yaşadı ama dünyada da ilk defa yaşanan bir felaket. Maalesef depremlerde 53 bin 537 canımızı kaybettik. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Halen depremde yaralanıp tedavisi devam eden bütün vatandaşlarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Tabii biz depremin ilk anından itibaren ben 04.45 civarında haber aldım. O andan itibaren biz il olarak neler yaptık? Onları sizlerle paylaşmak istiyorum. Zaten hepiniz biliyorsunuz. 70 il, bütün valilerimiz, bütün ilin ileri gelenleri, kurumları, STK'ları, bütün ülkemiz, vatandaşlarımız ilk andan itibaren seferber olduk. Bizim millet olarak çok güzel bir özelliğimiz var. Bu yardımlaşma, dayanışma duygumuz, inanılmaz güzel bir duygu. “ dedi. Bence bu sadece bizim ülkemize, bizim milletimize özgü özelliktir. Allah bu özelliğimizi kaybettirmesin. 

“1332 personeli deprem bölgesine görevlendirdik”

Vali Arslan konuşmasının devamında ise depremin ilk anından buyana gerçekleştirilen çalışmaları şöyle anlattı; “Depremin hemen ardından AFAD arama kurtarma ekibimiz 14 personel ve 2 arama kurtarma aracıyla Gaziantep iline gitti.  Yine arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği süreçte Bartın İtfaiyesi'nden 6 kişi, Türkiye Diyanet Vakfı Arama Kurtarma ekibi 12 kişi, AFAD gönüllüsü 53 kişi, Antep, Adıyaman ve Hatay illerindeki çalışmalara katıldılar. Tabii bizim ulusal basında da çok fazla yer aldı. Gurur duyduğumuz arkadaşlarımız Amasra TTK' da çalışan 326 madenci bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerine büyük katkılar sağladı. Maraş'ta 105 madenci, Hatay'da 189 ve Adıyaman'da 32 madenci bu arama kurtarma çalışmalarında yer aldılar ve ciddi anlamda da kahramanlık gösterdiler. Bu da bizim ilimiz açısından mutluluk veren bir başka husus. Arama kurtarma çalışmalarına giden ekiplerimizin 17 kişiyi Antep, 13 kişiyi Maraş, 2 kişiyi Hatay'da ve 43 kişiyi de Adıyaman'da sağ olarak kurtardı. Maalesef 281 bir vatandaşımızın da cenazesine ulaştık. İlimizden deprem ile ilgili hem arama kurtarma döneminde hem daha sonrasında bölgeye giden personel açısından 1332 personel deprem bölgesine görevlendirilerek, farklı konularda ve farklı sürelerde görev yaptı.  Tabii burada Valiliğimiz personeli var, Deniz Komutanlığımızdan, Belediye Başkanlığımızdan, Üniversiteden var.  Ama bir de ayrıca tabii bizim Valiliğimizin dışında olmakla beraber sonuçta adalet mekanizması bunu da vurgulamadan geçemeyiz. 3 savcı Hatay'da 15 günde süreyle adalet mekanizmasının işlemesini katkıda bulunmak amacıyla bölgeye gittiler. 

“49 iş makinesi ve 132 destek aracı bölgeye gönderildi”

Bu süreçte 49 iş makinesi ve 132 destek aracı bölgeye gönderilerek arama kurtarma çalışmalarına destek sağladı. Valilik personelimiz, valilik birimlerinin hizmet verebilir hale gelmesi, genel idare hizmetlerinin yerine getirdi. Mesele acil çağrı karşılama görevlerini yerine getirmek üzere bölgeye gönderildi ve orada 24 gün görev yaptılar. Bunun dışında AFAD Müdürlüğü personelimiz bölgeye görevlendirilerek ilk anından itibaren çadır kentlerin kurulumu, konteyner kent altyapı işleri ve kurulumu, afet konutları yerleştirme ve yönetimi. Afet konutları yer seçim işleri, hak sahipleri gibi aslında AFAD Başkanlığı'nın yürüttüğü işlemler konusunda ciddi destek sağladılar. 

Emniyet ve Jandarma personelleri de bölgede görev aldı

İlimizden Emniyet Müdürlüğü hangi personeller gitti? Kısaca bahsetmemiz gerekirse Emniyet Müdürlüğü personelimiz Maraş'ta görev aldı. Enkaz bölgelerinde can ve mal güvenliği başta olmak depremde zarar gören vatandaşların yaralarının sarılmasından gerek çevik kuvvet olsun, trafik ekiplerimiz olsun, bekçilerimiz olsun, birçok personelimizi biz bölgeye, Maraş'ta görev yapmak üzere gönderdik. Yine Jandarma Komutanlığımıza bağlı ekipler, güvenlik ve trafik çalışmalarına destek olmak ve sokak hayvanlarıyla ilgili çalışma yapmak üzere jandarmamızın personeli ve Haydi ekibi de bölgede görev aldı.  Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı ve bağlısı personellerimizle yine Hatay'da depremzede vatandaşlarımıza yardım malzemesi dağıtım enkazları terk edilmiş evleri koruma noktasında, onların asayişini sağlama noktasında görev yaptılar. 

“Müftülük personeli arama kurtarma çalışmalarına katıldı”

İlimizden Müftülüğümüz personelleri, Türkiye Diyanet Vakfı personeli, Adıyaman'da Müftümüz başta olmak üzere ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Cenaze işlemlerinde, manevi destek hizmeti ve yardımların depremzede vatandaşlarımıza ulaştırılması gibi pek çok konuda görev aldı arkadaşlarımız. 

Belediye cenaze işlemleri hizmeti verdi

Özel idare ekiplerimiz deprem bölgesinde gerçekleştirilen arama kurtarma enkaz kaldırma çalışmalarında iş makineleriyle beraber çalışmalarını yerine getirdiler. Bu süreçte Bartın Belediyesi ekiplerimiz yine deprem bölgesinde gerçekleştirilen arama kurtarma enkaz kaldırma ve cenaze işlemleri, cenaze araçlarını bölgeye gönderdik ve orada onlar da o hizmetleri yerine getirmede katkı sundular. 

“Bölgeye sağlık personelinden oluşan bir ekip gönderdik”

İl Sağlık Müdürlüğü de depremin ilk anından itibaren Sağlık Müdürlüğünde görevli uzman hekim, aile hekim ve diğer sağlık personelinden oluşan bir ekip gönderdik ve vatandaşlarımıza sağlık hizmeti verildi. Özellikle UMKE personelimiz arama kurtarma çalışmaları sırasında çok ciddi görevler yerine getirdiler. 

Sosyal Yardımlaşma personeli de bölgede görev aldı

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personelimiz bölgede görevlendirilerek ayni yardımların dağıtılması ve yönetiminde görev yaptılar. Bu da çok önemli bir şeydi. Çünkü biliyorsunuz ilk etapta çok fazla yardım malzemesi gönderildi ve bunların düzenli hale getirilmesi, depolarda onların düzgün bir şekilde gruplandırılarak vatandaş dağıtılması noktasında da arkadaşlarımız görev yaptılar. 

“Gençlik ve Spor Müdürlüğü depremzedelere sosyal destek verdi”

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personelimiz gönüllü olarak Malatya iline giderek ayni yardımların dağıtımında görev aldılar. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personelimiz Osmaniye, Maraş ve Hataylı illerinde görevlendirilerek Akut dönemde çadır kurulumu ve barınma ihtiyacının karşılanmasında görev yaptılar. Dezavantajlı grupların çocuklar, kadınlar, engelliler, yaşlılar, ülke genelinde ilgili kuruluşlara yerleştirilmesine destek sağladılar. Çadır ve konteyner kentteki depremzedelere sosyal destek verdiler. Depremden etkilenen çocuklarımıza yönelik de faaliyetler gerçekleştirdiler. Ayrıca benim Maraş'ta, 20 gün koordinatörlük yaptığım süreçte STK'lar ile birlikte beslenme ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde ve depremzede vatandaşlarımızın beslenmeyle ilgili özellikle taleplerinin bizlere iletilmesini de önemli görevler yerine getirdik. 

Defterdarlık, DSİ ve Karayolları da bölgede çalışmalar yürüttü

Bartın Defterdarlığı deprem bölgesinde yıkılan ve hasar gören mal müdürlükleri ve defterdarlıkların yerine yeni defterdarlık ve mal müdürlüğü hizmet binalarının oluşturulmasında ve ayrıca zarar tespit çalışmalarında görev yaptılar. DSİ 233. Şube Müdürlüğü ekiplerimiz tüm makine araç parkı ve personeliyle arama kurtarma ve enkaz kaldırımı işlerinde görev aldılar.  Yine Karayolları 156. Şube Şefliğimizde ilk günden itibaren makine, araç parkı ve personeliyle deprem bölgesinde arama kurtarma, enkaz kaldırma ve hasar gören yolların onarım işlerinde görev yaptılar. 

Mimar ve mühendislerden oluşan ekip hasar tespit çalışmasına katıldı

Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Bartın Üniversitesi ve Bartın Belediyesinde görevli inşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşan ekiplerimiz de Hatay'da hasar tespit çalışmalarına katıldılar. 

Yardım malzemeleri köylere ulaştırıldı

Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından Hatay'da AFAD ve Kızılay ile koordineli bir şekilde köy ve çadır kentlerde bulunan depremzede vatandaşlarımıza yardım malzemelerini ulaştırdı arkadaşlarımız. 

Tarım Müdürlüğü personeli bölgede gıda denetimi yaptı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün ziraat mühendisleri veteriner hekimlerinden oluşan ekiplerimiz Maraş’ın Pazarcık ilçesinde hem tarımsal hasar tespit çalışmalarını yaptılar hem de çiftçilerimizin hayvanları için sağlık hizmeti vererek ihtiyaç sahiplerine de yem dağıtımı gerçekleştirdiler.  Bunun dışında yine benim koordinatör olduğum dönemde Tarım İl Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız beraber bölgeye gitmiştik. Burada Tarım Müdürlüğü gıda üretimi ve dağıtımı yaptığımız noktalarda denetimler yaptılar. Yani bu tür ortamlarda gıda denetimi büyük önem arz ediyor ve arkadaşlarımız bu konuda da ciddi katkı sağladılar.

“Depremzede vatandaşlarımıza üç öğün sıcak yemek verdik”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü personelimiz ilk andan itibaren gönüllü ekiplerimiz bir taraftan Kahramanmaraş'ımızın Dulkadiroğlu ilçesine gönderilen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırırken bir taraftan da mobil mutfağımızı kurduk bölgede. Depremzede vatandaşlarımızdan üç öğün sıcak yemek verdik. Tabii bu yemeklerin malzemelerinin hepsini biz gönderdik. Bu noktada çok güzel bir görev yerine getirdiler. 

“Deprem bölgesine toplamda 337 tır malzeme gönderildi”

İlimizden deprem bölgesine toplamda 337 tır, 3 milyon 999 bin 12 adet koli ve kilogram ayni yardım malzemesi gönderdik. Yaptığımız yardımların çeşitlerine baktığımızda ki en önemli ihtiyaçlar biliyorsunuz o dönem hava soğuktu. Battaniyesinden hijyen paketine, gıdalar, giyim, çocuk bezi, ısıtıcılar, mobil tuvaletler, mutfaklar, konteynerler, odun sobası, odunlar, çadırlar hepsi alakalı her şey var. 

“8 milyon 105 bin 567 liralık bir bağış toplandı”

Valiliğimizde bir bağış kampanyası düzenledik. 1033 hayırsever vatandaşımız ve iş insanımızın katkısıyla 8 milyon 105 bin 567 liralık bir bağış toplandı. Malatya’da 12 derslik okul yaptırdık. Mobil tuvaletler yaptırdık, duşlar yaptırdık. Bunlara çok ihtiyaç vardı. Yine ısıtıcılar, çamaşır makinaları, kurutma makinaları, battaniye, konteyner brandası, en son konteyner kentlerdeki çocuklarımıza, eşofman takımlarından tutun en önemli ihtiyaç suydu zaten ciddi anlamda takviye ettik. Ben öncelikle bu yardımları sayarken emeği geçen bütün arkadaşlarımızdan kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, memurları olmak üzere görev alan STK'larımıza, iş insanlarımıza ve emeği olan tüm vatandaşlarımıza en derin şükranlarımı sunuyorum. 

TDV ve Meslek Liselerinden büyük destek

Türkiye Diyanet Vakfı Bartın şubesi tarafından ilimizde 254 adet yaşam konteynırı yapılarak deprem bölgesine gönderdik. Bu da çok ciddi bir takviye. Bu süreçte özellikle depremin ilk anlarında Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin katkısını hiçbir şekilde yadsıyamayız. Özellikle o dönem o soğuktu. Öğretmen ve öğrencilerimiz gece gündüz demeden hafta sonu, hafta içi demeden çok ciddi gayretler gösterdiler ve üretilen sobaları bölgeye gönderdik.  Yine Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi atölyelerinde iç giyim, maske ve pijama takımına kadar dikimi yapılıp gönderilen malzemelerimiz oldu.  Bu süreçte gerçekten Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Liselerin ne kadar büyük katkı sunduğunu da hep birlikte görmüş olduk ülke olarak. 

“Sosyal markette 65 bin 528 adet yardım yaptık”

İlimize gelen depremzedelerden 3 bin 20 kişi Mehmet Rıfat Efendi Öğrenci Yurdunda 1 Ağustos 2023 tarihine kadar misafir edildi.  2 bin 761 depremzede ise konaklamalarını kendi imkânlarıyla sağlayarak ilimizde misafir edilmiştir. Tabii depremin birinci haftasında valiliğimizce sosyal marketi faaliyete geçirdik ve ilimizdeki depremzedelere bu sosyal markette 5 bin 297 depremzede vatandaşımıza 65 bin 528 adet yardım yaptık. Sosyal Markete o dönemde hayırseverlerimizin ciddi katkısı oldu Kızılay’ımız bize destek verdi. Desteklerinden dolayı da tekrar teşekkür ediyoruz. Vakfa müracaat eden 1108 depremzede aileye 1 milyon 409 bin 722 iki TL nakdi destek sağlanmış. Şuan deprem bölgesinden ilimize nakil gelen 127 öğrencimiz eğitim hayatına ilimizde devam ediyor.  İŞKUR tarafından 63 afetzede işe yerleştirilmiş olup 43 adet depremzedeye danışmanlık hizmeti verilmiş. 

Depremzedelere manevi ve psikososyal destek verildi 

Yine Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz hem deprem bölgesinde bu çalışmaları yaparken ilimizde misafir ettiğimiz 4 bin 95 kişiye piskososyal destek vermiştir. Aynı zamanda yine yurtta misafir ettiğimiz depremzedelerimize Bartın Müftülüğü manevi rehberleri, Diyanet Vakfı Kadın Kolları Gönüllü hanımları ve Kur'an Kursu Öğreticileri tarafından da manevi rehberlik programları düzenlenmiştir.  Ayrıca yine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz personeli ve Gençlik Merkezi personelimiz tarafından da drama, masal canlandırma, satranç gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek ailelerimize ve çocuklarımıza moral verecek çalışmalar yürüttü. İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından ilimizde yine yurtlarda misafir ettiğimizde vatandaşlarımıza yerinde koruyucu, tedavi edici ve psikososyal destek sağladık. Orada her gün bir doktorumuz vardı. Aile sağlık personelimiz vardı. Türkiye Sakatlar Derneğimizi de özellikle belirtmek istiyorum. Sonlarda sağ olsunlar. Bağışçıların destekleriyle engelli vatandaşlarımıza tekerlekli sandalye, koltuk değneği gibi malzemeleri temin ederek bölgeye gönderdik. 

“Allah devletimize zeval vermesin”

Bartın özelinde ve diğer illerde de tabii Sayın Valilerimiz ile bu süreçte çalışmalarımızı hep sürdürdük. Allah devletimize zeval vermesin. Vatandaşlarımıza yine tekrar STK'larımıza, iş insanlarımıza bu süreçte katkı sağlayan bütün paydaşlarımıza, bütün insanlarımıza çok çok teşekkür ediyoruz. Tekrar söylüyorum, Allah ülkemize, aziz milletimize bir daha böyle afetler, felaketler yaşatmasın. Her türlü afetten, ülkemizi korusun. Ama ülkemizin gerçeğini de hepimizin farkında olması gerekiyor. Bulunduğumuz coğrafya maalesef hem deprem hem diğer afetler anlamında, özellikle deprem anlamında ciddi riskler taşıyor.  Biz de bütün vatandaşlar ve başta idareciler olmak üzere bu konuda hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çalışmamız gerekiyor. “ 

“Depreme özel bir çalışmamız henüz yok”

Vali Arslan açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Bartın’ın olası bir deprem afetine karşı eylem planına ilişkin sorusuna şöyle yanıt verdi; “Depreme özel bir çalışmamız henüz yok. Biz AFAD Müdürümüzle de görüştük. Bartın ikinci derece deprem bölgesi mi değil mi? En son AFAD Başkanlığımızda bunu görüştüm. Başkan Yardımcımız “İçinizi ferah tutabilirsiniz. Bartın bir deprem bölgesinde değil” dedi. Ama sonuç olarak ikinci derecede de olsa aslında biraz bilinçlendirme anlamında bizim de çalışma yapmamız gerekir. Ama öncelikle Bartın'ın öncelikli olmak üzere biliyorsunuz sel afetine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ama arama kurtarma anlamında da ben özellikle bu depremden sonraki personelinin arama kurtarma ekibi olarak görevlendirebilir miyiz? Onlara eğitim verip hani akredite edip diye bir çalışma yaptık. Sonra AFAD Başkanlığı TTK Genel Müdürlüğünde bir protokol imzaladılar. Diyanet Vakfımızın arama kurtarma ekibini güçlendirdik. Diğer arama kurtarma ekiplerimizi de, gönüllülerimizi arttırmaya çalışıyoruz ama deprem özelinde, Bartın özelinde çok spesifik daha çok arama kurtarmaya yöneldik. Bundan sonra illerimizin depremlere dayanıklı olması için yapılan konutların, yapı stokunun da daha hassas olmamız yine izin verirken yapılacak yerler konusunda da hassasiyet göstermemiz gerektiğini değerlendiriyorum ben. Yani hepimizin aslında 6 Şubat depremlerinden ders çıkararak bundan sonra yapacağımız faaliyetler, özellikle dediğim gibi evler, iş yerleri veya kamu konutları ve kamu binaları bu konuda hassasiyet göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.”

Bakmadan Geçme