Zehirlenmeler arttı, Tarım Müdürlüğü uyardı

Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunuldu. 

Yağışlı havanın ardından ormanda kendiliğinden yetişen mantarlarda vatandaşlar tarafından rağbet görmeye başladı.

Mantar zehirlenmelerinin de sık sık gündeme geldiği şu dönemde Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden mantar zehirlenmelerine yönelik açıklama yapıldı. 

Müdürlüğün açıklamasında mantar toplarken dikkat edilmesi gerekenler ve zehirlenme belirtileri tek tek anlatıldı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan doğa mantarı toplama işi mutlaka işi bilen ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Doğa mantarı toplamanı keyifli olduğu kadar tehlikeli bir uğraş olduğu unutulmamalıdır. Mantarın farklı bölgelerde değişik isimlerle tanımlandığına dikkat edilerek halk arasındaki isimlerle zehirli olup olmadığına karar verilmemelidir. Yenen ve zehirli mantarların aynı ortamda yetişebilecekleri unutulmamalıdır. Yaygın inanışların doğru olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. Alkolle birlikte tüketilmemelidir. Alerjik olabileceği unutulmamalıdır. Eğer mantar ilk kez yeniyorsa fazla miktarda yenmemelidir. Bazı yenen doğa mantarları çiğ iken zehirli olabilirler, bu nedenle kültür mantarı olmayan mantarlar asla çiğ yenmemelidir. Ayrıca bazı insanların çiğ mantarlara karşı hassasiyeti bulunabilir. Mantar pişirildikten sonra kısa sürede tüketilmelidir. 

Zehirli ve yenen mantarlar hakkındaki bazı yanlış inanışlar

Zehirli veya yenen mantarlar ayrı ayrı topraklarda yetişir; Aksine yenilebilir ve zehirli mantarlar yan yana yetişebilir ve çoğu zaman bunları birbirinden ayırt etmek zordur. Kurutulmuş mantar zehirli değildir; Pişirmek mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır; Aksine zehirli bileşiklerin çoğu ısıya dayanıklıdır ve pişirmekle, kaynatmakla veya kurutmakla mantarın zehirliliği ortadan kalkmaz. Bazı zehirli mantar türlerinin toksinleri sıcaklık uygulamasından etkilenip bozulabilir. Ancak bunu genelleştirmek mümkün değildir. Mantarı yoğurt ile birlikte veya ayran içinde bekletip yemek zehirlenmeyi önler; Zehirli mantarların kokuları ve tatları çok kötüdür; Bu da doğru bir kanı değildir. Çoğu zehirli mantarın tatları ve kokuları güzeldir. Bir diğer yanlış inanış ise zehirli mantarları salyangozların yemediği ve böceklerin yediği mantarların zehirsiz olduğu şeklindedir; Hâlbuki salyangoz veya böceklerin metabolizmaları ile insanların metabolizmalarının birbirinden farklı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Mantar zehirli ise koparılınca iç kısmının rengi hemen mavileşir ya da hoş kokulu ve lezzetli olan ve şapkasın-dan bir parça koparıldığında iç kısmının rengi değişmeyen mantarlar tehlikesizdir. Mantar zehirli ise gümüş bir kaşık veya para ile kaynatıldığında veya pişirildiğinde gümüşün rengi kararır. Çayırlarda yetişen mantarlar zehirsizdir. Ağaçlar üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir. Tuzlu veya sirkeli suda kaynatmak mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır. Mantarın yanında veya yakınlarında demir varsa o mantar zehirlidir. Mantara zehiri yılanlar verir. 

Zehirlenme belirtileri

Sersemlik, bulantı, uykuya meyil, kusma, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, ishal, ateş, yüz ve boyunda kızarma, nabız artışı, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlara bağlı belirtiler, terleme. Mantar yiyen bir kişide zehirlenme belirtilerinin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden (UZEM) bilgi alınabilir.”
 

Bakmadan Geçme