Yasemin Günay

Görevimiz Karla mücadele

Yasemin Günay

Bartın bir kar mücadelesinin daha üstesinden başarıyla geldi. Merkezde de etkisini gösteren ve yoğun bir şekilde günlerce aralıksız yağan kara bir hayli doyduk. 

Fakat durum Bartın’ın her bir köşesi için aynı değildi. Özellikle yüksek kesimlerde kar kalınlığı yer yer 2 buçuk metreye ulaştı. Bunu kendimiz görüp teyit ettik. Hatta hem ulusal mecralarda hem de yerel mecralarımızda yaptığımız canlı yayınlar aracılığıyla bu anları hep birlikte görmüş olduk. 

Lafı çok uzatmadan aslında işin özüne geçip karla ne şekilde müdelede edildi, ben bu konuya değinmek istiyorum. Öncelikle, Bartın Belediyesi bu sınavı kesinlikle yıldızlı pekiyi ile geçti. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün bölgemiz için yoğun kar uyarısı vermesinin hemen ardından Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından tüm ekiplerin toplanıp acil durum hattı oluşturması ve bunun akabinde 3 gün boyunca teyakkuza geçerek karın yağışını beklemeleri karla mücadeleye ne kadar hazır olunduğunun en büyük işaretiydi. 

Bartın’da yaklaşık 10 gün boyunca yoğun bir şekilde etkili olan kar yağışının ilk gününde daha gün ağarmadan Bartın Belediyesi ekipleri ana arterleri çoktan açmış, hastane yolu gibi büyük önem arz eden hatlarda sürekli olarak ekipler bekletilmeye başlanmıştı. Kar yağışının devam ettiği günler boyunca belediye ekipleri karla mücadeleye hiç ara vermeden devam ederek hiçbir olumsuzluğa mahal vermedi. 

Bu mücadelede çalışmaları gerek yerinde inceleyerek, gerekse Acil Durum Merkezinde vatandaşlardan gelen aramalara şahsen cevap vererek sorunları en hızlı şekilde çözümleyen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’a ve tabi ellerinde küreklerle, güneş doğmadan işe koyulup yine sabahlara kadar karla mücadele eden Bartın Belediyesi ekiplerine şahsıma teşekkür ederim. 

Tabi karla mücadele yalnızca merkez ile sınırlı değildi, bu süreçte pek çok köy yolunun kapandığını biliyoruz. O köylerde ki ulaşım sorunlarının da İl Özel İdaresi ve Karayolları ekipleri tarafından hızlı bir şekilde giderilip tekrar ulaşıma açıldığını ifade edebilirim. Zaman zaman köylerden merkeze gelmek isteyenler için ulaşım çok zorlaştı. Çünkü her köy yolunu aynı anda açık tutmak imkansız. Kar sürekli olarak yağmaya devam ederken, açılan yollarda doğal olarak bir yandan kapandı. Köy yollarının ekiplerce olabildiğince büyük ölçüde açık kalması sağlandı. Bu da gerçekten alkış gerektiren bir durum. İl Özel İdaresi ve Karayolları ekipleri de karla mücadele sürecinde çok büyük gayret gösterdiler. 

Bu süreçte 1100 rakımlı Ören Köyü Sıralı Mahallesine gittik. Arıt’ ın merkezine gidene kadar yollar da herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Yollar gayet açık ve temizdi. Ören Köyünden Sıralı Mahallesine kendi aracımız ile gitmeye cesaret edemedik. Çünkü çevreden duyduğumuza göre gideceğimiz bölgede kar kalınlığı 2 buçuk metreye ulaşmıştı. Yolun yarısında köy muhtarlarının yardımı ile araç değiştirip Sıralı köyüne ulaştık. Hayatımda bu kadar fazla karı bir arada hiç görmemiştim. O kar tabakasının altında kalması gereken yol, kenarlarında 2 metre kar olacak şekilde sanki ortadan iki ayrılmış gibiydi. Bölgede yaşayan halk ile konuştuğumuzda bizim çekinerek geldiğimiz yoldan gayet rahat bir şekilde ulaşım sağladıklarını öğrendik. 

Burada küçük bir parantez açmak istiyorum, köyde yaşayan her bir vatandaş kendi çatılarını ve evlerinin önlerindeki kar yığınlarını ellerinde kürekler ile büyük bir iş gücü ile temizliyorlardı. Bu durumu, benzer bir durum ile mukayese ettim bir an. Kar yağdıktan sonra Bartın’ın merkezinde bazı esnafların ve vatandaşların dükkânlarının ve evlerinin önünün açılması için belediye ekiplerini bekleyip bu durumdan şikayetçi olduklarını duydum.

Her vatandaş kendi evinin, dükkanının önünü açsa hiç sorun kalmayacak. Sonuçta dükkana gelen müşteri ne Belediyelerin ne Özel İdarenin ya da Karayollarının müşterisi değil. Herkesin, her durum için kendi yaşam alanını kullanılabilir bir hale getirmesi için çaba sarf etmesi gerekiyor. Eğer bu şartlarda hep birlikte mücadele verilmeyecekse ne zaman verilecekti? Ben bu durumu biraz garipsedim bir tarafta 2 metreyi aşan kar kütleleri ile dolan çatıları temizleyen vatandaşlar, bir yanda ise 35 santimetre karı kapsının önünden temizlemeye yeltenmeyen vatandaşlar var. Bana biraz değişik geldi ama tabi ki takdiri yine size kalmış.

Karla mücadele demişken, enerji sorunlarına değinmeden geçmeyelim. Bu süreçte yine geçen sene ve önceki senelerde olduğunu gibi bazı köylerde ciddi bir enerji sorunu meydana geldi. Bazı köylerde 3-4 gün boyunca elektrik yoktu. Elektriklerin her kar yağışında bu kadar uzun süreli olarak gitmesi Bartın’da artık kronik bir hastalığa dönüştü ve eminim artık karın yolları kapatmasından bile daha büyük bir sorun oldu bu durum.

Elektriksiz kalmak Bartın’ın kaderi olamaz, olmamalı. Hiçbir köy, mahalle, yerleşke bu kadar uzun süre karanlığa mahkûm edilemez. Bu paragraf dışında her bir konuyu sizlerin takdirine bıraktım ama yalnızca Bartın’da ciddi bir enerji sorunu yaşanması durumunun hepimizin ortak takdiri olduğunu düşündüğümü dile getirerek, bir sonraki karın işkenceye dönüşmemesini diliyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları