• Haberler
  • Bartın
  • 'Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği de korunmuş olacak'

'Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği de korunmuş olacak'

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kozcağız Barajı su tutma töreninde konuştu.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kozcağız Barajı su tutma töreninde konuştu. Vali Nurtaç Arslan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın da katıldığı törenin açılışında konuşan Balta, “Bugün ülkemizde ve Bartın'ımıza bir proje kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kozcağız Barajı'nın şimdiden ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Ülkemiz yarı kurak iklim kuşağında yer almaktadır. Yıllık ortalama yağış 574 milimetre, kişi başı su miktarı yıllık bin 312 metreküp civarındadır. Ancak dünyadaki su miktarı sabit kalmasına ve hatta kirleticilerin etkisiyle uzanılabilir su miktarı azalmasına rağmen nüfus artmaya devam etmektedir.  Bu da artan nüfusla birlikte kişi başına düşen su miktarının azalması anlamına gelmektedir. Ülkemizde suyun yönetilmesi, planlanması ve su kaynaklarının geliştirilmesinde yetkili kurumların başında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü gelmektedir. Tarafından tarım, enerji, hizmet ve çevre olmak üzere dört ana sektörde yürütülen faaliyetlerin ortak ve kritik noktasını depolama tesisleri yani barajlar, göletler oluşturmaktadır.” dedi.

İçme suyu temininden tarımsal sulamaya, hidroelektrik enerji üretiminden taşkın kontrolüne su ürünleri üretiminden ulaşım ve taşımacılığa kadar geniş bir yelpazede ekonomik, sosyal ve çevresel faydalar üret depolama tesisleri kuraklığın hüküm sürdüğü dönemlerde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasını ve üretim faaliyetlerinin kesintiye uğramadan devam etmesine imkan sağlamaktadır. DSİ, kurulduğu günden bu yana 5 trilyon TL yatırım yaparak 17 bin 591 adet su ve sulama tesisini vatandaşımızın hizmetine sunmuş bulunmaktadır. Bu yatırımların yaklaşık 2,4 trilyon TL'si son 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemize kazandırılmıştır. Aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son derece önemli barajlar da ülkemize kazandırılmış durumdadır. Ilısu Barajı, Yusufeli Barajı ve HES Deriner Barajı ve HES, Ermenek Barajı ve HES ve Çin'i Adnan Menderes aracı ve hidroelektrik santrali bu projelerden bazılarıdır. 

Bugün de Bartın içinde son derece önemli bir projede su tutma merasimi yaptıklarını da kaydeden Balta şöyle devam etti: “Bartın Barajı Derebasyon Tüneli giriş yapısına beton dökük tünele giren suyu kesmek suretiyle su tutma işlemini gerçekleştirmiş olacağız. Yatırım maliyeti 1 milyar 820 milyon TL olan Kozcağız Barajının temelden yüksekliği 54 metredir. Kil çekirdekli, kum çakıl dolgu tipinde olan baraj gövdesi 1 milyon metreküp dolgu hacmine sahiptir. Baraj taşkın ve sulama maksatlıdır. Barajda depolanacak 46 milyon metreküp su ile 21 bin dekar tarım arazisinin sulanması ayrıca Bartın ili ve Kozcağız ilçesinin taşkınlardan korunması hedeflenmiştir. Sulama projesinin de tamamlanması neticesinde ekonomiye yıllık 178 milyon TL katkı sağlayacak bu baraj, ayrıca taşkın amaçlı da görev yapmaktadır. Bu sayede Bartın'da yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği de korunmuş olacaktır. 
Su tutma merasimini yapacağımız Kozcağız Barajı’nın Bartın’a, bölgeye ve aziz milletimize hayırlı olmasını diliyor, bize destekleriyle büyük güç veren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey'e sayın Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç Bey'e Sayın Valimize sayın milletvekili teşekkür ediyorum. Ayrıca bu projede çalışan işçisinden mühendisine yüklenici firmalardan genel müdürlüğümüz ve bölge müdürlüğümüz personeline kadar emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.”
 

Bakmadan Geçme