Vatandaşlar çeken akıntıya karşı uyarıldı

Amasra'da çeken akıntı ile ilgili broşür dağıtıldı, vatandaşlar bildilendirildi.

Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü koordinesinde, Toplum Destekli Polislik ve Deniz Liman Şube Müdürlüğü personeli tarafından, ilçede bulunan vatandaşlara; Deniz sezonunun açılması ile birlikte yoğunlukla Karadeniz sahillerinde görülen ve vatandaşların boğulmasına sebep olan çeken (rip) akıntı ile mücadele ve boğulma risklerine karşı yapılması gerekenler hakkında açıklamalar içeren broşürler dağıtıldı.

Ekipler tarafından ayrıca konu hakkında daha dikkatli ve duyarlı olunması hususunda bilgilendirmeler yapıldı. 

Çeken (Rip) akıntı

Rip akıntısı, (veya yanıltıcı bir rip gelgit) olarak adlandırılan bir rip akımı, dalgaların kırıldığı plajların yakınında meydana gelebilen, kırılan dalgaların ters yönünde akan belirli bir su akımı türüdür.
Kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak oluşur. Pek çok sahilde rip dalgası kıyıya dik olarak meydana gelir.
Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi etrafındaki suyun rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Akıntının üst kısmı, denizin yüzeyine göre kırışıktır.
Genellikle okyanus kıyılarındaki sahil bölgelerinde, belirli dip yapısı ve dalga koşullarında oluşan tehlikeli bir akıntıdır. İngilizcede "rip" akıntısı olarak bilinen bu güçlü akıntıların yönü kıyıdan açığa doğrudur.
Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çok hızlı bir şekilde hareket eder. Suyun yüzeyine en yakın ve en hızlı olan akıntıdır.
Rip akımları sudaki insanlar için tehlikeli olabilir. Bir rip akımına yakalanan ve ne olduğunu anlamayan veya gerekli su becerilerine sahip olmayan yüzücüler panik yapabilir veya doğrudan su akışına karşı yüzmeye çalışarak kendilerini tüketebilirler.
Bu faktörler nedeniyle, rip akımları plajlarda cankurtaranların bulunmasının önde gelen nedenidir..Popüler inanışın aksine, ne sökmek ne de alt etmek bir kişiyi aşağı çekip suyun altında tutamaz. Bir rip, insanlar dahil olmak üzere yüzen nesneleri, kırılan dalgaların bölgesinin ötesine taşır.

Bakmadan Geçme