Vali Arslan su perisini inceledi

Bartın'ın Amasra ilçesinde Bedesten olarak bilinen Roma yapısında gerçekleşen kazılarda ortaya çıkan 'Su Perisi' heykeli arkeoloji dünyasında heyecan yarattı.

Türkiye’de bir başka eşi-benzeri olmayan Su Perisi heykeli kazı alanında 3 metre derinlikte bulundu. 1 metre 53 santimetre uzunluğa sahip olan ve bütünlüğü büyük ölçüde korunarak bulunan heykel Amasra Müzesinde koruma altına alındı.

Amasra Müzesini ziyaret eden Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan heykeli yakından inceleyerek Müze Müdürlüğü personeline başarılarından dolayı teşekkür etti.

Basın mensuplarına da açıklamalarda bulunan Vali Arslan, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde Bedesten olarak bilinen tarihi yapının içerisinde gerçekleşen sondaj kazısında uzman arkadaşlarımızın M.S. 2. Y.Y.’na ait olduğu tespit edilen bir su perisi heykeline rastladık. Bu bizleri gerçekten ziyadesiyle mutlu etti. Bartın’ımızın arkeolojik tarihi açısından, tarihi geçmişine ışık tutacak bir esere ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biliyorsunuz Bartın’ımız doğasıyla, deniziyle, mavisiyle, yeşiliyle Karadeniz’in bir incisi. İnşallah böyle eserlerimizle de, zaten biliyorsunuz yaptığımız kazı çalışmasında bir takım esere ulaşmıştık. Su perisi heykeline ulaşmakla Bartın’ımızın kültür turizmine katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz. Kazılarımıza devam edeceğiz. Bartın’ımızı deniz turizmi, doğa turizmi, doğa turizminin yanı sıra kültür turizmi açısında da daha iyi tanıtacağız. Bu vesile ile mutluluğumuz sizlerle paylaşmak istedik. İnşallah ilimiz ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Su Perisi Amasra’nın tarihine ışık tutacak

Amasra Antik Kentinin gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması noktasında sürdürülen kazı çalışmalarında ortaya çıkan Su Perisi heykeli Amasra ilçesinin tarihine de ışık tutacak.
Öte yandan Müzeler Genel Müdürlüğü yetkililerince yapılacak incelemeler sonrasında heykelin Amasra Müzesinde sergilenerek halkın ilgisine sunulması bekleniyor.

Özelliği ile Türkiye’de tek

Su Perisi heykelinin elinde bulunan testiden su akışı sağlanacak halde şekillendirildiği de edinilen bilgiler arasında yer aldı. Su perisi heykeli bu özelliği ile Türkiye’de eşi ve benzeri olmayan ünik bir eser niteliğinde. 
 

Bakmadan Geçme