'Ülkemiz her olumsuzlukta rekora koşuyor'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, emeklilere ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. 

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, geçim sıkıntısının başta barınma ve beslenme olmak üzere emeklileri derinden sarstığına ilişkin yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi.  

Bankoğlu yaptığı açıklamada, Bartın’da emekli sayısının, çalışan sayısını geçtiğini ifade ederek, “Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı 2024 yılını Emekliler Yılı olarak ilan etmişti. Emeklilerin en unutulmaz yılı oldu. Umarım da öyle kalır daha beteri olmaz. Biliyorsunuz ilimiz Bartın geçen hafta bir rekor içinde yer aldı. Türkiye’de 5 şehir emekli sayısı bakımından çalışanların önüne geçmiş. Ne yazık ki birisi de Bartın. Hep söylediğimiz gibi ülkemiz her olumsuzlukta rekora koşuyor. Bartın'da çalışan sayısı 52 bin 218, emekli sayısı ise 56 bin 358 olarak gerçekleşti. Burada EYT faktörü elbette önemli ancak bir ülkeyi yönetirken hele bunu 22 yıldır yapıyorsanız, verileri ve istatistikleri okumayı bilmiyorsanız, yıllar yılları kovalarken emeklilik yaşı gelenler sanki sürprizmiş gibi davranır nüfus projeksiyonunuzu 3 çocuk yapın demekten öteye götüremezseniz millet sefalet içinde kalır. Yatırım yapmak ve istihdam yaratmak yerine başta saraylar yaptırıp, uçaklar alıp, devletin fabrikalarını, madenlerini, limanlarını, köprülerini, en değerli kurumlarını satıp, parayı betona gömerseniz olacak olan budur. Ülkenin sınırlarını yol geçen hanı gibi açıp kim olduğu belirsiz 8 milyon göçmeni alıp, vergilerimizle finanse ediyor, milleti açlık sınırının altına mahkum ediyorlar. Halkın vergilerini böyle yerken bir de sabır istiyorlar!  Çocuklar aç, okullar pis, üniversite mezunları işsiz, çiftçiler canından bezmiş, emekliler sefil olur. Son 6 yılda 1 milyon nitelikli yurttaşı yurtdışına kaptırırsınız. Bu iş bilmezlikleri yüzünden saymakla bitmeyen zincirleme bir felaket yaşanıyor.” dedi.

“Bu bozuk düzeni AKP’ye borçluyuz”

Milletvekili Bankoğlu açıklamasının devamında ise şu ifadelere yer verdi, “2008’den itibaren yüzde 76 olan aylık bağlama oranını yüzde 50’ye kadar düşüren bir hükümet var. Yani 2008 öncesinde 40 bin lira maaş alan birisi 9 bin günden emekli olunca 30 bin lira maaş alabilirken, 2008 sonrası aynı koşullarda çalışıp emekli olduğunda maaşı 10 bin lira olarak belirlendi. Bu değişiklik kabul edilemez haliyle bugünkü dramatik halini aldı. Adaletsizlik ve haksızlık işin içinden çıkılamaz, kabul edilemez derin bir yoksulluğa dönüştü. Yeni icatları da eğer çalışan bu yıl değil de 2025 başında emekli olursa yüzde 30 daha düşük emekli maaşı alacağı yönünde. Aylık bağlama oranının zalimce ve akıl dışı değişikliklere uğraması, haksızlık yapma konusunda kimsenin AKP’nin eline su dökemeyeceğinin örneklerinden biri. Gün geçmiyor ki insanın beynini yakacak bir şey yapmasınlar. Elbette bu bozuk düzeni AKP’ye borçluyuz. Şimdi yeni düzenlemeler yapıyoruz diye kim bilir ne koyacaklar milletin önüne.

“AKP pişmanlıktır, çıkmaz sokaktır”

Devletin hafızası, en köklü ve kıymetli kurumlarından Devlet Planlama Teşkilatı’nın etkisizleştirilmesinin de büyük etkisi olduğu bilinmeli. Plansızlık, programsızlık, iş bilmezlikleri yüzünden kronikleşmiş bir işsizlik sorunu var. 22 yıldır yatırım yapıp istihdam yaratmak yerine saraylar yaptırıp uçaklar almayı, parayı betona gömmeyi ve saltanat sürmeyi seçtiler. Hala da lüks ve şatafat sevdalarından vazgeçemiyorlar. En pahalı arabalar, uçaklar, en pahalı oteller, üç beş maaşlı işler, ballı ihaleler, vatandaşın vergisiyle sürüyor. Lütfen www.emekliler.gov.tr sitesine girin. Harika bir masal sayfası. Yani bir filmde görsek ne şanslı ülkeler var deriz. Meğer Türkiye’deki emekliler için AKP hükümeti neler neler yapmış onu anlatmışlar. Türkiye yüzyılının emektarları imiş emekliler. Yaşam kalitesini artıracak çalışmalar yapmışlar. Maaşlar kat kat artmış, sağlık hizmeti veriyorlarmış, binlerce mağazada indirimler yapılmış filan. Yılın bitmesine 3 ay kalmış emekli bu yazı 40, 50 lira altında domatesin, indirimdeki deterjanın peşinde geçirdi. 4 milyon kişi 12 bin 500 liraya talim ediyor. Bir o kadar daha yurttaşımız da biraz daha fazlasına mahkum. Açlık sınırı 19 bin 830 TL, yoksulluk sınırı 64 bin 595 TL olmuş. Bir evde iki emekli varsa ancak açlık sınırını yakalayabiliyor. Şu Emekliler Yılı’nın güzelliğine bakın! CHP olarak yüzlerce kez söyledik. Kök maaş, ek maaş, seyyanen bilmem ne. Kök maaş kurnazlığı nereye kadar, bırakın bu işleri. En düşük emekli maaşını asgari ücret kadar yapacaksınız. Gerisi laf cambazlığı. Efendim Alman basınından öğreniyoruz ki bir anlaşma yapılmış. Neymiş o muhteşem anlaşma biliyor musunuz? Almanya ülkemize her gün 500 mülteci gönderecekmiş. Bunun karşılığında da bizim vize işlerini hızlandıracakmış. Hep diyoruz ya, AKP pişmanlıktır, çıkmaz sokaktır. İsraf şampiyonluğunda dünya lideridir. Adaletli bir emeklilik düzenlemesini biz yapacağız ve ülkemizin yaşlılara olan borcunu biz ödeyeceğiz.” 

Bakmadan Geçme