• Haberler
  • Bartın
  • Türkiye'nin Yüzyılı Projesi konut satışlarını da şahlandıracak

Türkiye'nin Yüzyılı Projesi konut satışlarını da şahlandıracak

Bartın’da Ocak-Kasım ayları arası 11 aylık süreçte, satılan konut sayısı 2 bin 116 oldu. Geçen yılın aynı döneminde satılan konut sayısı ise 2 bin 245 olarak gerçekleşti. Rakamlara göre konut satışları bir yıllık süreçte yüzde 6.10 düşüş gösterdi. 

Yıldırım Yapı Emlak firması sahibi Murat Yıldırım da, konut piyasasının 2022 yılını değerlendirdi. Ülkede yaşanan ekonomik sorunlara ve kredilerdeki limitlendirmelere rağmen konut piyasasının bu yılda hareketli geçtiğini kaydeden Yıldırım, yaşanan düşüşü ise son aylarda bankalar tarafından konut satışlarında uygulanan limit şartlarına bağladı. Konutun Türk insanı tarafından her zaman en güvenilir yatırım aracı olduğunu ve bunun da 2022 yılında da devam ettiğini ifade eden Yıldırım, “Kredilerdeki üst limit uygulaması bu yüzde 6’lık düşüşteki en büyük etkenlerin başında geliyor.  Bu Bartın’da da kendini çok net bir şekilde gösterdi. Şu an ilk ev alacak olan vatandaşlarımız için sıfır evlerde bir limit bulunmuyor. Yalnız ikinci el ve ikinci ev yatırımlarında bankaların uyguladığı 250 bin üst limiti bulunuyor. Haliyle insanlarımız da kredi kullanımında sıkıntı yaşıyor.” Dedi.

“Kredilerdeki kampanya talebi artıracak”

Sorunun kısa sürede çözülmesini ve limitlerin daha da yükselerek kredi imkanlarının artmasını beklediklerini ifade eden Yıldırım, “Çünkü konut kredisi konut yatırımlarının vazgeçilmezi durumunda. Şu an en bir aile için ucuz ikinci el daireler 800 bin liradan başlıyor. 250 bin lira limit de bu konuda vatandaşlarımızı zorluyor. Bu limitler olmasa konut satışlarında geçen yıla göre çok rahat bir şekilde artışın olduğunu görebilirdik. Ama tüm bunlara rağmen konut satışları yine de beklendiği gibi gerçekleşmiştir. Vatandaşlarımızın konuta olan taleplerinde bir azalmanın söz konusu olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü konut her zaman kazandıran ve en güvenli yatırım alanı olmuştur. Bu kredi sorununun da birkaç ay içinde hatta yılbaşından hemen sonra çözüleceğini ve kredi imkanlarında rahatlama sağlanmasını bekliyoruz. Bu da yılbaşından sonra büyük bir konut talebine yol açacaktır.” dedi.

“Ekonomide rahatlama bekliyoruz”

Konut alanların her zaman kazançlı çıktığına da vurgu yapan Yıldırım, “Konut sektörü özellikle son 20 yılda altın yılını yaşadı.  Rakamlara da baktığımızda dünyada genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen konut sektöründe olan talepte azalma görmüyoruz. Pandemi süreci ile başlayan ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile devam eden ekonomik krizde enerji fiyatlarında da dünya genelinde büyük bir artış yaşandı. Bu da haliyle konut fiyatlarında da fiyatlara yansıdı. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gerek ekonomik gerekse de enerji sektöründeki hamleleri ile bu sorunları minimum seviyede atlatıyoruz. Eminiz ki, Cumhurbaşkanınızın önderliğine Türkiye yüzyılı projesi ile emin adımlara Türkiye büyümeye devam edecek. Çünkü Cumhurbaşkanımız bunun önlemleri çok iyi bir şekilde alıyor. 2023 yılının başından itibaren de bunun etkilerini göreceğimize inanıyorum. 2023 yılında ekonomimizde de önemli bir rahatlama bekliyoruz. Bu da döviz ve altın fiyatlarında gerileme olması anlamına gelmektedir. Bizim de beklentimiz bu yöndedir. Bu yönüyle de konut kazandırmaya devam edecektir. Yatırmalarını arsa ve gayrimenkule yönlendirenler karlı çıkarlar çünkü konut ve arsa yatırımı sürekli kazandırır” diye konuştu. 

“Konut ihtiyacı artacak”

Vatandaşların birikimlerini ve yatırımlarını geçen yıllarda olduğu gibi konut sektöründe değerlendirmekten yana olduğunu da anlatan “Yine 2023 yılında da her zaman olduğu gibi konut sektörü kazandırmaya devam edecektir. Bundan hiç şüphemiz yok. Şunu net bir ifadeyle belirtmek gerekir ki konut alan herkes kazançlı çıktı, çıkmaya da devam edecektir. Bunun yanında gelişmekte olan kentimizin konut ihtiyacı da giderek artıyor. Gerek yeni açılan fabrikalar, gerekse de yanı başımızda bulunan doğalgaz çalışmaları ve Filyos Endüstri Bölgesi Bartın’ın geleceği için önemli değerler. Filyos sürekli büyüyor ve istihdam ciddi katkı sağlıyor. Yine kentimizdeki mobilya fabrikasının inşaatı sürüyor. Tamamlandığında 1000 kişilik bir istihdamdan bahsediyoruz. Keza Organize Sanayi Bölgesinde ilave alandaki inşaat çalışmaları tamamlanınca 2 bin kişiye ulaşan ilave istihdamdan söz ediyor olacağız. Bu da konuta olan ihtiyacı 2023 yılında daha da artıracak. Bu süreçte karlı çıkmak isteyen vatandaşlarımızı mutlaka konut yatırımına davet ediyoruz” ifadelerinde bulundu. 

Bakmadan Geçme