TURİZMDE ATEŞLEYİCİ PROJE OLACAK

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası tarafından projesi hazırlanacak olan kano projesi Bartın Irmağında su sporları için bir başlangıç olacak. Turizmi de tetikleyecek proje heyecan yarattı.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık TSO olarak Bartın’a değer katacağına inandıkları projeler hakkında da bilgiler verdi.

Öncelikli projemiz kano projesi

Bartın’ın BAKKA’dan 5 Milyon TL’lik destek alma hakkı olduğunu kaydeden Başkan Balık, "Bununla ilgili iki projemiz var. Projenin biri ırmağın tarak gemisi ile temizlenmesi ve bununla beraber ırmağımızda kano eğitimleri verilerek şehrimizde kano sporunun geliştirilmesi. Projelerimizden bir diğeri ise 18 metrelik Bartın Çektirmesi. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Devlet Su İşleri’nin Bartın Irmağı’nda gerçekleştirmeyi planladığı ıslah projesinden dolayı ırmağın tarak gemisi ile temizlenmesi için kullanılacak ödeneğin başka bir turizm faaliyetinde kullanılmasının daha uygun olacağına kanaat getirdik. Tabi bu düşünce başta Sn. Valimiz ve diğer paydaşlarla yaptığımız toplantılar sonucunda oluştu. Çünkü BAKKA’nın Bartın’a sağlayacağı 5 milyon TL’lik destek için 12 ayrı proje oluşmuş durumda. Bu bütçeyi şehrimize en faydalı şekilde kullanmak ve en öncelikli projelerde değerlendirmekte fayda var. Çektirmeyle ilgili de ön fizibilite çalışması yaptık. 18 metrelik teknenin ahşabı 500 bin TL’ye mal oluyor. İşçiliği 200 bin TL tutuyor. Sıfır motor alınması gerekiyor ve bunun da maliyeti 300 bin TL. İç düzenlemesi ile birlikte 1,5 milyon TL gibi bir rakama mal oluyor. 1,5 milyondan bize düşen pay ise 375 bin TL civarında öngörülüyor. 2. el bir çektirme alınması konusunu da değerlendirdik ancak BAKKA projesi buna uygun değil yani projeden faydalanma imkanımız olmuyor. Tabi bu rakamlara bakıldığında bu da ağır bir rakam gibi oldu. O nedenle öncelikli projemiz kano projesi." dedi.

Kanoların barınağı içinde bir çalışma yapacağız

16 kişinin binebildiği bir adet dragon kano ve 10’ar tane tek kişilik ve iki kişilik kanolar alacaklarını kaydeden Başkan Balık, "Tabi bu kanolarla beraber hem kanoların takibi hem de güvenlik amacıyla birde zodyak bot almamız gerekiyor. Yine bu kanoların barınağı içinde bir çalışma yapacağız. Bu projede 300 bin TL gibi bir rakama tekabül edecek. Tabi BAKKA her yıl farklı destekler sunuyor. Çektirme projesi her zaman aklımızın bir köşesinde yer alacak. Çektirme Bartın’a mal olmuş bir şey. Bartın tarihine ticari ve ekonomik yönüyle beraber kültürel bir bakış yaptığınızda çektirmelerle karşılaşmamanız mümkün değildir. Çektirmeler şehrimizin tarihi geçmişinde ticaretin ve ekonominin en önemli unsurları arasında yer almışlardır. Türkiye’de üzerinde su taşımacılığı yapılabilen tek ırmak olma özelliğini taşıyan Bartın Irmağı üzerinde çektirmeler sayesinde yapılan ticaret şehrimizi ticari bir etiket sağlarken bölgemizde ekonominin canlı kalmasına da uzun yıllar boyunca katkı sağlamışlardır. Şu an gerek maliyetlerden dolayı gerekse daha öncelikli projelerden dolayı çektirme projesini erteliyoruz. Önceliğimiz alınacak kanolarla Bartın Irmağı’nda kano sporunun yaygınlaştırılması olacak." diye konuştu.

Irmağın turizme kazandırılması noktasında ateşleyici bir etki yaratacak

Türkiye Kano Federasyonu yetkilileriyle de görüşmelerde bulunduklarını sözlerine ekleyen Başkan Balık, "Federasyon yetkililerini ilimizde ağırlayıp Bartın Irmağı’nın kano sporuna olan uygunluğunu değerlendirdik. Kano sporunda durgun su çok önemli. Bartın Irmağı’da bu özelliği ile ön plana çıkıyor. Bartın Irmağında ulusal ve uluslar arası kano yarışları düzenlenebilir. Düzenlenecek yarışmalar ilimizin tanıtımına katkı sunacağı gibi turizmi de son derece olumlu etkileyecektir. İnşallah bu proje Bartın Irmağının turizme kazandırılması noktasında ateşleyici bir etki yaratacaktır. Buna inanıyoruz.” dedi.

Bakmadan Geçme