Ticaret Bakanlığı sahada

Ticaret Bakanlığının, Bartın dahil 81 İl Müdürlüğüne verdiği talimat doğrultusunda gerçekleştirilen denetimlerde yılın ilk 6 ayında güvensiz olarak tespit edilen ürünleri piyasaya arz eden işletmelere 12 milyon 695 bin 594 TL idari para cezası uygulandı. 

Ticaret Bakanlığı tarafından riskli ürünlerin tespit edilerek, tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması amacıyla; tekstil, ayakkabı, mobilya, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri, oyuncak ve deterjan gibi tüketici ürünlerine yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri gerçekleştiriliyor. 

Ticaret Bakanlığı güvensiz ürünlere geçit vermiyor 

Denetimlerde özellikle hassas tüketiciler olarak değerlendirilen bebek ve çocuklara yönelik ürünlere odaklanılıyor. Analizler doğrultusunda denetim planları hazırlanarak risk ihtimali yüksek olan ürünler denetimlere tabi tutuluyor. Ürünler; kimyasal, fiziksel ve mekanik risklerin yanı sıra tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla etiketlerde yer alması gereken zorunlu bilgiler açısından da denetleniyor. 
 
Bu kapsamda 2024 yılının ilk altı ayında bin 912 firmada, 3 bin 370 parti ürün denetlendi. Mevzuata uygun olmadığı tespit edilen ürünlerin piyasaya arzının yasaklanması, piyasadan toplatılması, risk hakkında duyuru yapılması gibi tedbirlere ek olarak bu ürünleri piyasaya arz edenlere 12 milyon 695 bin 594 TL idari para cezası uygulandı. 
 
Öte yandan ülke genelinde rehberlik faaliyetleri kapsamında 2 bin 438 firmada mevzuata uyum konusunda bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi. 

“Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans”  

Ticaret Bakanlığınca piyasaya uygunsuz ürünlerin arz edilmesine engel olmak amacıyla gerekli tüm tedbirler alınırken, denetimler “güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans” ilkesi çerçevesinde yoğun bir şekilde sürdürülüyor. 

Bununla birlikte, tüketicilerin alışveriş yaparken, ürünlerin etiketinde yer alan bilgileri kontrol etmeleri ve güvensiz ürünlerin risklerinden korunmaları amacıyla guvensizurun.ticaret.gov.tr adresinde paylaşılan bildirimleri takip etmeleri önem arz ediyor.  

Bakmadan Geçme