Siyah buz tehlikesi

Bartın'da sıcaklık -5 dereceye kadar düşecek

Gün içinde yoğun kar yağışının etkili olduğu Bartın’da bu gece sıcaklık değerleri eksiye düşecek.

Sıcaklık değerinin gece saatlerinde -5 dereceye kadar düşmesi beklenirken yaya ve sürücülerin buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olması gerekiyor.

Ekipler kent merkezi ve ana arterlerde buzlanma riskine karşı tuzlama çalışmalarına devam ediyor.

Sıcaklık değerlerinin gece saatlerinde eksi değerlere düşecek olması, buzlanma ve don olaylarını da beraberinde getirecek.

Gerek yayaların gerekse araç kullanıcılarının buzlanma ve don olaylarına karşı hem dikkatli hem de tedbirli olmaları gerekiyor.

Buzlanma ve don olaylarında alabileceğiniz önlemler nelerdir?

Kuvvetli buzlanma ve don olaylarında araç kullanmak ve yürümek zorlaşır ve kaza riski artar. Hava ve tren seferlerine aksamalar görülebilir. Su şebekeleri ve nehirler donabilir.

Bu tür durumlara karşı meteorolojik uyarıları iletişim araçları aracılığıyla takip edin. Vücudunuzu sıcak tutacak giysileri tercih edin. Açık alanlarda uzun süre kalmayın. Kayma tehlikesine karşı dikkatli olun. Sarkan elektrik tellerinden uzak durun. Sıcaklığın -10 derece ve altında olduğu durumlarda mecbur değilseniz dışarı çıkmayın. Evinizin önündeki kaldırımlarınızı buzlanmaması için tuzlayabilirsiniz. Kanalizasyonun kapalı olup olmadığını kontrol edin. Çatılardan sarkan buz sarkıtlara dikkat edin. Borularınızı donmalara karşı koruyunuz. Elektrik kesintilerine karşı hazırlıklı olun, yakınınızda fener ve ışıldak bulundurun. Su kesintilerine karşı fazladan içme suyu bulundurun. Eğer ilaca veya makineye bağlı bir tedavi süreciniz varsa ilaçların tedarikini ve kullandığınız cihazların çalışıp çalışmadığının kontrolünü yapın, ya da yetkililere durumunuzu bildirerek tedbir alın.

Araç kullanırken

Aracınızda gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. (Kar lastikleri kullanınız, zincir, çekme halatı vs. bulundurunuz). Alternatif planlar yapın. Seyahatte iseniz yolların ve trafiğin durumu hakkında bilgi almak için Bölge Trafik ile irtibata geçin. Aile ve akrabalarınıza yerinizi ve nereye gittiğinizi haber verin.

Siyah buza dikkat!

Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse, yol "siyah buz" olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır. Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır. Özellikle köprü ve rampalar siyah buz tuzağıdır.

Bakmadan Geçme