Sıtma tehlikesine dikkat!

Bartın İl Sağlık Müdürlüğünden 25 Nisan Dünya Sıtma Günü kapsamında yapılan açıklamada sıtma riskine karşı vatandaşlara uyarılarda bulunuldu. 

Bartın İl Sağlık Müdürlüğünün halk sağlığının korunması noktasında bilgilendirme çalışmaları devam diyor. 25 Nisan Dünya Sıtma Günü kapsamında, sıtmanın etkilerine, belirtilerine ve nasıl bulaştığına dikkat çekildi. 

Müdürlükten yapılan açıklamada sıtmanın sivrisinek sokmasından bulaştığı belirtilerek, “Sıtma, insanlara parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Dünyada 400’den fazla türü bulunan anofel sivrisineklerin yaklaşık 30 türü sıtma bulaşında önemli rol oynamaktadır. Sivrisinek sokması dışında sıtma; kan transfüzyonu, organ transplantasyonu, greftler ve kontamine enjektör veya iğnelerin ortak kullanımı ile de insanlara bulaşabilmektedir. Hastalık ayrıca plasenta yoluyla doğum öncesi veya doğum esnasında anneden bebeğe de geçebilmektedir. Sıtmanın ilk semptomları non spesifik olup pek çok sistemik viral hastalık bulgularına benzemektedir. Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, abdominal rahatsızlık, kas ve eklem ağrısı ile başlayan sıtma kliniği ateş, üşüme, titreme, terleme, iştahsızlık, kusma ve giderek artan halsizlik ile devam etmektedir. Hastalığın bu erken evresinde hayati organ yetmezliği bulguları yoksa tedaviye hemen başlanması durumunda tam iyileşme beklenmektedir.” Denildi. 
 

Bakmadan Geçme