SICAK GELİŞME CAMİİ İNŞAATI DURDURULDU

CAMİ ALANI TESCİLLİ KORUMA ALANI İLAN EDİLDİ

MERKEZ CAMİİ İNŞAATI DURDURULDU

CAMİ ALANI TESCİLLİ KORUMA ALANI İLAN EDİLDİ

Kemerköprü Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı eski Endüstri Meslek Lisesi Okulu’nun olduğu yerde yapımına başlanan Merkez Camii inşaatına durdurma kararı verildi.

Edinilen bilgilere göre merkez camii inşaatı başlamadan önce Bartın Eğitim Sen Endüstri Meslek lisesinin yıkılmaması için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna müracaat etti. Başvuru “red” olunca, Bartın Eğitim-Sen dava açılması için Ankara Mimarlar Odasına yetki verdi. Yetkilendirmenin ardından Zonguldak Bölge idare mahkemesinde dava açılması sonucu Mahkeme kararını verdi ve okul alanının “tescilli koruma alanı” olduğunu mahkeme kararı ile onayladı ve Karabük Kültür Varlıklarını koruma kuruluna tescilini yaptırdı.

Bu kararın ardından Merkez Cami inşaatı durduruldu.

İşte Mahkeme kararının detayları;

Bartın İli, Merkez İlçesi, Kemerköprü Mahallesi, 846 ada, 3 parsel sayılı taşınmaz üzerinde yer alan ve Bartın Meslek Lisesi olarak kullanılmakta olan yapının tescil edilerek koruma altına alınmasına yönelik yapılan başvuru üzerine, söz konusu yapının tescil talebinin uygun olmadığına dair alınan Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 27.11.2019 tarih ve 5652 sayılı kararının; yapının 1886yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından "Frengi Hastanesi" olarak yaptırıldığı ve uzun süre bu amaçla kullanıldıktan sonra 1920'li yıllarda Bartın Memleket Hastanesine dönüştürülerek yine uzun yıllar hastane olarak Bartın halkına hizmet ettiği, halen Bartın Meslek Lisesi olarak kullanılmakta olduğu, tescili talep edilen yapının önem ve özellikleri itibari ile yasal düzenlemelerde yer alan koşulları sağladığı iddialarıyla iptali istenilmektedir.

Zonguldak idare mahkemesi sonuç kararında; Hazinenin mülkiyetinde bulunan tescil talebine konu taşınmazın, 19. yüzyılın sonlarına yapıldığı ve inşa edildiği dönemin kültürel ve sanatsal değerini içerisinde barındırdığı, ayrıca mimari, tarihi, estetik, mahalli, arkeolojik değerler kapsamı içinde kendine has özellik arz ettiği, bu nedenle de anılan taşınmazın, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesinin 2863 sayılı Yasa ve bu konudaki uluslararası sözleşmelerde belirlenen kriterlere uygun olduğu anlaşıldığından, Bartın İli, Merkez İlçesi, Kemerköprü Mahallesi 846 ada 3 sayılı parselde bulunan taşınmazın 2863 sayılı Kanun uyarınca tescil edilmesine yönelik yapılan başvurunun reddine ilişkin dava konusu Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27.11.2019 tarih ve 5652 sayılı kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır denildi.

Kararın ardından Bartın Belediyesi’nce Camii inşaat ruhsatının iptal edilip edilmeyeceği konusunda Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan görüş alacağı öğrenildi.

Bakmadan Geçme