'Orman ekosisteminin dengede kalması için çalışıyoruz'

Avrupa Ormanlarında yaşanan sorunlar üzerine Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE)- 1979 tarihli Uzun Menzilli Sınırlar Ötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi (CLRTAP) baz alınarak, 1985 yılında 'Ormanlar Üzerine Hava Kirliliğinin Etkilerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Uluslararası İş Birliği Programı (ICP Forests)' uygulanmaya başlandı. 

'Orman ekosisteminin dengede kalması için çalışıyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa Ormanlarında yaşanan sorunlar üzerine Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE)- 1979 tarihli Uzun Menzilli Sınırlar Ötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi (CLRTAP) baz alınarak, 1985 yılında “Ormanlar Üzerine Hava Kirliliğinin Etkilerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Uluslararası İş Birliği Programı (ICP Forests)" uygulanmaya başlandı. 

39 yıldır devam eden izleme ağına Orman Genel Müdürlüğünün çalışmaları ile dahil oldu.

42 ülkeyi kapsayan gözlem alanında 6 bin adet Seviye I ve 500 adet Seviye II sahasının izlemesi yapılarak ormanların canlılığı, bütünlüğü, ekosistemlerin potansiyelini ve küresel karbon döngüsüne katkısını, biyolojik çeşitlilik yanında kaynak, üretim, koruma ve sosyo-ekonomik fonksiyonlarının değerlendirilmesi sağlanıyor.
Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede orman ekosistemlerin izlenmesi ile ormanların sağlığı yaşanan çevresel felaketler nedeni ile gittikçe önemeli hale geldiğini belirterek Bölge Müdürlüğünce her yıl “Taç Durumu ve Hasar Etmenleri Görsel Değerlendirmesi Seviye Çalışmaları ”nın yapıldığını belirtti.

Bayraktaroğlu, ““Ormanlardaki gözlem alanlarında; taç durumu ve hasar etmenleri görsel değerlendirilmesi, ağaç büyümesi, fenolojik gözlemler, vejetasyon ve biyolojik çeşitlilik, ozon zararı değerlendirmesi, meteorolojik ölçümler, toprak örneklemesi ve analizi, ibre-yaprak örneklemesi ve analizi, döküntü örneklemesi ve analizi, çökelme örneklemesi ve analizi, hava kalitesinin izlenmesi, toprak çözeltisi örneklemesi ve analizleri yürütülmekte. Ülkemiz ormanlarındaki 850 adet Seviye I ve 52 adet Seviye II gözlem alanı bulunmakta olup bu alanlarından 16 adet Seviye I ve 2 adet Seviye II gözlem sahasın Bölge Müdürlüğümüzde bulunmaktadır. Bu çalışmalar neticesinde daimi gözlem alanlarındaki uygulama konuları ile ilgili olarak ulusal ve uluslar arası koordinasyon görevi Orman Genel Müdürlüğümüzce yürütülerek biyolojik çeşitlilik zenginliği bakımından ulusal ve uluslararası öneme sahip 67 ağaç türünün de özel olarak izlenmekte ve risk haritaları düzenlenerek, yapılan çalışmalara yön verilmektedir” dedi.
 

Bakmadan Geçme