Müdürlük manda yetiştiriciliği için üçüncü kez imza attı

Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Manda Yetiştiricileri Birliği arasında imzalanarak hayata geçen Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi üçüncü kez 5 yıl daha uzatıldı. 

Bartın’da 2013 yılında başlayan Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bartın İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği arasında imzalanarak hayata geçen ve beşer yıllık süre ile uygulanan Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesinin üçüncü 5 yıllık dönem sözleşmesi imzalandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder ile Birlik Başkanı Hasan Gül arasında imzalanarak projenin devam etmesi kararlaştırıldı.

Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi kapsamında manda ıslahına yönelik alt yapının daha iyi düzeylere çekilerek üreticilerin bilinçlenmesi, kayıt tutma ve damızlık hayvan konusunda titizlik göstermelerinin sağlanması ve ilerleyen nesillerde hayvan başına daha fazla verim elde edilmesi amaçlanarak manda yetiştiriciliğinden ekonomik yönde oldukça yararlanılması amaçlanıyor.

10 yıllık süreçte verim arttı

Projeye 2013 yılı sonunda başlayarak günümüze kadar geçen 10 yıllık dönemde malakların doğum ağırlıklarında yüzde 17’lik artış, 1 yaşında ki genç mandaların ağırlıkları yüzde 21’lik artış ve anaç mandaların laktasyon süt verimlerinde yüzde 43’lük artış elde edildi.

9 milyon 894 bin liralık destek ödemesi yapıldı

Proje kapsamındaki yetiştiricilere 10 yıllık sürede toplam 9 milyon 894 bin 955 TL destekleme ödemesi yapıldı. 2013 yılında Bartın’da ki manda sayısı 1800 civarlarında iken, proje ile beraber mevcut manda sayısı 4 bin başın üstüne çıktı.

Bakmadan Geçme