Milletvekili Bankoğlu'na yanıt geldi

Amasra'da yaşanan grizu faciasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bartın'da 'Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' açılacağı vaadinin hala gerçekleşmemesi üzerine konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu'na yanıt geldi.

Amasra’da yaşanan grizu faciasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bartın'da “Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” açılacağı vaadinin hala gerçekleşmemesi üzerine konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu’na yanıt geldi. 

Bankoğlu’na verilen cevapta okul için düşünülen arazinin orman arazisi olmasından dolayı ilgili kurumlarla resmi yazışmaların devam ettiği bildirildi.

Resmi yazışmalar devam ediyor

14 Ekim 2022’de Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 43'ünün hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan facianın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 yıl 7 ay önce yaptığı açıklamada Bartın'da “Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” açılacağı vaadinin hala gerçekleşmemesi üzerine konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu’na verilen cevapta okul için düşünülen arazinin orman arazisi olmasından dolayı ilgili kurumlarla resmi yazışmaların devam ettiği bildirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Bankoğlu’nun sorduğu sorulara Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen cevapta “Söz konusu okul inşası Amasra ilçesi, Kum Mahallesi, 373 ada, 1 parsel üzerindeki niteliği orman olan 45.481,81 m²'lik taşınmazın üzerine yapılması planlanmış olup, ilgili kurumlar ile resmi yazışmalar devam etmektedir.” ifadeleri kullanıldı. 

Verilen sözlerin tutulmaması klasik bir akp geleneği

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’li Bankoğlu verilen sözlerin tutulmamasını eleştirdi ve şunları söyledi: “Türkiye’de onlarca maden faciası yaşandı ve hala da yaşanmaya devam ediyor. Tüm facialarda görülüyor ki ihmaller ve bilimden uzak çalışmalar canlarımızı bizden alıyor. Bu yönetim ve liyakat probleminin farkında olan AKP hükümeti yaşanan her acı sonrası sözler veriyor ancak bu sözleri tutmuyor. 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde 43 madencimizin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan faciasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamada Bartın'da Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılacağı vaadinin hala gerçekleşmemesi klasik bir AKP geleneği.”

Erdoğan’ın sözünü vekili tekzip ediyor

“Lise konusunu gündeme getirmemizin hemen ardından bir açıklama yapmak zorunda kaldılar. AKP Bartın Milletvekili açıklama yapıp Bartın’da yapılacağı söylenen lisenin Amasra’da yapılacağını belirtti. Erdoğan’ın sözünü vekili adeta tekzip ediyor. Bu da yetmezmiş gibi bir de verilen söz unutuluyor. Bize verilen yanıtta görüyoruz ki okulun ne zaman bitirileceğini kendileri de bilmiyor. Konuyu gündeme getirmeseydik tıpkı diğer vaatler gibi bu da unutulup gidecekti. Aradan 2 yıla yakın zaman geçmiş hala resmi yazışmalar devam ediyor deniliyor. AKP hükümetine sormak lazım 2 yıla yakın süredir siz ne yapıyorsunuz? Neyin yazışmasını yapıyorsunuz da hala bir arpa boyu yol kat edemediniz? Benzer durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği söz üzerine TTK’ye alınacak 400 işçi için de yaşamıştık. Bartın’da yaşayan ve Amasra için kuraya başvuran kişileri Zonguldak’a görevlendirmişlerdi. Bu konuda da AKP Milletvekili başta olmak üzere birçok yetkili bu durumun düzeltilmesi için çabaladıkları söyledi ancak bir gelişme sağlanamadı. Sözlerin tutulmaması Amasramızın sosyoekonomik yapısına ciddi zararlar verecek.” 

Maden lisesi orman alanına yapılacak!

TBMM’ye verdiği soru önergesinde Bartın'da açılacağı vaat edilen Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin okul inşasının Amasra ilçesi, Kum Mahallesi, 373 ada, 1 parsel üzerindeki niteliği orman olan 45.481,81 m²'lik taşınmazın üzerine yapılmasının planlandığı, konuyla ilgili olarak kurumlar ile resmi yazışmaların devam ettiğinin ortaya çıkması üzerine açıklamalarda bulunan Bankoğlu, “Mesleki ve teknik liseleri gençlerimiz için cazip hale getirecek ilave düzenlemelerin hazırlıkları içinde olunduğu, Amasra'da yaşanan maden faciasının ardından atılacak adımlar arasında bölgede madenciliğe özel bir meslek lisesi açma projesi de bulunduğu kamuoyuna duyurulmuştu. CHP olarak biz mesleki eğitim merkezlerinin yetişmiş insan gücü ihtiyacını daha yüksek oranda karşılamasını sağlamaya dönük politikalar üretiyor ve bu konudaki çalışmalarımızı da halkımızı taleplerini de hükümet yetkililerine iletiyoruz. Yine bu şekilde Amasra’da yaşanan facia sonrası maden bölgesi olan Amasra ilçesinde bir madencilik alanında faaliyet gösterecek bir meslek lisesinin gerekli olduğunu belirttik. Vatandaşların taleplerine dayanamayarak genel seçimlerden önce maden lisesi sözünü seçim vaadi olarak verdiler. Ama bu söz tutulmadı. Bu da yetmezmiş gibi şimdi öğreniyoruz ki bahsi geçen okulu orman bölgesinde yapacaklarmış. Bir yandan ormanlar katledilerek maden faaliyetleri yapılmamalı diyoruz bir yandan da ormanları yok ederek inşaatlar yapıyoruz. Bu tam bir akıl tutulmasıdır. AKP’nin bu rantsal ve doğa düşmanı politikalarına artık şaşırmıyoruz ancak Türkiye’nin için düştüğü bu garabet düzene de bir o kadar üzülüyoruz. Buradan bir kez daha yetkililere çağrı yaparak yineliyorum ki bu lise bir an önce tamamlanmalı ve orman vasfını kaybetmiş bölge olarak adlandırılsa da kesinlikle ağaçların katledileceği bir alana değil başka bir bölgeye, doğaya zarar vermeden inşa edilmelidir. Biz CHP olarak orman vasfını kaybetmiş denilerek, ağaçlandırılarak tekrar orman vasfı kazandırılabilecek arazilerin betona teslim edilmesine karşıyız. Girişimlerimiz ve çağrılarımızla Bartın’a değil Amasra’ya yapılma kararı alınan okulumuzun yerinin tekrar gözden geçirilerek doğaya zarar vermeyecek bir alana inşa edilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.


 

Bakmadan Geçme