Milletvekili Bankoğlu konuyu meclise taşıdı
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın'da sağlık personeli sayısının nüfusa yetmediğini ve hekim başına düşen hasta sayısının gün geçtikçe arttığını belirterek Bartın'da sağlık hizmetinin zaman kaybetmeden iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın’da sağlık sektörüne ilişkin yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bankoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in son yayınladığı sağlık istatistiklerine göre Bartın’da sağlık personeli başına düşen kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. 2022 yılında 145 uzman hekim ve 148 pratisyen hekimle birlikte toplam hekim sayısının 293 olduğu şehrimizde her bir doktora 694 kişi düştüğünü görüyoruz. Bu rakam oldukça yüksek bir rakam. Nüfusumuzun yakın olduğu Karabük’te bu sayı 472, Zonguldak’ta ise 487. 169 binlik nüfusuyla Artvin’de bile doktora düşen kişi sayısı 560 civarında. Türkiye ortalamasına baktığımızda ise doktor başına 438 kişi düştüğünü görüyoruz. Bartın’daki bu durum, diğer çevre illeri ve ülke ortalamasını olağanüstü düzeyde aşmış durumda.
“Hastane sorunumuz bir türlü çözülebilmiş değil”
TÜİK’in istatistikleri bir yana hemşehrilerimiz de Bartın’daki sağlık sistemindeki bu vahim durumu fazlasıyla yaşıyor. Hastane sorunumuz bir türlü çözülebilmiş değil. 2017’de ihalesi yapılıp 2019 yılında temeli atılan Yeni Bartın Devlet Hastanesi’nin bir türlü açılmamış olması, telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratıyor. Yaklaşık 7 yıl oldu; AKP Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz hastane sözü verildiğinde Merkez İlçe Başkanıydı. Yılmaz Tunç ise milletvekiliydi. Aradan yıllar geçti. Aldatmaz milletvekili oldu, Sayın Tunç önce grup başkanvekili ardından Adalet Bakanı oldu. Bakan Tunç 2022’de “400 yataklı hastanenin yeni yılda hizmete açılmasını planladıklarını” söyledi. Yeni yıl bitti, üzerinden bir “yeni yıl” daha geçti. 2023’te hastane projesi yatırım programına eklendi, hastaneye tabela taktılar ama hastane tabela takıldığıyla kaldı. 2024 yılına girdik. Temmuz ayında Sayın Aldatmaz “en geç iki ay içinde hastane açılacak” dedi. Hastane açılmadı ve şimdi bir “yeni yıla” daha yaklaşıyoruz. Bartın nüfusu artıyor, nüfusumuz yaşlanıyor, peki AKP’li Bakan, milletvekili ve yetkililer hastane sözü neden tutamıyor?
“Çevre illerin oldukça gerisindeyiz”
Bir doktora 694 kişi düşen şehrimizde, tam teşekküllü hastane sözü tutulmadığı için özellikle kalp ve diyaliz gibi acil rahatsızlıkları olan hastalarımız, büyükşehirlere gitmek zorunda kalıyor. Zaman kaybının yanı sıra hemşehrilerimiz ciddi bir maddi külfetle karşılaşıyorlar. Büyükşehirlerdeki hasta yoğunluğu nedeniyle randevu almakta da zorluk yaşıyorlar. Bartın Milletvekilimiz Sayın Aldatmaz da kendisine gelen sayısız sağlık talebinin eminim farkındadır. Sayın Tunç ve Aldatmaz, devletin değil, artık partilerinin bir kurumuna dönüşen TÜİK’in Bartın’la ilgili sağlık istatistikleri hakkında ne düşünüyorlar? Bartın’a yeni doktorların tayin edilmesini olumlu karşılıyoruz, şehrimizdeki doktor sayısı büyüyor ama kişi başına düşen doktor sayısında çevre illerin hala oldukça gerisindeyiz. Bu durumun ivedilikle iyileştirilmesi ve Bartınlı hemşehrilerimizin sağlık hizmetine maddi külfeti olmadan kolayca erişebilmesini istiyoruz.
“Devlet hastanesi vaadini yeniden meclis gündemine taşıyoruz”
Yeni Devlet Hastanesi konusunu bu yıl Mart ayında gündeme taşımış ve dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya konuya ilişkin soru önergesi vermiştik. Birçok kez olduğu gibi bu soru önergemize de yanıt verilmediği için kamu adına bilgi alma hakkımız engellenmişti; şimdi bu önergeyi yeni sorularla yeniden Meclis gündemine taşıyoruz. Bartın’da yıllardan beri açılması planlanan, her yıl müjdeyle duyurulan, bu yıl açılışına ay ve gün verilen hastanenin neden bir türlü açılmadığını, vatandaşa verilen sözlerin neden tutulmadığını ve oluşan maddi kaybın nasıl telafi edileceğini yeniden muhataplarına soruyoruz. Bartınlı hemşehrilerimiz artık müjde değil, somut yanıt bekliyor.
“Proje bedeli 1 milyar 65 milyon lira olan hastane ne zaman açılacak?”
Konuyu yeniden Meclis gündemine taşıyan Bankoğlu, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na da şu soruları iletti;
1.Proje bedeli 1 milyar 65 milyon 703 bin 651 TL olan ve 2024 yılında açılması planlanan hastane projesi hangi aşamadadır? Hastane yapım ihale şartnamesinde iş teslim süresi kaç gün olarak planlanmıştır? Yeni hastanenin ne zaman hizmete gireceği öngörülmektedir? Gecikmenin nedenleri nelerdir?
2.Hastane tamamlanana kadarki süreçte öngörülen proje maliyeti ne kadardır? 2017 yılında 158 bin 880 TL+KDV olarak belirlenen proje bedeline ne gibi revizyonlar yapılmıştır? 2023 yılı yatırım programında belirtilen 1 milyar 65 milyon 703 bin 651 TL proje bedeli ile ihale bedeli olan 158 bin 880 TL+KDV’lik maliyet arasındaki fark hangi kaynaklardan karşılanacaktır? İhale, temel atma ve inşa aşamalarında gecikmeden kaynaklı oluşan kamu zararı ne kadardır?
3.Daha önce yetkililer tarafından 400 yataklı modern bir hastane inşa edileceğinin açıklanmış olmasına rağmen, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki “yatak sayısının ihtiyaç dahlinde 575’e çıkarılabileceği” yazmaktadır. Aradan geçen 6,5 yılı aşkın zaman içerisinde artan nüfusa ve sağlık ihtiyacına karşın yatak, poliklinik, ameliyathane, yoğun bakım yatağı, doğum odası sayılarında bir değişikliğe gidilmiş midir? Gidilmiş ise planlanan son sayılar nelerdir?
4.Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Hizmet Alımları Planlama Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan söz konusu hastaneye ilişkin tıbbi cihaz, demirbaş ve mefruşat planlamaları ve tedarik tablosu 400 yatak kapasitesine göre planlanmış ve bütçelenmiş gözükmektedir. Projenin başlamasında yaşanan en az 6,5 yıllık gecikmeye göre bölgede oluşan nüfus ve sağlık ihtiyacı artışına karşın, resmi sitede duyurusu yapılan demirbaş kalemleri yeterli olacak mıdır? Olmayacaksa demirbaş kalem artırımı ne oranda olacak ve bütçelendirilecektir?”