Milletvekili Bankoğlu dava öncesi açıklama yaptı 

TTK Amasra Müessese Müdürlüğünde meydana gelen patlama sonucu 43 madencinin hayatını kaybettiği olayla ilgili Bartın'da görülen davanın 8'inci duruşması öncesinde CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu açıklamalarda bulundu

14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğünde meydana gelen ve 43 maden işçisinin yaşamını yitirdiği patlamayla ilgili 4’ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 8’inci Duruşması Bartın Adliyesinde görülmeye başlandı.

Duruşma öncesinde CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu açıklamalarda bulundu.

“660 gün geçti adalet arayışı devam ediyor”

Milletvekili Bankoğlu açıklamasında, “Başından beri olduğu gibi maden faciası davasının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Maden şehitlerimizin ruhu şad olsun. Ailelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bunu sadece bir siyasi partinin temsilcisi olarak söylemiyorum. Başından beri söylediğim gibi bu toprakların bir çocuğu, bu topraklarda yetişmiş bir avukat, aynı zamanda bir milletvekili olarak söylüyorum. Çünkü maden faciası Bartın’da yaşandı ve biz Bartın’ı temsil eden herkes, tüm Türkiye’den gözü kulağı Bartın’da olan her bir vicdanlı yurttaş gibi burada olunması gerekiyor. Ben isterdim ki diğer siyasi parti temsilcileri de burada olsun. Bugün 8. soruşturma için Bartın Adliyesi önündeyiz. 22 ay geçti, yaklaşık 660 gün geçti adalet arayışı devam ediyor. Amasra madeninde yangın devam ediyor, ailelerin yüreğinde hepimizin yüreğinde de yangın devam ediyor. Evet üzgünüz ama hep söylediğimiz gibi öfkeliyiz, adalet arayışına devam edeceğiz ta ki ne zamana kadar, gerçek sorumluların tüm sorumluların bu adliyede yargılandığını görene kadar. Şuan Bartın Adliyesinde 8. duruşması görülecek olan davada tüm sorumlular yargılanmıyor. 16. ayın sonunda bazı yetkililere soruşturma izni verildi. TTK Genel Müdürüne ve Genel Müdür Yardımcısına ama bazı yetkililere yine TTK ’da çalışan, Enerji Bakanlığında çalışan, Çalışma Bakanlığında çalışan yetkili müfettişlere soruşturma izni bile verilmedi. Neden korkuyorsunuz soruyorum, soruşturma izni dahi verilmeyen, soruşturma izni almak için mahkemeye başvurulup izin alınan bu insanlar neden bu mahkeme önünde yargılanamıyor. Ne soruşturma izni veriyorsunuz ne de yargılamaya müdahil ediyorsunuz. 

“Mücadelemize devam edeceğiz”

Şimdi şunu anlatmamız lazım; Sayıştay raporları, emniyet fezlekesi yine bilirkişi ön inceleme raporlarında bu kurumu denetlemekle yükümlü olan “Enerji Ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, TTK tüm bunların yetkilileri bu facianın sorumlusudur” diye raporlar var bu kurumu denetlemekle yükümlü her kimse sorumluluğu bakidir Enerji Bakanı sorumludur. Enerji Bakanlığında bu kurumu denetlemekle yükümlü olanlar sorumludur. Soruşturulmalıdır ve yargılanmalıdır. Soruşturmadan kaçırılmalarını da yargılamadan kaçırılmalarına da asla müsaade etmeyeceğimize bunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı bir kez daha buradan hatırlatmak istiyorum. Biz davanın takipçisiyiz bu sürecin de takipçisiyiz ama bir kez daha hatırlatıyorum; bu Bartın da 4 dönem Milletvekilliği yapmış şuan da adaletin başında olması gereken kişi yargıdan sorumluların kaçırılmasına göz yummamalıdır. Soruşturma izinleri verilmez bu soruşturma izinleri yargı yoluyla alınmaya çalışılırken buna kalbini vicdanını gözünü ve kulağını kapatmamalıdır. Tüm sorumlular yargı önünde hesap verene kadar şehit ailelerimizle birlikte bu davanın takipçisi olacağız ve mücadelemize devam edeceğiz. Burada tüm ailelerimize ve tüm ailelerimizi susturmaya çalışan ve baskı gören tüm ailelerimizin yanındayız. Bu facia unutturulamaz çünkü bu bir kaza değil cinayettir. Her zaman söylüyoruz; ‘önlenebilir ve ön görülebilir her kaza cinayettir’ diyoruz bu bir cinayettir, bu bir katliamdır, bu cinayetten sorumlu herkes bu adliye önünde hesap verecek. Hiç kimse bu yargıdan bu adliyenin önünden kaçırılamayacak buna asla müsaade etmeyeceğiz.” 


 

Bakmadan Geçme