'Mağduriyet giderilmeli'

Türk Sağlık-Sen Bartın Şubesi tarafından Hastalık Yönetim Programına (HYP) ilişkin açıklamada, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının yaşadığı mağduriyete dikkat çekildi.

Türk Sağlık-Sen Bartın Şubesi tarafından Bartın İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenlendi. 

Şube Başkanı Besim Coşkun tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında sağlık çalışanları da hazır bulundu. 

Coşkun yaptığı açıklamada, Hastalık Yönetim Programı (HYP) ile ilgili başvuruda bulunduklarını ifade ederek, “Aile hekimliklerinin son sözleşmeden de kaynaklı sorunlarının çözümü için Genel Merkezimiz tarafından hukuki süreç başlatılmış ve mağduriyetlerin önlenmesi adına tüm platformlarda yaşanılan sorunlara çözüm talep edilmektedir.” Dedi. 

“Sendikal mücadele uzun solukludur”

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi, “2005 yılından beri Türk Sağlık-Sen olarak sistemdeki sorunların çözülmesi ve çalışanların taleplerinin karşılanması adına tüm gücümüzle mücadele etmekteyiz. Birçok sorunu çözdüğümüz ve çalışanların mağduriyetlerini sonlandırdığımıza herkes şahittir. Sendikal mücadele uzun solukludur. Bizde bu mücadeleyi yılmadan çalışanın yanında doğrudan yana tavır alarak sürdürüyoruz. Sorunların tespitine ve buna yönelik girişimlerimize bu hafta bir yenisini daha ekledik.

“Maaş ödemelerinde düşüş yaşadılar”

Aile sağlığı çalışanlarının diyabet taraması ve izlemi, hipertansiyon taraması ve izlemi, kanser mamografisi, Kardiyovasküler taraması ve izlemi, obezite taraması ve izlemi ile yaşlı sağlığı izlemi gibi kendilerinden kaynaklı olmayan HYP tarama ve takip işlemleri nedeniyle maaş ödemelerinde düşüş yaşadıkları görülmüştür. Çalışan arkadaşlarımız bu mağduriyetlerini sendikamıza iletmişler ve çözüm için girişimlerde bulunmamızı istemişlerdir. Sendikamız tarafından Sağlık Bakanlığı’na bir başvuru yapılarak Aile sağlığı çalışanlarının HYP tarama ve takip işlemleri nedeniyle maaşlarında yaşanan düşüşlerin giderilmesi için düzenleme yapılması istenmiştir.

“Bu mağduriyet giderilmelidir”

Başvuruda aile sağlığı çalışanı olarak görev ifa eden arkadaşlarımızın kendi sorumlulukları dışında kalan HYP tarama ve takip işlemleri nedeniyle maaş ödemelerindeki düşüşlerin önüne geçilebilmesi adına gerekli mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirilmesi talep edilmiştir. Bu arkadaşlarımız kendileriyle ilgisi olmayan bir işlem nedeniyle mağdur edilmektedirler. Bu konuda hakkaniyet ölçüsünde düzenleme yapılarak bu mağduriyet giderilmelidir.

“Aile hekimliğinde çalışanlar adına mücadeleye devam ediyoruz”

Değerli Basın Mensupları; Türk Sağlık-Sen olarak aile hekimlerimizin ve aile sağlığı çalışanlarımızın aile hekimliği sistemi faaliyete geçtiği ilk günden itibaren sendika olarak her zaman yanlarında olmaya başladık. İlk eylemi 16 Nisan 2005 yılında Düzce’de yaptık. Sorunları yerinde değerlendirmek üzere ilk anketi 2006 yılında yine Pilot İl olan Düzce’de gerçekleştirdik. Aile Hekimliğinde çalışan arkadaşlarımızın katılımıyla ilk çalıştayı 2009 yılında yaptık. Defalarca faks ve dilekçe kampanyaları dâhil değişik eylem ve etkinlikleri sizlerle beraber gerçekleştirdik. Gün geldi cumartesi nöbetleri dayatıldı. Buna karşı en kararlı tavır ve mücadele sendikamız tarafından ortaya konuldu. Her hafta aldığımız ayrı ayrı eylem kararları ile beraber bir eylem kültürü ortaya koyduk ve cumartesi nöbetlerini sonlandırdık. Gerek sendikal faaliyetler, gerekse diğer konularda verilen disiplin cezalarını mahkemelerde iptal ettirdik. Ücretlerde sosyo-ekonomik düzeyin dikkate alınmasını sağladık. Haksız kesilen damga vergisini iptal ettirdik.

“Tavrımız ve duruşumuz net”

Açtığımız dava üzerine aile hekimliğine geri dönüşü engelleyen düzenlemeler kaldırıldı ve ilçe dışındaki aile hekimleri ile sözleşme imzalamanın önündeki engeller kaldırıldı. Yaptığımız başvuru üzerine maaş bordrolarının internetten yayınlanması sağlandı ve Aile Sağlığı Merkezlerinde indirimli kamu tarifesi (elektrik,su) hayata geçti. Bunun yanı sıra birçok meseleyi Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Kurumu ile çözüme ulaştırdık. Yaptıklarımız, çalışanların hak ve hukuku için gösterdiğimiz tavrımız ve duruşumuz net olup buna tüm aile hekimliği çalışanları şahittir. Çözüm odaklı ilerlemeyi, çalışanların beklentilerine göre hareket etmeyi ve mücadelemizde kazandırmayı temel ilke olarak görüyoruz.

“Sendika olarak ilk iş mücadelemizi hukuki platforma taşıdık”

Bu anlamda da son yönetmelik değişikliği ile ilgili tasarı gündeme geldiğinde itirazlarımızı ifade etmiştik. Sahanın beklentilerinden uzak yeni mağduriyetlere yol açacak düzenleme ile ilgili yanlışlara dikkat çekmiştik. Gerek AHEF’le yürüttüğümüz süreç, gerekse yönetmelik düzenlemesine karşı her platformda çalışanlara verdiğimiz destekle sahanın beklentilerini dile getirmiştik. Sağlık Bakanına ve Bakanlık yetkililerine bu yönetmelikle ilgili sıkıntıları aktarmış ve sosyal tarafların sürece dahil edilmesi gerektiğini vurgulamıştık. Fakat yönetmelik değişikliğiyle çalışanları mağdur edecek düzenlemeler hayata geçti. Sendika olarak ilk iş mücadelemizi hukuki platforma taşıdık.

“Hukuki sürecimiz devam etmektedir”

Söz konusu Yönetmelikte yer alan sözleşme yenileme kriterleri düzenlemesi, teşvik ödemeleri ve akıllı ilaç kullanımı ile ilgili katsayı belirlemeleri, entegre sağlık merkezlerindeki nöbetleri içeren değişiklikler, ve kayıtlı kişi sayısının düşürülmesi başta olmak üzere mağduriyete neden olan tüm düzenlemelerle ilgilide hukuki sürecimiz devam etmektedir. Açılan davamızın yanı sıra Sağlık Bakanına sahanın talepleri ve yönetmelikle ilgili sıkıntıları rapor halinde aktarılmış, Sağlık Bakanlığı’na da sahanın talepleri iletilmiştir. Çözüme ulaşana kadar mücadelemiz sürdürülecektir.

“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı”

Aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımızın her bir meselesi bizim meselemizdir diyoruz. Yaptıklarımızın yapacaklarımızın teminatı olduğunu bir kez daha vurguluyor; sorunların çözülmesi, yanlıştan dönülmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi adına mücadelemizin kesintisiz olarak devam edeceğini kararlılıkla ifade ediyoruz.”

 

Bakmadan Geçme