Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Bartın Valiliği tarafından kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar belirlendi.
İşte alınan kararlar...
31.07.2020-03.08.2020 tarihlerinde idrak edilecek Kurban Bayramında özellikle kurban satış/kesim yerlerinde oluşabilecek yoğunluk/kalabalıkların Covid-19 salgını sürecinde halk sağlığı açısından oluşturabileceği riskleri bertaraf edebilmek için aşağıda belirlenen usul ve esaslara uygun olarak kurban satış/kesim işlemlerin yapılmasına,
a) Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kuruluncahazırlanan “Kurban Bayramı ve Öncesinde Hayvan Satış Yerlerine Yönelik Alınması Gereken Önlemler” rehberi ile Bakanlıklar ve Diyanet İşleri Başkanlığınca alınan diğer tedbirlere riayet edilecektir.
b) İl ve İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinin günlük kesim kapasitesi bilgisi 20.07.2020 tarihine kadar çeşitli iletişim kanalları kullanılarak kamuoyuna duyurulacaktır.
c) Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerlerin işletmecileri/sorumluları kurban kesilecek her bir gün için oluşturacakları randevulu kesim bilgisini içeren listeyi kurban kesim yerinin girişinde ve görülebilecek şekilde asacaktır. Ayrıca kurban kesim yerlerinin işletmecileri/sorumluları tarafından her bir kişinin kurban kesim saatine ilişkin randevu bilgisi kurban kesim yerinden hizmet alacaklara SMS yoluyla bildirilecektir.
d) Kesim işlemlerinin Bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacaktır. Kesim yerlerinde kesim yaptırmak isteyen kişilerin talepleri mümkün olduğunca Bayramın üç gününe eşit sayıda randevu verilecek şekilde planlanacaktır.
e) Kurban kesim yerlerinin işletmecileri/sorumluları 30 Temmuz 2020 Arefe günü Kurban Bayramının birinci günü için oluşturulan randevu bilgisini; 31 Temmuz 2020 tarihinde Bayramın ikinci günü için oluşturulan randevu bilgisini; 1 Ağustos 2020 tarihinde bayramın üçüncü günü için oluşturulan randevu bilgisini İl/İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonuna bildirecektir.
f) Kesim yerlerine gelecek kişi sayısının mümkün olduğunca az olmasını sağlamak amacı ile hisse sahipleri dışında kimsenin kurban kesim yerlerine gitmemesi teşvik edilecektir.
g) Her kurban için hisse başına parçalama işi kurbanı kesen veya parçalama işlemi için görevlendirilen kasap/kurban kesim elemanları tarafından yapılacaktır.
h) Kurban sahiplerinin kurban kesim yerlerinde bir arada bulunarak parçalama işlemi yapmasına müsaade edilmeyecektir. Kurban sahipleri tarafından kurban parçalanacaksa en fazla üç kişinin maske ve 1,5 metrelik mesafe kurallarına uyarak parçalama işlemini yapmasına müsaade edilecektir.
i) Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerler dışında çevre ve görüntü kirliliğine neden olacak şekilde yol kenarları, park ve bahçeler, dere yatakları gibi yerlerde kurban kesilmesine kesinlikle müsaade edilmeyecektir.
3. İlimiz genelinde 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu çerçevesinde konut, işyeri veya arazilerin dolaşarak ayni ve nakdi yardım ( ayni olarak mahsul edilmiş zirai ürün toplanması vb ) toplama faaliyetlerinin zorunlu olmayan sosyal hareketliliği azaltması, sosyal izolasyona ve mesafe kurallarına aykırılık oluşturması ve Covid-19 salgınının bulaşıcılığının kontrol altında tutulması amacıyla yasaklanmasına, geniş halk kitlelerinin toplanmasına ve kontrolsüz kalabalıkların oluşmasına sebebiyet verebilecek yardım çadırı, kermes gibi sosyal aktivitelerin ise ikinci bir karara kadar durdurulmasına,
4. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanuna göre izin alma zorunluluğu bulunmayan kamu yararına çalışan dernek, kurum veya vakıflar tarafından gerçekleştirilecek yardım toplama faaliyetlerinde de başta temizlik, maske ve mesafe kuralları olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve KoronavirüsBilim Kurulu tarafından kapalı ve açık yerler için belirlenen ilave önlem ve kurallara uyulmasına,
5. Usulüne göre alınan, ilan ve tebliğ edilen bu kararlarınuygulanmasında ihmal ve kusuru görülenlerin eylemleri başka bir suç oluşturmuyorsa TCK’nın ilgili maddeleri gereğince cezalandırılmasına,