Karekodlu Plaka uygulaması nedir?

Bartın'da araç sahibi vatandaşların merak ettiği konulardan biri de Karekodlu Plaka Uygulaması oluyor, peki bu uygulama nedir ve hangi araçlarda zorunlu işte yanıtı

1 Ocak 2024 ve sonrası ilk kez tescil edilen araçlar ile yine 1 Ocak 2024 tarihinden sonra çeşitli sebeplerle yeniden tescil plakası basılan (kayıp, çalıntı, nakil, muayenede ağır kusurlu değerlendirilen plakalar vb.) araçların plakalarında karekod ve tanım numarası bulunması zorunlu hale geldi.

Hali hazırda araçlarda kullanılan plakaların yenilenmesi şartı bulunmazken bu plakaların kullanımına devam edebilecek.

Karekodu ve tanım numarası bulundurması zorunlu araçların plakalarının, yeni düzenlemeye uygun olmadığı araç muayenede tespit edildiği takdirde araç ağır kusurlu sayılacak ve muayeneden geçemeyecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığından Uyarı

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından yapılan uyarıda, “1 Ocak 2024 ve sonrası ilk kez tescil edilen araçlar ile yeniden tescil plakası basılan araçlarda karekod (QR kod) ve tanım numarası bulunması zorunludur. Eğer sahte veya APP plaka kullanıyorsanız, derhal bu plakaları çıkartarak, devletin belirlediği standartlara uygun plakaları kullanmaya geçmelisiniz. Çünkü, sahte ve APP plaka kullanmak suçtur ve cezai yaptırımları mevcuttur.” Denildi.

Ceza miktarlarının da paylaşıldığı uyarıda, “APP plaka kullanmaya devam edenlere 2 bin 647 TL, sahte plaka kullananlara ise 32 bin 170 TL para cezası ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecektir.” İfadelerine yer verildi.
 

Bakmadan Geçme