Karakaş'tan Faaliyet Raporu ve Hema eleştirisi

CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş açıklamalarda bulundu.

CHP İl Başkanı Selim Karakaş gerçekleştirdiği basın toplantısında, geçtiğimiz günlerde yapılan Belediye Meclis toplantısı faaliyet raporunu eleştirirken, Hema şirketinin Lavar tesisi açmak için “Çed gerekli değildir”  izni almasının termik santral kurma çabalarından biri olduğunu kaydetti.   

Cumhuriyet Halk Partisi Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, iki gündem konusu ile basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Gündem maddelerinden ilki ise 7 Nisan günü yapılan Bartın Belediyesi Meclis Toplantısında sunulan 2021 yılı faaliyet raporu oldu. Faaliyet raporunu eleştiren Karakaş, rapor için, “Belediye Başkanlığına bağlı birimlerin rutin işlerinin fotoğrafını içeren fotoğraf albümü” benzetmesinde bulundu. 

Karakaş, özellikle geçtiğimiz iki yılı etkilen pandemi döneminde, Belediyenin vatandaşlara yeteri kadar sosyal yardım yapmadığını ve o dönem içinde tercihin betona yatırımdan yana olduğunu kaydetti. 

Trafik sorununu ele aldı

Karakaş, trafik sorununun Bartın’ın büyük problemlerinden biri olduğunu dile getirerek; “Bartın‘ın en önemli problemlerinden biri olan şehir içi trafik, toplu ulaşım, otopark  sorunları ile ilgili bu  faaliyet raporunda geliştirilen hiçbir proje olmadığı gibi gittikçe kronik bir hal alan bu sorunları çözme adına yapılan bir proje de olmadığı  görülmektedir. Bartın halkının talepleri doğrultusunda buradan bir kez daha uyarmak istiyoruz. Bartın belediyesinde göreve başlattığınız bir trafik mühendisi ile kangren haline gelen Bartın’ın trafik ve ulaşım problemini çözemezsiniz. Daha fazla vakit kaybetmeden Bartın İlinin Trafik Master planını yaptırın.” Dedi. 
           
“Yabancı öğrenciler desteklenmeli”

Karakaş, Bartın’da yurtdışından elen ve burada zor şartlar altında öğrenim hayatına devam etmeye çalışan öğrencilerin Bartın Belediyesi tarafından tespit edilip bu öğrencileri desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak; “Bartın Belediyesi Üniversite ile birlikte çalışarak ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileri tespit etmeli;  başta ihtiyaç sahibi üniversite öğrencileri olmak üzere tüm üniversite öğrencilerine desteğini artırmalı sorunlarına kalıcı çözümler üretmeli ve öncelikle başta beslenme ve ulaşım olmak üzere öğrencilerin mevcut problemleri çözülmeli ve sorunlarına kalıcı çözümler üretilmelidir. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki Bartın Belediyesinin 2021 yılı faaliyet raporunda bu sorunlara ilişkin hiçbir bilgi ve veri yoktur.” İfadesinde bulundu. 
        
“Göç tersine döndürülmeli”

Konuşmasında hayat pahalılığına da değinen Karakaş; “Bütün temel gıda maddelerindeki aşırı fiyat artışları, halkımızın sağlıklı ve ucuz gıdaya erişememesi bilinen bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bartın Belediyesinin 2021 yılı faaliyet raporunda tarımsal üretime yönelik raporlanan hiçbir çalışma ve yatırım yok. Bizler devletin verdiği desteklerin yanında belediye tarafından tarımsal üretime yönelik projelerle çiftçi ve köylümüzün teşvik edilmesini yerelde tarımsal kalkınma adına verilen destekler ve alım garantileri ile tarımsal üretim artırılmalı çiftçiler desteklemeli yıllardır devam eden göç tersine döndürülmelidir.” Dedi.   
  
“Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz”

Karakaş’ın ikinci gündem konusu ise Hema Şirketi’nin, Lavar tesisi kurmak amacıyla “ÇED geçerli değildir” izni alması oldu. Karakaş, Hattat Holding’e seslenerek “Sana güvenmiyoruz” dedi. 

Karakaş yaptığı açıklamada, Hattat Holding’in olumsuz itibarını tekrar geri kazanmak amacıyla adımlar attığını ifade ederek; “Bartın-Amasra halkının açmış olduğu davalar sonucu, termik santral hayali yargı duvarına çarpan Hattat  “Ben termik santral yapmayacağım, kömür çıkaracağım” diyerek, ocaktan çıkacak kömürü yıkayıp kalorisini yükseltecek Lavar tesisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan “ÇED Gerekli Değildir” iznini alarak zaman kazanmaya, yerel yöneticilerle birlikte aynı karede görünmeye çalışarak Bartın-Amasra halkı üzerinde edinmiş olduğu olumsuz itibarını da tekrar kazanmaya çalışmaktadır. Hangi Hattat’a inanacağız? Daha düne kadar “Ben kömürcü değilim, ben sanayici Hattat’ım,  Amasra’ya termik santral kurmaya geldim” diyen Mehmet Hattat’a mı, 16 Mart 2022 tarihinde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ı şirket yöneticileri ile birlikte ziyaret ederek “Santral işi  bitti, kömür çıkaracağız” diyen, proje ömrü sadece 1 yıl olan lavar tesisi için “ÇED Gerekli Değildir” iznini alan Mehmet Hattat’a mı?” Dedi.   

“Hileli başvuru mu yapıldı?”

Karakaş, Hema şirketinin Lavar tesisinin ömrünün projede yalnızca 1 yıl olmasını hileli başvuru olarak nitelendirerek; “Bakanlık tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen Lavar ÇED’ine baktığımızda, 2045 yılına kadar 56 milyon ton işletilebilir tüvanan rezervin çıkarılacağı ve yıkama işleminden sonra 43.5 milyon ton satılabilir kömür elde edileceği düşünülen lavar tesisinin ömrünün projede sadece 1 yıl olarak veriliyor olması bile başlı başına hileli başvuru olduğunun kanıtıdır. Termikçi Hattat 17 yıl boyunca, Amasra B sahasındaki taş kömüründen 1 kg bile çıkarmamıştır. Hattat’ın gerçek niyetinin kömür çıkarmak olmadığı açık ve net olarak ortadadır. Bu süre içinde de Türkiye Taşkömürü Kurumuna ödemesi gereken yüklü miktardaki tazminatı ödemekten kaçınan Hattat Holding’le yapılmış olan Rödavans Sözleşmesi devlet tarafından Derhal sona erdirilmeli, saha TTK’ya devredilerek gençlerimize iş sahası açılmalı, insanca çalışma koşulları sağlanmalıdır.

Boş vaatlerle halkı oyalamayın eğer istihdamı artıracaksanız 600 - 650 kişi ile üretim yapmaya çalışan Amasra Taşkömürü İşletmesine 1000 - 1500  işçiyi hemen alın, hem istihdamı hem de kömür üretimini  kısa vade de artırın.  Dünyada yaşanan enerji krizinin ülkemizdeki etkilerini bizzat yaşayarak öğreniyoruz. Artan kömür ve enerji fiyatlarının toplumun geniş kesimlerini nasıl etkilediğini, yakın çevremizdeki fabrikaların bile  durma noktasına geldiğini görüyor biliyoruz.” Şeklinde konuştu.     

Bakmadan Geçme