KAMİAD'dan Fiyat Farkı Taslağına tepki
Başkan Adıgüzel 'Meclis gündemine gelen ve piyasa beklentilerini hiçbir şekilde karşılayamayacak olan bu taslağın geçmesine Cumhurbaşkanımızın da razı olmayacağını düşünmekteyiz'
KAMİAD‘dan Fiyat Farkı Taslağına tepki !
Kamu müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği Genel Başkanı Ali ADIGÜZEL, 24.11.2023 tarihinde T.B.M.M’ne sunulan Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesine ilişkin düzenlemenin bu haliyle kabul edilmesi halinde sektörde yaşanan sorunlara çözüm olmayacağını belirtti.
Başkan Adıgüzel; 6 şubat Depremi sonrasında afet bölgesinde başlayan talep fazlalığı sonrasında işçilik fiyatlarındaki aşırı fiyat artışları başta olmak üzere beton, agrega, çimento vb. yapı malzemelerine gelen zamlara 29 Mayıs seçimi sonrasındaki kur artışları da eklenince, kamuya iş yapan yükleniciler için şartlar çok ağırlaşmıştır. Temmuz ayındaki akaryakıt ürünlerine gelen Ö.T.V artışları ile bu sektör temsilcileri, adeta iş yapamaz hale gelmiştir.
Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği KAMİAD olarak 28 temel malzeme fiyatında oluşan artışları, bir rapor halinde Çevre Şehircilik Bakanlığı, Hazine Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu ve T.B.M.M’ nde bir çok milletvekili ve grup başkanına tarafımızca iletilmiştir. Kanun teklifindeki taslağın, reel saha verilerini dikkate almadan sadece kamuya iş yapanlara ‘’fiyat farkı verildi’’ den ibaret olacağını düşünmekteyiz.
Genel Başkan Adıgüzel, aylardır sektör çalışanlarının iş yapamaz duruma geldiğini belirterek, “Depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız bir dönemde, yüksek enflasyon karşısında her türlü zorluğa karşın iş yapan firmaların, aylardır bu taslağı beklediğini, ancak T.B.M.M’ne sunulan taslak ile büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını belirterek, Kamu yatırımlarının durması demek, alt sektör ve sanayi üretimiyle birlikte milyonların işsiz kalması demektir” dedi. Meclis gündemine gelen ve piyasa beklentilerini hiçbir şekilde karşılayamayacak olan bu taslağın geçmesine Cumhurbaşkanımızın da razı olmayacağını düşünmekteyiz, dedi.
1 Aralık 2023 Cuma günü KAMİAD basın Açıklaması yapılacak.
Son olarak 1 Aralık 2023 Cuma günü KAMİAD’ın Ankara’daki genel merkez binası önünde meslektaşlarını toplayarak bu konuda basın açıklaması yapacaklarını ve tüm meslektaşlarının davetli olduğunu söyledi.
Diğer taraftan Kamiad Genel Başkan Vekili, Diyarbakır Ticaret Odası İnşaat Komisyon Başkanı ve TOBB delegesi Nedim Şimşek te ek fiyat farkı taslağı konusunda yaptığı açıklamada;
Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesine ilişkin düzenleme maddesinin meclisten aynı şekilde geçmesi halinde kamu yatırımlarının durmak zorunda kalacağını belirtti.
Şimşek, devamında ‘18.01.2023 yılında yayınlanan birim fiyatları neden 01.07.2023 tarihinde ortalama %50 oranında arttırılarak güncellendi? Çünkü bu tarihler arasında malzeme ve işçilik fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı.
Bu güncellemenin yapılma nedeni sadece 18.01.2023-01.03.2023 tarihleri arası gerçekleşen artışların olmadığı ortadadır.
01.03.2023 tarihi öncesinde motorin 21.00 TL iken, Temmuz ayında 37.00 TL olmuştur.
01.03.2023 tarihinde işçi yevmiyesi 400-550 TL civarında iken, Temmuz ayında 900-1200 TL olmuştur.
01.03.2023 Tarihi öncesi hazır beton fiyatları 1.100 TL civarında iken temmuz ayında 1.800 TL’ye yükseldi.
01.03.2023 Tarihi öncesi Hafriyat m3 ücretleri 80 TL civarında iken 210 TL seviyelerine yükseldi.
Bunlardan anlaşılacağı üzere taslağın 40. Maddesi’nde belirtilen "sadece deprem afetine bağlı olarak" ibaresi doğru değildir. Yüksek Enflasyona bağlı fiyat artışları, döviz kurlarındaki artışlar, işçilik maliyet artışları ve Akaryakıt Ö.T.V oranındaki %200’ün üzerindeki fiyat artışlarıyla birleşince bu olağan dışı artışlar oluşmuştur. Buna göre de Uygulamanın, 01.07.2023 tarihinden önce ihalesi yapılan işlerin bu kapsamda olması gerekmektedir.
KAMİAD Başkan yardımcısı Alaattin Akçin’de yaptığı açıklamada; ‘’Bu faydasız taslağın, Kamu Müteahhitlerinin hiçbir derdine derman olamayacağı açıktır. KAMİAD ve benzeri gibi Anadolu’da iş yapan yüklenicileri temsil eden sivil toplum örgütlerinin görüşlerine başvurulmadan, sadece kamu kurumlarının görüşleri alınarak kanun teklifi hazırlanması, elbette çözüm odaklı olmayacaktır. Son yıllarda fazlasıyla bedel ödeyen Kamu müteahhitleri için bu taslak, kabul edilebilecek bir nitelikte değildir.’’ diyerek taslağa tepkisini gösterdi.
01.07.2023 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi yapılan işleri de kapsayacak ve 01.01.2023’den sonra yapılan imalatlara da ek fiyat farkı verilecek şekilde düzenleme yapılması sektöre bir nebze nefes aldıracaktır. Ayrıca sektörde yaşanan tüm bu olumsuz koşulların telafisi için, devam eden tüm işlere minimum 6 aylık süre uzatımının Torba Yasaya eklenmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde mevcut hali ile Torba Yasa Kamu Müteahhitlerinin sorunlarına çözüm olmayacak, paydaşları ile birlikte sektörümüzü çıkmaza sürükleyecektir, dedi.