İşte acı manzara

Bartın'ın Ulus ilçesindeki tarihi Hasan Dede Camiisinde çıkan büyük yangın ardından büyük hasar gören caminin son hali büyük üzüntü yarattı

Bartın’ın Ulus İlçesinde bulunan tarihi Merkez Hasan Dede Camiinde yangın çıktı.

Çatı kısmından yoğun dumanlar çıkan camideki yangın için vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ulus Belediyesi, Bartın Belediyesi, Abdipaşa Belediyesi itfaiye ekipleri ile Ulus Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri tarafından müdahale edilen yangına İl Özel İdaresi ekipleri de tankerlerle su desteği sağladı.

Yoğun dumanlar arasında yangına müdahale edilirken alevler zaman zaman metrelerce yüksekliğe ulaştı.

İşte acı manzara

Uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alınarak söndürülen yangının ardınan caminin kullanılamaz hale geldiği görüldü.

İşte acı manzara

Camideki yangını bazı vatandaşlar gözyaşları içinde takip etti. Caminin son durumu da büyük üzüntüye neden oldu.

İşte acı manzara

564 yılda 3’üncü yangın

564 yıllık geçmişe sahip olan Hasan Dede Camisi hakkında ABA Medya Haber Merkezine bilgiler veren Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği  Başkanı Satı Lütfi Okcu tarihi caminin ilki 1889 ve ikincisi 1904 yılında olmak üzere 2 büyük yangında alevlere teslim olduğunu söyledi.

İlk inşa edildiğinde ahşap olan caminin 1889 yılındaki yangının ardından taş yapı olarak inşa edildiğini de belirten Dernek Başkanı Satı Lütfi Okcu 1889 ve 1904 yıllarında meydana gelen iki yangında da caminin 4 adet ardıç direği ve sütun taşlarının zarar görmediğini ifade etti.

Ardıç direkleri ve sütun taşlarının hala orijinal olduğunu kaydeden Başkan Okçu iki büyük yangına teslim olan caminin yangınların hemen ardından halkın ve dönemin ileri gelenlerinin desteğiyle onarılarak yeniden ibadete açıldığını da sözlerine ekledi.

Başkan Okçu, tarihi camide yaşanan 2 büyük yangının yanı sıra 1910 yılında ‘Koca Kar’ olarak adlandırılan ve halen aynı şekilde anılan yoğun kar yağışı sonrasında çatısının çöktüğünü ve yine aynı dönemde onarılarak hizmete alındığını söyledi.

Bakmadan Geçme