Irmak ıslahı ve taşkın sınırı görüşüldü

Bartın Valiliği 2024 yılı 2'nci İl Koordinasyon Toplantısında Bartın Irmak İslah Projesine ilişkin konuşan Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya projenin yeniden gözden geçirilmesi için çağrıda bulundu.

2024 yılı 2’nci İl Koordinasyon Toplantısı Bartın Valiliğinde gerçekleştirildi. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ın başkanlık ettiği toplantıya Belediye Başkanları, kurum müdürleri ve il protokolü katıldı. 

Bartın’da gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan projelerim görüşüldüğü toplantının sonunda söz alan Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, proje başlangıcından bu yana her kesim tarafından eleştirilen ve şehir ile ırmak arasında set oluşturan Bartın Irmak Islah Projesinin yeniden değerlendirilmesi için DSİ yetkililerine çağrıda bulundu. 

Yalçınkaya, "Bir mağduriyet daha olacak" 

Başkan Yalçınkaya Bartın’ı sel ve taşkınlardan koruması planlanan proje ile birlikte su seviyesinin altında kalan evlerin su basma ihtimalinin düşünülmediğini söylediği konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Buradam yaşanan sel felaketinden sonra bu devlete 600 milyona yakın parası bir daha sel felaketi yaşanmaması için buraya gönderilmiş. Sosyal yardım olarak, devletim projesine yardımcı olarak bir 600 milyon daha harcanacak. Sonucunda bu proje bir dahaki sel felaketinde imar açısından bir çok evin de sular altında kalmasını sağlayacak. Bir sel felaketi daha yaşayacağız, bir mağduriyet daha ortaya çıkacak. Devletimizin o bütçesinden ayırdığı paralar yine işe yaramamış olacak. Ben sizi diyorum ki, sivil toplum örgütleri ile tekrar bir araya gelelim ve şu projeyi bir daha değerlendirelim. Rıza her şeye karşı diye anlaşılmasın. Ben 1999’dan beri hem Belediye Başkanı hem de Milletvekili olarak görev yapmış birisi olarak naçizane uyarılarımı yapıyorum.

Yalçınkaya, "Taşkın sınırlarını belirleyin"

Taşkın sınırlarının yeniden güncellenmesi gerekir. Şehir planlaması yapıyoruz DSİ İl Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü olarak bundan önceki seneler içerisinde 2019 yılında İller Bankası tarafından yapılan haritalarda taşkın sınırı olarak belirtilen kırmızı işaretle belirtilen 12’nin altında sizler tarafından uygun görüş alınarak yapılan inşaatlar var. 2007’den sonraki görüşleriniz var. Böyle bir uygun görüş ile Bartın Belediyesi olarak inşaat iznine müsade ettiğimizde yarın yapılacak bir proje sonucunda ortaya çıkacak olumsuzluklarda ‘Neden buraya inşaat izni verdiniz? Neden buraya bu suların basacağını bile bile buradaki evlere ruhsat kestiniz?’ Suçlamalarıyla karşı karşıya kalacağız. Taşkın sınırlarını bize belirleyin.”

Verim, "Bartınlı hemşerilerimizden desteklerini bekliyoruz"

Başkan Yalçınkaya’nın sorularını yönelttiği DSİ 23. Bölge Müdürü Yasin Devrim de Başkan Yalçınkaya’ya cevap verdiği açıklanmasında, “1998 selinde yaşanan Selin daha büyüğünü Bartın yaşadı ama bunu o yıllardaki gibi hissetmedi. Son 15-20 yılda bizim yaptığımız depolama ve ıslah çalışmaları fayda gösterdi. Trafoda izi olan 12 kötü dediğimiz taşkın kadar çıkmadı. Su seviyesinin oraya kadar çıkmama sebebi Kirazlıköprü Barajı, Kozcağız, Kışla Barajları su tuttu. Biz bu projeyle ilgili tüm modellemelerimizi yaptık. Biz sadece Bartın’ı sellerden koruyacak bu proje için tüm paydaşlarımızdan ve Bartınlı hemşerilerimizden desteklerini bekliyoruz" ifadesine yer verdi. 

Taşkın sınırı konuşuldu 

Toplantıda DSİ Bölge Müdürü Verim ile Başkan Yalçınkaya arasında geçen ikili diyalogda taşkın sınırına ilişkin önemli açıklamalarda bulunuldu. 

Verim, Başkan Yalçınkaya’nın kendisine yönelttiği taşkın sınırına ilişkin sorusuna ise şöyle yanıt verdi, “Biz 5-6 ay önce bu modelleme haritalarını Bartın Belediyesine gönderdik. Orada renklendirilmiş bir şekilde su konutları da olacak. Islah yaptığımızda herhangi bir sorun yok. Bartın’ın imar problemini de çözüyoruz. Eğer İmar Müdürlüğümüzde herhangi bir tereddüt varsa ilgili arkadaşlar bölgeye gelsinler biz bunları anlatalım.” 

Yalçınkaya, “Arsa sahipleri belediyeye müracaat ediyor” 

Başkan Yalçınkaya, Verim’in konuşmalarına cevaben şunları söyledi, “Siz bir yazı yazmışsınız, ‘termodinamik çalışma yaptık Bartın’da artık sel felaketi ile karşı karşıya kalmamak için ve artık Bartın’da sel felaketi yoktur’ gibi muallak bir yazı yazmışsınız. Bunun üzerine bazı arsa sahipleri belediyeye müracaat ediyor. DSİ’den izin aldık diyorlar. 2004 yılında DSİ Genel Müdürlüğü yazı gönderiyor. ‘Şu tedbirleri alıncaya kadar artı eksi 12’ye kadar yapılaşmayı yapmayın’ diye. 

Verim, “Bir araya gelelim konuyu masaya yatıralım” 

Verim ise Başkan Yalçınkaya’nın konuşmaları sonrası şöyle konuştu, “DSİ’nin 4-5 yıl önceki kararında, “Belediye ister artı 12, isterse taşkın almalarını kullanabilir.” Bunlarım hepsini Belediyedeki İmar Müdürlüğündeki arkadaşlar ve bizim arkadaşlar bir araya gelelim ve bunların hepsini masaya yatıralım tartışalım.” 

Bakmadan Geçme