Hemen sağlık kuruluşuna başvurun

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Bartın Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde açılan stantta '15 Şubat Çocukluk Çağı Kanseri Günü' kapsamında vatandaşlara bilgilendirici broşür dağıtıldı. 

Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından hastaneyi ziyaret eden vatandaşlar bilgilendirilirken çocukluk sağı kanseri anlatıldı. 

Müdürlük tarafından yapılan konuya ilişkin açıklamada çocukluk çağı kanserleri için uyarıcı olabilecek belirti ve semptomlar şu şekilde sıralandı; “Deride solukluk (Kansızlık, anemi varlığı), halsizlik, enfeksiyonlara yatkınlık, sıra dışı kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık morluklar, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması, iştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı, dalakta büyüme, lenf düğümlerinde şişlikler, kemik ve eklemlerde ağrılar (özellikle sıklığı ve şiddeti artıyorsa, uykudan uyandırıyorsa), açıklanamayan ateş, ani görme değişiklikleri, genellikle kusmanın eşlik ettiği, sık baş ağrısı.

“Çocuklardaki kanserleri hemen fark etmek zor olabilir”

Sayılan belirtilerden birçoğunun, kanser hastalığı dışında herhangi başka bir sebepten de kaynaklanabileceği ve aslında bu ihtimalin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Erken belirtiler genellikle çok daha yaygın hastalıkların veya yaralanmaların neden olduğu belirtilere benzer olduğundan çocuklardaki kanserleri hemen fark etmek zor olabilir. Yine de birçok çocukluk çağı kanseri, şikâyetler ve belirtiler nedeni ile başvurulan bir doktor ya da ebeveynler tarafından erken dönemde tespit edilir. Çocuklarda kanser yaygın olmamakla birlikte, geçmeyen olağan dışı belirti veya semptomların varlığında bir sağlık kuruluşuna başvurmak doğru olacaktır.”
 

Bakmadan Geçme