Halil Balık imza kampanyasında konuştu

Bartın Yalı Mevkiinde yapımına devam edilen Irmak Islah Projesinin durdurulması için Bartın Belediye Başkanı M. Rıza Yalçınkaya, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, STK'lar, siyasi partilerin temsilciler ve çok sayıda vatandaş bir araya gelerek imza kampanyası başlattı. 

Bartın’da yapımına başlanarak Yalı Mevkiinde devam eden Irmak Islah Projesi için tartışmalar sürerken, projenin durdurulması için imza kampanyası başlatıldı. 

Bartın Belediye Başkanı M. Rıza Yalçınkaya, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, STK’lar, siyasi partilerin temsilciler ve çok sayıda vatandaş Yalı Mevkiinde bir araya gelerek, sloganlar eşliğinde projenin durdurulmasını istedi. 

Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık projenin ortaya çıktığı ilk günden beri bunun ne kadar yanlış olduğunu savunduğunu ifade ederek, “Projenin ortaya çıktığı ilk günden beri bunun ne kadar yanlış olduğunu savunmaya çalıştım. Açık açık söyleyeyim. Duvarlar çıkmaya başlayınca farkına varılacağını söyledim. Maalesef de öyle oldu. Bartın’ı Bartın yapan geçmiş tarihine baktığımız zaman ismini veren,  ekonomisinin gelişmesini bugünkü ailelerin hepsinin temelinde Bartın Irmağı ile ilgili muhakkak bir şey var. Amacımız açıkça benim bu taşkınlardan Bartın'ı korurken, bir taraftan da Bartın'ın ırmağının, turizme kazandırılmasıydı.” Dedi. 

“Açıkça bizim aklımızla dalga geçtiler”

Başkan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Abdipaşa yapılan yaya köprüsü 120 metre uzunluğunda. Yani ırmağın genişliği 120 metre. Kozcağız’a yapılan ıslah çalışması 55 metre. Bartın Boğazı, 50 metre. Zamanında liman yapılırken daraltılmış. Teklifimiz de şuydu; Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, taş ocakları sahipleri ve Çimko’yla beraber biz bir çalışma yapalım. Irmağın sol tarafına alalım. Irmağı genişletelim dediler. Fakat açıkça bizim aklımızla dalga geçtiler. Kusura bakmayın. 

“Kendilerine göre bir proje olacak”

Denizin ırmaktan yüksek olduğunu söylediler. Yüzyıllar boyu oluşmuş bir ırmaktan bahsediyoruz. Doğanın bahşettiği bir ırmak. İşin güzelliği Gürgenpınarında zamanında yunusların girdiği bir ırmaktan bahsediyoruz. Yani denizle, ırmağın buluştuğu bir dengenin sağlandığı bir ırmaktan bahsediyoruz. Bu duvarlar sadece burada kalmayacak. Açıkça karşıya yapılacak, Milli Eğitim İl Müdürlüğünün arkası var. Yani kendilerine göre bir proje olacak. 

“Bu projeye karşı hepimiz imzalarımızı atalım”

Bugün Hollanda'da belki tekneleri alıyorlar. Havuza koyuyorlar, aşağıya indiriyorlar. Kottan dolayı. Bunlar yapılabiliyor. Irmağın içine değil, dışına duvar yapıldığını ben şimdiye kadar görmedim. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Bir çalışma başlattık. Bir imza kampanyası başlattık. Sadece burada kalmayacağına inanıyorum Buna tüm Bartın karşı çıktığı, yanlış olduğunu söylediği sürece bu projeye karşı hepimiz imzalarımızı atalım. Elimizden geleni yapalım diyorum.” 
 

Bakmadan Geçme