Günlük 200 ton çöp ayrıştırılacak
AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Bartın Belediye Başkan Adayı Hüseyin Fahri Fırıncoğlu, Belediye Meclis Üyesi adayları beraberindeki basın mensupları ile 2 ay sonra faaliyete geçmesi beklenen Katı Atık Bertaraf Tesisinde incelemelerde bulundu.
AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz yaklaşık 200 milyon liraya mal olan ve günlük 200 tünlük çöp ayrıştırma kapasitesi ile Bartın’ın 50 yıllık çöp sorununu çözmesi hedeflenen Katı Atık Bertaraf Tesisini, Bartın Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Bartın Belediye Başkan Adayı Hüseyin Fahri Fırıncoğlu, Belediye Meclis Üyesi adayları ve basın mensupları ile inceledi.
Milletvekili Aldatmaz, “Bu tesis günlük 200 ton çöpü ayrıştırabiliyor”
Yetkililerden bilgiler alan Milletvekili Aldatmaz, aldığı bilgiler ışında açıklamalarda bulundu. Tesisin Bartın’ın 50 yıllık çöp sorununu çözeceğini söyleyen Milletvekili Aldatmaz, “İl merkezimiz ve İlçelerimizde çöp kamyonları ile çöpler buraya nakledilmeyecek. Toplama merkezleri oluşturulacak ve bu toplama merkezlerinde bir tırın alabileceği kadar çöp toplandığında tır ile buraya nakledilecek. Burada alana dökülecek. O alandan buradaki bantlarla çöpler ayrıştırılacak. Kâğıt, cam, plastik, metal ayrıştırılacak. Geri dönüştürülerek ülke ekonomisine katı sağlanacak. Burası tam otomatik bir ayrıştırma tesisi. Tesisimizin bedeli bugünkü bedelle 200 milyon lira civarında. Bunun yüzde 50’sini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hibe olarak karşıladı. Yüzde 25’ini Özel İdaremiz, yüzde 25’ini ise belediyelerimiz nüfus oranlarına göre katkı verdi. Bartın’daki vahşi çöp toplama merkezinden Katı Atık Bertaraf Merkezine geçeceğiz inşallah. En kısa zamanda İnkumu Tepesindeki o alanı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hibeleriyle düzenlemesini yaparak hem tehlikeli durumların önlenmesi hem de çevre kirliliğinin önüne geçerek o alanı turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Bu tesis günlük 200 ton çöpü ayrıştırabiliyor. Bartın ilinin ilçeleriyle beraber çöp kapasitesi 130 ton. Bu tesisimizde ikinci aşamada ise posalardan enerji üretilecek. Çıkan posalardan gaz üretilerek enerji üretecek inşallah. Burası tam modern, tam otomatik bir tesis. Bu tesis Bartın’ın 50 yıllık çöp sorununu çözebilecek bir tesis ve genişleme alanları da mevcut. İnşallah bundan sonra bu vahşi depolama Bartın tarihinden silinecek. Bartın’ın çöpü de Bartın’ın ve ülkenin ekonomisine kartı sağlayacak. Burayı özel sektöre işletecek, enerjinin yüzde 40’ı Belediyeler Birliğine geri dönecek.” Dedi.
Posadan enerji üretilecek
Firma yetkilileri Katı Atık Bertaraf Tesisinin yaklaşık 2 ay sonra faaliyete geçeceği değerlendirmesinde bulunarak, yapımı 6 ay sonra tamamlanacak ikinci bir tesis ile çöplerden elde edilecek posadan ise enerji üretileceğini söyledi.