Gümrükte yeni dönem

Türk insanının ülkede satılan aynı ürünleri en düşük yarı fiyatına bulduğu yurtdışı online alışveriş sitelerine yönelik düzenleme geldi. Yurtiçinde aynı ürünün fahiş fiyatını sorgulaması gereken Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, bunun yerine yurt dışı sitelerine kota koydu. Vatandaş artık aynı marka ürünü fahiş fiyattan almak zorunda kalacak!

4458 Sayılı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda değişiklik yapılarak e-ticarette 30 avroyu aşmayan eşya ile bin 500 avroyu aşmayan ilaç cinsi eşyalar için vergi düzenlemesi yapıldı.

E-ticarette 30 avroyu altındaki eşyalar için AB’den gelirse yüzde 30, diğer ülkelerden gelirse yüzde 60 vergi getirildi.
4458 Sayısı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 avroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 avroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60 vergi alınacak.
Ayrıca, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması halinde yukarıdaki oranlara ek yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek.

Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Karar sonrası ülkede önemli bir kesimin kullandığı Temu, Amazon gibi alışveriş sitelerinden yapılan alışverişler 30 avroyu geçmeyecek. Ayrıca ürünlerdeki vergi 2 katı olacak. 

Amazon’da kullanıcının 2 bin 500 liraya Almanya üzerinden aldığı kahve makinasının aynı marka ve modeli Türkiye’de 5 bin 500’e, Temu’da satılan çok sayıda ürünün fiyatı da Türkiye’de en düşük iki katı fiyata satılıyordu. 
 

Bakmadan Geçme