Sakın dokunmayın

Denizlerde ağ yasağı sonrası oltalarıyla denize açılan amatör balıkçıları bekleyen ölümcül tehlikeye karşı uyarılarda bulunuldu. 

Ülke genelinde 15 Nisan tarihinde başlayan denizlerde ağ yasağı ile birlikte amatör balıkçılar oltalarıyla denize açıldı. 

Denizden istavrit bulmak amacıyla oltasını denize atan balıkçıları bekleyen tehlike ise ölümcül sonuçları da beraberinde getiriyor. 

Masum görünüşüyle balıkçıları aldatan zehirli trakonya balığı insanların dokunması ve teması halinde kalp krizi geçirmesine sebep olurken, ölümüne yol açabilecek derece toksin zehir salgılıyor. 

Özellikle dip sularda bulunan trakonya balığına balık çeşitliliği yönünden zengin Karadeniz’de sık sık rastlamak mümkün. 

Bartın'da da zaman zaman balık ağlarına ve oltalarına zehirli balığın takıldığını belirten amatör balıkçılar, bilmeyen birinin balığa dokunması halinde öldürecek güçte zehri olduğunu, balık tutmak isteyenlerin bilinçli olarak balığa çıkmaları gerektiğini değerlendirdi. 

Sırtında ve solungaçlarında zehir var

Uzmanlar, teması halinde ölüme götüren trakonya balığına karşı vatandaşları uyarırken, balık hakkında bilgiler ise şöyle; “Trakonya balığı sırtında ve solungaçlarında zehirli dikenlerin olduğu bir balık türü olmaktadır. Bu balıkların dikenlerinin bir insana batması sonucunda ağrının etkisini azaltmak için dikenin battığı bölgeye amonyak sürmek ve dayanılacak kadar sıcak suya tutmak gerekmektedir.
Trakonya balığının zehri oldukça kuvvetli olduğu için vücutta uzuv kaybına neden olabilmektedir. Bu balık türünün yassı bir vücut yapısı bulunmaktadır. Alt çene yapısı üst çene yapısından daha uzun olan bu balığın zehri ölse dahi devam etmektedir.”

Yorumlar 1
ALİ 25 Haziran 2024 15:02

GEÇENLERDE 1 AY KADAR ÖNCE AYNI BALIĞIN KÜÇÜKLERİNDEN 1 TANESİNİ YAKALADIM. İSTAVRİT OLTASINA GELDİ. İLK ÖNCE MEZGİT SANDIM. SONRADAN KAYA BALIĞINA BENZETİP. KAFASINDAN TUTUP KANCAYI ÇIKARTMAYA ÇALIŞIRKEN SIRTINDAKİ İĞNELERDEN BİRİ SOL İŞARET PARMAĞIMA BATTI. HEMEN BATAN YERİ SIKIP KAN ÇIKARTIM. 10 SANİYE KADAR BİRAZ BAŞ DÖNMESİ YAPTI. SONRA 1 SAAT PARMAĞIM HAFİF SIZLADIKTAN SONRA GEÇTİ. YA BENİ FAZLA ETKİLEMEDİ. YA DA FAZLA ABARTILIYOR...

Bakmadan Geçme