Gal Arısı ile mücadeleye devam ediyor

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Kestane Gal arısı (Dryocosmus kuriphilus) ile biyolojik mücadele yöntemi olan Torymus sinensis'in üretiminin yanı sıra biyoteknik mücadele kapsamında, ormanın tabi dokusuna zarar vermeyen 'yapışkanlı sarı levha' yöntemi de ilave edildi. 

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Kestane Gal arısı (Dryocosmus kuriphilus) ile biyolojik mücadele yöntemi olan Torymus sinensis’in üretiminin yanı sıra biyoteknik mücadele kapsamında, ormanın tabi dokusuna zarar vermeyen “yapışkanlı sarı levha” yöntemi de ilave edildi. 

Bu kapsamda “yapışkanlı sarı levha” yöntemindeki çalışmalara devam edildi.

Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede yaptığı 7 bin 300 adedi 2024 yılında olmak üzere toplam 18 bin 442 adet Torymus sinensis üretilerek zararın olduğu kestane ormanlarına salındığını ifade etti.
Bayraktaroğlu, “2023 yılında biyoteknik mücadele kapsamında kestane Gal Arısı ile mücadelede kullanılan sarı tuzaklar asılarak faaliyete geçirmiştik. Tam uçma döneminde bir sarı tuzak 500-750 adet Kestane Gal arısı yakalamaktadır.Yapılan incelemelerde bir hafta bile geçmeden sarı tuzakların çok fazla sayıda Gal arısını yakaladığı tespit edildi. Olumlu sonuçlarla inşallah biyolojik mücadelede kısa zamanda başarı sağlanacaktır. 2024 yılında Zonguldak’ta Ereğli, Devrek ve Alaplı’da, Bartın’da Amasra, Kurucaşile ve Ulus’ta 1.200 adet yapışkanlı sarı levha asımı gerçekleştirdik. Mücadelemiz biyoteknik ve biyolojik olarak zararlı ortadan kalkana kadar aralıksız devam edecektir” dedi.
 

Bakmadan Geçme