Fidan üretimi her yıl artarak devam ediyor

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktar Bartın, Karabük ve Zonguldak basınına 2021 yılında yapılan ormancılık faaliyetlerini anlattı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk  Bayraktaroğlu, Gökçebey Orman Fidanlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda, kurumunun teknik ekibinin katılımıyla 2021 yılı ormancılık çalışmalarının yanı sıra 2022 yılı programlarını değerlendirdiği basın toplantısı düzenledi.

Müdür Bayraktaroğlu, yaptığı sunumda, 1839 yılından itibaren sürdürülebilir orman yönetimi uygulamalarında öncü kurum olarak ormanı ve orman kaynaklarını korumak, doğayı yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü ile topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra orman yangınları ve erozyonla mücadele başta olmak üzere bin 200’ü aşkın personelleriyle daha yeşil Türkiye için çalıştıklarını kaydetti.

17 senede 78 milyon fidan toprakla buluşturuldu

Bayraktaroğlu, fidan üretimine her yıl artırarak devam ettiklerini ifade ederek,‘’Dünya da orman varlığı azalırken, ormanlık alan artışında Avrupa da 1’nci, dünya da 6’cıyız. Bölge Müdürlüğümüzün ormanlık alanını, 2002 de 565 bin hektardan 2020 yılında 42 hektar artışla 607 bin hektara çıkardık.Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip ormanlarımızı korumak, gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildi. Bu etkinliklerde de ‘Geleceğe Nefes Seferberliği’ kapsamında, 14 lokasyonda 175 bin fidanı toprakla buluşturduk. 2003-2020 yıllarında 78 milyon adet fidan toprakla buluşturuldu. Özel ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişileri destekliyoruz. Proje yatırım bedelinin yüzde 65’ini orman köylümüze hibe olarak veriyoruz. Diğer gerçek ve tüzel kişilere hibe desteğimiz ise yüzde 25 oranında. 

Daha sağlıklı bir toplum, daha yeşil bir çevreyi oluşturmaktan geçiyor. Zümrüt yeşili bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. İklim değişikliği, erozyonla mücadele, çığ kontrolü, sel kontrolü ve yeşil kuşak baraj çalışması gerçekleştiriyoruz. Bartın İli Kurucaşile ilçesi merkez ve Tekkeköy Deresi Havzaları Sel Kontrolü Uygulama Projesi ihale edilmiş olup 10 adet Harçlı Islah Sekisi yapım çalışmalarını tamamladık.2002 yılı öncesindeki 56 yılda yapılan çalışmanın 3,5 katını, son 18 yılda gerçekleştirdik. Fidan üretimini her yıl bir önceki yıla oranla arttırarak yıllık ortalama 2 milyon adet olarak gerçekleştiriyoruz. 2021 yılında 2 milyon 315 bin adet fidan ürettik. Fidanlığımızda üretilen tür sayımızı 142 türden 150 adedin üzerine çıkardık. 2022 yılında 2 milyon 500 bin adet adet fidan üreteceğiz. 2021 yılı sonu itibariyle 1 milyon 500 bin adet dikim olmak üzere 25 milyon fidan toprakla buluşturuldu.’’ Sözlerini kullandı.
 
“Ülkemizin kalkınması için çalışmaya devam ediyoruz”

Cumhuriyet tarihinde gençleştirme çalışmalarında rekor kırarak bir yılda 2 bin 964 hektar alanda çalışma yaptıklarını kaydeden Bayraktaroğlu, ‘’Sektörde dışa bağımlılığı azaltmak için yapılan yoğun ormancılık çalışmaları sonucu 2018 yılında 70 milyon dolar cari açık verilirken, 2019 yılında bu durum dengelenmiş olup, 2020 yılında ahşap eşya ithalat ve ihracatında ilk kez 15 milyon dolar cari fazla verilmiştir. Ülkemizin kalkınması için çalışmaya devam ediyoruz. Kurduğumuz bal ormanları sayesinde kestane balı üretiminin yüzde 20’si bölgemiz tarafından karşılanmaktadır. 2021 yılında 315 ton kestane balı üretilirken, hane başına 40 bin lira gelir elde edilmiştir.’’ Dedi.

“Dünya defne ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştiriyoruz”
 

Bayraktaroğlu, ORKÖY projesi kapsamında Bartın, Zonguldak ve Karabük illerine verilen destekleri şu sözlerle anlattı; ‘’Dünya defne ihracatının yüzde 90’nını gerçekleştiren ülkemizde, 2021 yılın 45 bin 200 ton olan üretimin 23 bin 291 tonu bölgemizden gerçekleştirilmiştir.

Ormanlarımızdan defne, haricinde kestane, ıhlamur, kızılcık, gibi türlerin yöre ve bölge ekonomisine katkı sağlaması için üretimi gerçekleştiriyoruz. ‘Doğduğun yerde doy’ sözünü ilke edinerek orman köylümüzün refah düzeyini arttırmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla ORKÖY destekleri kapsamında; hayvancılık arıcılık, mantar yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve seracılık gibi birçok alanda ekonomik maksatlı krediler vermekteyiz. Güneş enerjisi ile ısıtma sistemleri, dış cephe mantolama ve katı yakıtlı kalorifer sistemleri gibi alanlarda sosyal maksatlı krediler vermeye devam ediyoruz. 

Aynı zamanda orman köylüsü kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yaparak ev ekonomilerine destek vermeleri amacıyla şal dokuma, çömlek yapımı, köy tavukçuluğu gibi birçok alanda mikrokrediler verdik.2021 yılında orman köylerimize 81 adet traktör, 31 adet motorlu testere, 10 adet tambur, 88 adet süt sığırcılığı, 35 adet mantolama, 3 adet fenni arıcılık, 15 adet mikro kredi (kozalak pekmezi), 6 adet güneş enerjisi, 3 adet manda yetiştiriciliği, 10 adet ısı yalıtımlı evler için pelet sobalı kalorifer sistemi, 2 adet lavanta yetiştiriciliği, 23 adet tamamı hibe destekler (afet bölgesi Bartın’a 151 bin 700 lira), 86 adet şebekeye bağlı çatı tipi güneş enerjisi elektrik üretimi sistemi (1,5 KWp) olmak üzere toplam 393 aileye 17 milyon 154 bin 401 lira 48 kuruş yüzde 100 olarak gerçekleşmiş olup 2022 yılı program çalışmalarına başlanmıştır.”

“Ormanlarımız 7 gün 24 saat izlenmektedir”

Bayraktaroğlu, 2021 yılı içerisinde Hassas Koruma Ekiplerinde 653 adet suç zaptı düzenlendiğini dile getirerek, ‘’2021 yılında; Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarından 48 bin adet Torymus sinensis bulaşık galler toplanarak Gökçebey Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda zararlının doğal düşmanı olan Torymus sinensis üretimi getirilmiş ve 2021 yılı mayısında çıkışlarla 2 bin 400 adet faydalı böceğimizi 5-7 Mayıs 2021 tarihinde Bartın ve Zonguldak valilerimizin katılımıyla kestane sahalarına salımı gerçekleşmiştir. 2022 yılı için; 50 bin adet Bursa Bölge Müdürlüğü’nden, 12 bin adet böcek zararı olan salım yapmış olduğumuz alandan gal temin edilmiş olup Gökçebey Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda zararlının doğal düşmanı olan Torymus sinensis üretim çalışmaları başlamıştır.Orman İzleme Koruma Entegre Sistemi (ORİKEM) kurularak ormanlarımız 7 gün 24 saat izlenmektedir. 2022 yılında; 75 adet fotokapan alımı gerçekleştirilecektir. Orman suçlarıyla mücadele çalışmaları, toplu koruma ve hassas alan koruma ekibinde görevli orman muhafaza memurları tarafından yürütülmüş; 2021 yılında toplam 653 adet suç zaptı düzenlenmiştir, bunun da 225 adeti Hassas Koruma Ekibimizce gerçekleştirilmiştir.

Ormanlarımızda üst yapı, yeni yol, sanat yapısı, büyük onarım gibi yol programlarımızı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleştirdik. Bu sayede ormanlarımızda ulaşım sorunlarını ortadan kaldırmaya devam ediyoruz. 79 km yeni yol, 30 km büyük onarım, 44 km sanat yapısı, 38 km üst yapı ve 6 bin 855 km yol tamir ve bakımı yapılmıştır.Ormanlık alanların tescillenmesi amacıyla kadastro çalışmalarına devam ediyoruz. 2023 yılı ormancılık hedeflerimiz doğrultusunda 2B uygulamalarının tamamlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2021 yılında 54 birimde çalışma gerçekleştirdik. Yeryüzünde insan nüfusunun artışıyla enerji ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Enerji ihtiyacında dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla orman sayılan alanlarda enerji izinleri vermekteyiz. Orman yangınlarıyla mücadelede yüksek teknolojiyi kullanmaya devam ediyoruz. 2021 yılı itibariyle Yangın Cell Haberleşme Sistemi’ni hayata geçirdik. Yangın Cell Sistemi ile akıllı telefonlarla telsiz haberleşme sisteminin aynı platformda konuşmasını sağladık.Yangın Görev Sistemi ile emri ve navigasyon sistemiyle ekiplerin yangın mahalline daha kısa sürede ulaşmalarını sağlıyoruz.’’İfadelerinde bulundu.

Bilim temelli ormancılık

Bayraktaroğlu, konuşmasının devamında, pandemi koşullarına uygun olarak, personelin gelişimine destek sağlayacak 11 farklı eğitim düzenlendiğini ifade ederek, ‘’2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süremizi, 12 dakikaya düşürdük. 2023 yılında ise 10 dakikaya düşüreceğiz. 2021 yılında; 29 adet orman yangınında 2 bin 6 hektar alan zarar gördü.

Ormancılık tecrübemizi gönül coğrafyamızla paylaşıyor ve ortak çalışmalar yürütüyoruz.
183 yıllık tecrübesiyle Orman Genel Müdürlüğü, çağımız gereksinimlerine ayak uydurarak bilim temelli ormancılık anlayışıyla ilerleyişine devam etmektedir. Bu kapsamda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi ile birlikte çalıştay düzenliyor, hazırlanan ortak protokol ve işbirliği çalışmalarıyla ormanların geleceğini bilimsel metotlar ve yeni teknolojilerle planlıyoruz. Eğitim başarının temelidir. 2021 yılı itibariyle pandemi koşulları uygun olarak personelimizin gelişimine yardımcı olmak, yeni teknoloji ve bilimsel materyale ulaşmalarını sağlamak üzere 11 farklı eğitim düzenledik.

Tarım ve Orman Bakanlığımız, Orman Genel Müdürlüğümüz ve bölge müdürlüğümüzün faaliyetlerini kamuoyuna daha etkin duyurulması, doğru ve sağlıklı bilgi akışının sağlanması için bakanlığımızla koordineli biçimde sosyal medya içerikleri üreterek, gündemi takip eden değil gündem oluşturan bir kurum olmaya çalışıyoruz.’’ Dedi.

Sunum sonunda programa Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı katılım sağladı. Gazetecilere ve Vali Yardımcısı Subaşı’ ya fidanların yetiştirildiği seralarda, tohum ekimi alanında, çeşitli bitki türlerinin yer aldığı arboretumunda, Bitki Tanıtım Parkı ve Orman Zararlıları İle Biyolojik Mücadele Laboratuvar’ın da bilgilendirme yapıldı.


Program sonunda Gökçebey Orman Fidanlık Müdürlüğü önünde hatıra fotoğrafı çekilirken, programa katılanlara dikilmek üzere fidan ile birlikte çeşitli hediyeler takdim edildi.


 

Bakmadan Geçme