En zararlı tür

Batı Karedeniz Bölgesinde kestane ağaçlarının en büyük düşmanı haline gelen gal arısı, Kurucaşile kestane ormanlarında da görüldü.

Bartın’da yaklaşık 5 yıldır devam eden gal arısı mücadelesi bu yıl da faydalı böcek “Torymus sinensis” ile devam ediyor. 

2020 yılında Bartın’da görülen gal arısı, kestane ağaçlarına saldırarak üreticiyi büyük ölçüde zarara uğrattı.

Bunun üzerine harekete geçen Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün laboratuvarında üretilen "torymus sinensis" adlı böcekler, kestanenin rekoltesini düşüren gal arısıyla mücadeleye başladı. 

Geçen yıllar boyunca Bartın’ın birçok noktasında gal arısının görüldüğü alanlara salınımı yapılan "torymus sinensis" adlı böceklerle kestane veriminin artırılması hedeflendi. 

Bu yıl da Kurucaşile İlçesinde kestane ağaçlarında gal arısı istilası devam ediyor. Kestane üreticileri istiladan kaynaklı verimin düşeceği değerlendirmesinde bulunurken, "torymus sinensis" ile biyolojik mücadele beklediklerini söylüyor. 

Gal arısı denir?

Dünya genelinde kestaneye en fazla zarar veren  böcek türüdür.  Erginleri yaz aylarında çıkar ve birkaç gün içinde yumurta bırakır. Kestane gal arısı yoğun istila durumunda kestane meyvesi ve odun üretimini azaltıyor. 
 

Bakmadan Geçme