Doğal gaz Amasra'ya ne zaman gelecek?

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında basın mensupları ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Bartın’da bulunana yerel ve ulusal basın temsilcileri ile buluştu. 

Amasra’da yapılan çalışmaları da değerlendiren Başkan Çakır, ilçede devam eden doğal gaz çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 

Başkan Çakır açıklamasında doğal gazın 2024 yılı sonunda Amasra’da kullanılabileceği fakat doğlagaz şirketi ile Karayolları arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, 1 kilometrelik yolun tüm maliyetiyle birlikte Amasra Belediyesine bırakıldığını ifade ederek, "Belki 40-50 yıldır kullanılan ve karayolları olarak devam eden bir yoldu.  Kamulaştırma davalarını devam ettiğini biliyoruz. Biz yaparız, bu konuda da en ufak bir kuşkumuz yok. Akmercan'la birlikte programını, maliyetlerini paylaşırız, yaparız. Sadece bununla da kalmıyor. Yani yıllardır devletimiz adına karayolları ağı içinde yer alan ve Amasra'ya ulaşımı sağlayan yolun devam eden ya da buluşması muhtemel kamulaştırma bedelleri de Amasra Belediyesi'ne bırakılmış oldu. Çok net söylüyoruz; 6 bin kişinin temsiliyeti olan Amasra Belediyesi'nin üstüne bu kadar yükü yıkmak çok da doğru değil.” Dedi. 

“Maliyeti Amasra halkının sırtına yıkmadan çözebilir miyiz diye gayretle uğraştık”

Başkan Çakır Amasra’da doğal gaz çalışmalarına ilişkin açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Kentimizde en çok merak edilen başlık doğal olarak geç de olsa geçen dönem meclisimizden aldığımız kararla önünü açmış olduğumuz doğal gaz yatırımı. 2023 ve 2024 yıllarında çalışmalar devam etti. 2023 yılında ana güzergahı tamamen bitirip üstünü de kapladık. Benden önce görev yapan arkadaşımız da doğal gazı istemiş. Ancak nüfusumuz gereği mutlaka geçiş hakkı bedeli almayacağımızı ve kaplama işlerini üstleneceğimizi ifade eden bir meclis kararı talep edilmiş. Bizden önce ekonomik gerekçelerle bu talep uygun görülememiş. Meclis gündemine getirilememiş. Biz göreve geldikten sonra yaklaşık 3 yıla yakın bir dönem bu maliyeti Amasra halkının sırtına yıkmadan çözebilir miyiz diye gayretle uğraştık ancak oradaki amir hüküm de belliydi. Bu kararı almadan doğalgazın gelmesinin mümkün olmadığını anlayınca önceki dönem meclisimizle birlikte geçiş hakkı bedeli almayacağımızı, tüm kaplamayı da yapacağımızı ifade ederek doğal gazın kentimize gelişinin önünü açtık. Doğal gazın kentimize gelişinde esas güç ya da sorumluluk kimde? Devlet adına yapılan bir iş malum Akmercan bölgemizde başka bölgelerde başka şirketler doğal gazı getirmekle yükümlü devletten ihaleyi almış. 

“Kentimizde 2 binin üstünde insan kombilerini aldı, tesisatını döşedi”

Altyapıya yatırımını yaptıktan sonra da doğal gaz satışından aldığı payla kar etmeye çalışacak girişimcimiz. Akmercan şirketi de bu güzergah üzerinde aslında 4 tane idareyle muhatap. Bunlardan bir tanesi Bartın Belediyesi, anlaşması yapıldı. Biz de aracılık ettik. Bir diğeri Özel İdare. Özel İdareye kendi rayiçlerine göre bedelini yatırdı Akmercan firması. Bir diğeri Karayolları ki yaklaşık 1 kilometrelik bir alanına tekabül ediyor Karayollarının sahası. Bir de onun dışında toplamda 30 kilometreye yakın şehir içinde Amasra Belediyesi. Bu bahsettiğimiz 4 kurumdan doğal olarak sadece Amasra Belediyesi herhangi bir ücret almayacağını, kaplamayı da yapacağını ifade ettiği için bize herhangi bir ödeme yapmadı şirket. Bartın ve Özel İdarenin bedellerini ödedi. Sayın Vekilimiz Yusuf Ziya Aldatmaz'ın bir beyanı vardı. Doğal gaz devlet işidir ki biz de doğrudur diyoruz. Ama gelmesinin önünü açan Amasra Belediyesi'dir. Devletin yapacağı işin takvimi de 2024 yılı sonudur. Doğalgaz Amasya'ya gelecek dedi. Maalesef olmadı. Biz de bu sorun çözülsün. Bu işin siyaseti olmaz. Çünkü kentimizde 2 binin üstünde insan kombilerini aldı, tesisatını döşedi. Doğal gazı bekliyor. Yatırımını ona göre yaptı. Ancak bu kadar uzunca bir bekleme sürecinin sonucunda geçen hafta Cuma günü itibariyle ilgili ağın yani 1 kilometrelik ağın da devletimizin kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü ile ihale alan Akmercan arasındaki sorun çözülemediği için maliyet anlaşmazlığı nedeniyle Amasra Belediyesi'ne devredildiğini öğrendik. Aslında daha doğru ifadeyle şöyle. Karayolları Genel Müdürlüğü kendi ağından bakan oluruyla yolu çıkardığında sorumlusu doğal olarak ilgili idare oluyor. Yani Bartın'da böyle bir yol var Bartın Belediyesi köy alanında böyle bir yer varsa özel idare, belediye sınırları içerisindeyse de ilgili belediye sorumlu oluyor. Yani Amasya Belediyesi'ne kalmış oldu. 

“Belki kasım ayı itibariyle doğal gazı yakmamız mümkündü”

İlk sorumuz şu; Neden bu kadar bekledik? Amasra Belediyesi olarak şehir içinde verdiğimiz söz gereği yapmamız gereken kaplama işlemlerinin yüzde 80’ini aştık, bitirdik. Şu anda sezon dışında olduğumuz için şehir merkezinde de yoğun hummalı bir çalışmamız var. Biz sözümüzü tutuyoruz. Bu 1 kilometrelik alan için neden bu kadar bekledik? Aslında belki kasım ayı itibariyle doğal gazı yakmamız mümkündü. Yani 2024 yılının yaz aylarında eğer bu yol Amasya Belediyesi'ne bırakılacaksa bu işlem gerçekleşmiş olsaydı şu anda hemşehrilerimiz doğalgazı yakıyordu. Çok net ifade edeyim. Karayolları Genel Müdürlüğü ilçemizde de iş yaptı. 6 buçuk kilometreye yakın yol, Türkiye'nin en çok kaynak kullanan bu alanda en tecrübeli kurumu doğal olarak 83 milyondan alınan vergiyle işlem yapıyor. Akmercan da devletten ihale alan kurum. Bu ikisinin arasını bulmak doğal olarak sayın vekilimizin. Biz şanslı bir kentiz, küçük bir kentiz iki vekilimiz var ama aynı zamanda önceki dönem vekilimiz şu anda bakanlık görevini yürütüyor. Yani bizim için daha kolay çözülmesi gereken bir meseleydi. Ama tercih 83 milyonun adına kaynak kullanan kurum yerine 6 bin kişilik Amasra Belediyesi'nin bu işi yapması yönünde bir tercihle gerçekleşti. Doğru mudur? Kamuoyunun takdirine bırakıyorum. 

“Amasra Belediyesi'nin üstüne bu kadar yükü yıkmak çok da doğru değil”

Burada aslında en önemli meselelerden biri de şu; Karayolları ağdan çıkarken şöyle de bir bilgi notu gönderdi bize. Diyor ki; ‘Devam eden, henüz başlamamış ya da genişleme yoluyla ihtiyaç olması muhtemelen kamulaştırmalarda da sorumlu Amasra Belediyesi'dir.’ Yani belki 40-50 yıldır kullanılan ve karayolları olarak devam eden bu yoldu biz biliyoruz. Kamulaştırma davalarını devam etti biz yaparız. Evet, bu konuda da en ufak bir kuşkumuz yok. Biz bu yolu yaparız. Akmercan'la birlikte programını, maliyetlerini paylaşırız, yaparız. Sadece bununla da kalmıyor. Yani yıllardır devletimiz adına karayolları ağı içinde yer alan ve Amasra'ya ulaşımı sağlayan yolun devam eden ya da buluşması muhtemel kamulaştırma bedelleri de Amasra Belediyesi'ne bırakılmış oldu. Çok net söylüyoruz. 6 bin kişinin temsiliyeti olan Amasra Belediyesi'nin üstüne bu kadar yükü yıkmak çok da doğru değil. Bu konuda yine olumlu gelişmeler bekliyoruz. Neden söylüyorum? Bu sürecin hızlanması adına Akmercan şirketinin Genel Müdürlüğünü iki defa ziyaret ettik. 

“Amasra'da planlanan bütün alanlarda doğal gaz ağları döşenmiş durumda”

Geçen hafta Cuma günü itibariyle gelen ağdan çıkarma yani belediyeye devretme kararı sonrası bu hafta yaptığımız belediye meclis toplantısında da kara yollarıyla yapacağımız protokolün esaslarını tartıştık. En kısa süre içerisinde şirketlerle görüşmelerimizi devam ettirerek hemşehrilerimizin doğal gaza ulaşmasını sağlayacağız. Şu anda 2024 yılı için Amasra'da planlanan bütün alanlarda doğal gaz ağları döşenmiş durumda. Yani Kaleiçi Boztepe hariç Amasra'da şu anda müzenin oradan hatta tüpü bağlasak biz geri kalan her yerde doğal gaz var durumda. Sadece 1 kilometrelik alandı beklenen. Neden bu kadar çok bekledik ve buranın kamulaştırma bedelleri dahil 6 bin kişiye yıkıldı sorusuna cevap arıyoruz hala.” Dedi. 
Başkan Çakır doğalgaz çalışmalarına ilişkin son olarak, verdikleri sözü tuttuklarını belirterek, 2025 yılı içerisinde belediyeye bırakılan yolun yapımının biteceğini söyledi. 
 

Bakmadan Geçme