Dikkatler deprem gerçeğine çevrildi

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felaketinin yıl dönümünde deprem bilincini ve farkındalığını arttırmak amacıyla 'Deprem Riski ve Toplumsal Farkındalık Paneli' gerçekleştirildi.


Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen deprem felaketinin yıl dönümünde; deprem bilincini ve farkındalığını arttırmak amacıyla “Deprem Riski ve Toplumsal Farkındalık Paneli” gerçekleştirildi. TSO binasındaki panele geniş katılım sağlandı.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin yıldönümünde Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından “Deprem Riski ve Toplumsal Farkındalık Paneli” gerçekleştirildi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleşen panelde Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Kurum Danışmanı Eyüp Sabri Kundak moderatör olarak görev aldı. Programa; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Sefa Tozlu, Bartın Belediyesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi Kubilay Coşkun, İnşaat Mühendisleri Odası Bartın Temsilciliği’nden Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Fatih Kanbur, Mimarlar Odası Bartın Temsilciliği’nden Yüksek Mimar Selda Çelikyay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan Jeoloji Mühendisi Fatih Saraç konuşmacı olarak katılım sağladı.

Dikkatler deprem gerçeğine çevrildi

Balık: “Hazır olmamız gerekiyor”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bartın TSO Başkanı Halil Balık, “11 şehrimizde yıkımlar oluşturan ve tüm ülkemizi sarsan deprem felaketi unutulmadı, unutulmayacak. Bunu bugün de görebiliyoruz. Deprem bölgesindeyiz, bende 5 yaşında tanıştım depremle. 1968 depremi yaşadığımızda 5 yaşındaydım. Depremler insanların üzerinde psikolojik etkiler bırakıyor.  1999 depremini Yalova’dan Bolu’ya kadar yaşadık. Ne kadar önlem aldık? Burada değinmek istediğim konulardan biri deprem öncesi alınacak tedbirler gibi deprem sonrasına da hazırlık. Deprem olduktan sonra bir panik ortamı yaşandı. Dünya ölçeğinde çok büyük bir deprem ve yıkım yaşadık. Tabi illerimiz ulaşılması zor bölgelerimizdi. Büyük ve geniş bir bölgeydi. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları en önemli konulardan biri. Bugün hepimiz İstanbul depreminden bahsediyoruz. Uzman isimlerde İstanbul depremini sık sık gündeme getiriyor. Ben olası bir İstanbul depremini düşünmek dahi istemiyorum. Böyle bir şey olduğunda İstanbul’a girmek bile neredeyse imkansız hale gelebilir. Arama kurtarma çalışmalarında madencilerimiz çok ciddi bir rol oynadılar. Beklentimiz madencilerimiz başta olmak üzere inşaatçılarımız, demircilerimiz gibi farklı meslek gruplarından arama-kurtarma ekipleri oluşturulması. Tabi ki bu ekiplerin tüm teçhizatlarının da tam donanımlı şekilde olması gerekiyor. Herhangi bir deprem olasılığına karşı bu ekiplerin oluşturulması gerekiyor. Deprem olduğundan arama kurtarma ekipleri başta olmak üzere deprem bölgesine sevk edilmesi gereken tüm ihtiyaçlar için lojistik imkanların planlanması, tam seferberlik haline hazırlıklı olunması için gerekli programların hazırlanması gerekli. Coğrafyamızda depremleri sık sık görüyoruz. Bu tür afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Deprem anında ve deprem sonrasında insanlarımıza yardımcı olabilmemiz gerekiyor. Bunun içinde hazır olmamız gerekiyor. Bugün düzenlenen bu panele öncülük eden Kadın Girişimcilerimize, konuşmacılarımıza ve siz kıymetli katılımcılara teşekkür ediyorum.” Dedi.

Dikkatler deprem gerçeğine çevrildi

Fırıncıoğlu: “Katkıda bulunmak istiyoruz”

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mine Fırıncıoğlu’da panel öncesindeki konuşmasında, “6 Şubat 2023 tarihi, ülkemizin ve bizlerin kalbinde derin yaralar açmış, ağır yıkıcı etkileri olmuş, duygusal olarak çöküş yaşadığımız elim bir tarih. Diğer taraftan da; birlik beraberliğimizi pekiştiren, insan olduğumuzu hatırlatan, milli bütünlüğümüzü güçlendiren, ailemize ve sevdiklerimize sıkı sıkı tutunmamızı sağlayan, hatta anneliğimizi ve babalığımızı çok farklı bir sorumluluk boyutuna taşıyan yarası ağır bir tarih. Bizler... Yani Bartın Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Kadın Girişimciler olarak, tüm faaliyetlerimizi; yalnızca iş dünyası odaklı değil, toplumumuza ve Bartın’a karşı bir sorumluluk hissiyatı ile oluşturma ve gerçekleştirme anlayışını tercih ettik. Bunu da yalnızca "biz" olarak değil, sistemde var olan tüm kurumlarımız ile işbirliği içerisinde olarak, kısacası kamu bütünlüğü sağlayarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu toplumsal ve sosyal sorumluluk hissiyatı ile organize ettiğimiz deprem riski ve farkındalık etkinliği ile; deprem gibi doğal afet kaynaklı yasadığımız acıların etkilerini, kentleşme ve toplumsal bilinç ile alabileceğimiz önlemler ile en aza indirgemeye katkıda bulunmak istiyoruz. Çünkü bu görev yalnızca devletimizin veya belirli bir kurumun sorumluluğunda değil, hepimizin sorumluluğunda olan bir meseledir. Panelimize katilim sağlayarak, toplumsal bilinçlenmeye ve güvenli kentleşmeye sağladığınız katkılar için öncelikle siz değerli katılımcılara, bilgi ve tecrübeleri ile bizleri aydınlatacak olan kıymetli panelistlerimize, her çalışmamıza koşulsuz destek sağlayan ve kadınların toplumda ön plana çıkması için var gücüyle çalışan Oda Başkanımız Sayın Hali Balık’a, sesimizi duyuran siz değerli basın mensuplarına, destek veren kurumlarımız ile amirlerine ve son olarak Bartın’ımızın kalkınması için her konuda çaba sarf eden, bu yolu beraber yürüdüğüm yol arkadaşlarıma, Bartın TSO Kadın Girişimciler Kurulu'na teşekkürlerimi sunuyorum.” İfadelerinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Kurum Danışmanı Eyüp Sabri Kundak tarafından 6 Şubat depremlerine dair veriler içeren sunumunu paylaştı.

Kundak sunumunda depremin 15 milyon kişiyi etkilediğini ifade ederek deprem farkındalığının toplumsal ve bireysel anlamda geliştirilebilmesi için önerileri paylaştı.

Dikkatler deprem gerçeğine çevrildi

Daha sonra ise; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden Jeoloji Mühendisi Sefa Tozlu, Bartın Belediyesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi Kubilay Coşkun, İnşaat Mühendisleri Odası Bartın Temsilciliği’nden Yüksek İnşaat Mühendisi Mehmet Fatih Kanbur, Mimarlar Odası Bartın Temsilciliği’nden Yüksek Mimar Selda Çelikyay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan Jeoloji Mühendisi Fatih Saraç sunumlar eşliğinde deprem, deprem öncesi yapılacaklar ve deprem sonrası yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgiler aktardılar.

Dikkatler deprem gerçeğine çevrildi

Bakmadan Geçme