Dev kruvaziyer bin 22 yolcusuyla Amasra'da

Rus turistleri taşıyan Astoria Grande isimli kruvaziyer bin 22 yolcusuyla Amasra Limanına yanaştı

Kruvaziyer turizmi kış aylarında da Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da esnafın yüzünü güldürmeye devam ediyor. 193 metre uzunluğa ve 30 metre genişliğe sahip Astoria Grande isimli kurvaziyer sabah saatlerinde bin 22 yolcusu ve 414 personeli ile Amasra Limanına yanaştı. 

Kurvaziyerden inen Rus turistler Amasra Kalesi başta olmak üzere Kemere Köprüsü, Amasra Müzesi, Şapel gibi tarihi mekanları gezdi. Bir grup turist ise sabah saatlerinde turlarla Bartın’a gelerek kent merkezini gezdi.

İlk kruvaziyer gemisini 2022 yılının Ağustos ayında ağırlayan Amasra, kruvaziyer gemilerin Karadeniz hattındaki turlarında en beğenilen noktalardan biri olmaya devam ediyor.

Amasra Limanının güçlendirilmesi ve Gümrük Limanı olarak faaliyete geçmesiyle beraber tarihi ilçeye 1,5 yıl gibi kısa sürede 30’un üstünde kruvaziyer seferi düzenlendi.

Amasra ilçesinde kuruvaziyer turizmine yönelik ilk adımlar ise 2018 yılında atıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 2018 yılında ihale edilen ve inşasına başlanan "Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Yat Limanı" projesi hızlı bir şekilde tamamlanarak Amasra’nın kapıları kruvaziyer turizmine aralandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Amasra Limanı Yolcu İskelesi ve Yat Limanının 2021 yılında Uluslararası Giriş-Çıkışlara Açık Daimi Deniz Hudut Kapısı ilan edilmesiyle beraber limandaki teknik altyapı çalışmaları da tamamlanarak kruvaziyer turizmine hazırlanıldı.

Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olan, tarih boyunca bölgenin liman ve ticaret merkezi konumundaki Amasra’nın yapılan yatırımlarla kruvaziyer turizminin önemli duraklarından ve rotalarından birine dönüşmesi bölge içinde önemli rol oynadı.

Kurvaziyerlerle Amasra Limanına ulaşan turistler Bartın Irmağı, Bartın Kent Müzesi, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Karabük’ün Safranbolu ilçesine düzenlenen tur organizasyonlarına katıldı.

Amasra Karadeniz’in en beğenilen durağı oluyor

193 metre uzunluğa ve 30 metre genişliğe sahip Astoria Grande isimli kruvaziyerin Amasra’ya gerçekleştirdiği 32 sefer ilçe ve bölge turizmi için önemli bir değer oluşturdu. Amasra, turistlerin Karadeniz hattındaki en beğendiği durakların başında gelerek dikkatleri üzerine çekti. 

Kruvaziyer sayısı artacak

Amasra’yı ziyaret eden kruvaziyer gemilerin sayısının gelecek yıllarda artış göstermesi bekleniyor. Öte yandan yurt dışı kruvaziyer seferlerinin yanı sıra İstanbul kalkışlı vapurlarla da Amasra’ya turların düzenlenmesi noktasında girişim ve görüşmeler sürüyor.

Amasra tarihi ve doğayı bir arada sunuyor

Amasra’yı ziyaret eden turistler başta Amasra Kalesi, Cenavo Şatosu, Kemere Köprüsü, Fatih Camii, Direkli Kaya, Bedesten gibi birçok tarihi yapıyı yakından görme şansına sahip olurken aynı zamanda Amasra plajlarında deniz, kum ve güneşin keyfini bir arada yaşayıp, restoranlarda çeşitli balık menüleri ile birlikte coğrafi işarete sahip Amasra Salatasını da tadabiliyorlar.

Tarihi ve doğal güzelliklerin dışında turistlerin Amasra’da en çok ilgisini çeken alanlardan biri de Çekiciler Çarşısı oluyor.

Ahşap el oyma sanatı ve Bartın’a özgü tel kırma sanatı gibi çeşitli tekniklerle oluşturulan birçok farklı hediyelik ürünün satışa sunulduğu noktalardan birisi olan Çekiciler Çarşısı Amasra’yı ziyaret eden turistlerin en çok vakit geçirdikleri noktalar arasında yer alıyor.
 

Bakmadan Geçme