Daha büyük bir deprem olacak mı?

Bartın'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrası, Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş değerlendirmelerde bulundu. 

Bartın’da geçtiğimiz gün Yeşilkaya Köyü merkezli 2.8 ve bugün meydana gelen Amasra merkezli 4.8 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu. 

Vatandaşlar iki gün üst üste yaşanan depremler sonrasında, ‘Önümüzdeki günlerde daha büyük bir deprem yaşanır mı’ endişesini yaşadı. 

Bartın’da yaşayan vatandaşların içlerine su serpecek açıklama Deprem Bilimci Dr. Ramazan Demirtaş’tan geldi. 

Paleosismoloji, deprem jeolojisi, aktif tektonik, sismotektonik, neotektonik, yapısal jeoloji,deprem, jeotermal jeolojisi, mühendislik jeolojisi alanlarında uzmanlığı bulunan Demirtaş, Bartın’da yaşanan depremleri değerlendirdi. 

Demirtaş, değerlendirmesinde özellikle sosyal medyada ortaya atılan ve bu depremlerden sonra daha büyük depremlerin olacağı iddialarını da ‘hayali korku depremleri’ olarak nitelendirdi.  

Demirtaş yaptığı değerlendirmede Karadeniz’de büyük bir deprem üretecek fay olmadığını ifade ederek, “Bu depremim nerede olduğunu bilmeden herhangi bir faya bağlamakla doğru olmaz. Depremin olduğu yere bakıyorsunuz. Bartın'ın yaklaşık 120 kilometre açıklarında gözüküyor. Karadeniz'e baktığınız zaman öyle büyük bir deprem üretecek fay gözükmüyor. Birileri hayal üretmeye devam ediyor. Kuzey güney yönlü bir Batı Karadeniz fayı diye bir fayda yok. Yani o fay tamamen uydurma bir fay.” Dedi. 

“1968 Bartın depremi çok özel bir deprem”

Demirtaş, Bartın’da 1968 yılında yaşanan büyük depremi örnek verdiği açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Mesela 11 Nisan 2022’de Zonguldak'ın 110 kilometre açıklarında hemen hemen bu depreme yakın bir yerde bir deprem daha olmuştu. Şimdi birileri 1968 Bartın depremine bağlayıp bütün Karadeniz'i sanki büyük bir deprem üretecek fay varmış gibi duruma sokuyor ama bu böyle değil.  1968 Bartın depremi çok özel bir deprem. Yani o tam olarak araştırmış bir deprem değil. Onun Karadeniz fayından da kaynaklandığını düşünmüyorum.  1968 Bartın depremini referans vererek Karadeniz'de işte büyük bir deprem tehdidi altında tsunamiler olabilir şöyle böyle bir iki tane arkadaş kendini gündeme getirmeye çalışıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bugünkü deprem ya da iki sene önceki deprem bağımsız bir fayın devam niteliği yok. Karadeniz'in içerisinde son 100 yıl içerisinde çok sayıda 3’lük, 4’lük, 5 arası bu tür depremler var. Karadeniz'in tabanında da kısa kısa bu tür deprem üreten eski zayıflık düzenine ait faylar var. Bunlar onlardan kaynaklanıyor.” 

“Halkımızın tedirgin olmasına gerek yok”

Demirtaş açıklamasının devamında ise sosyal medyada bulunan kirli içeriklere itibar edilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Bir deprem olduğu zaman sosyal medyadan birçok akademik ya da akademik olmayan insanlar kirli bilgi akıtmaya devam ediyor Yani şimdi deprem yeni olmuş. Karadeniz'in altında bir araştırma mı yaptınız da hemen 7 buçuk büyüklüğüne deprem gelir, 7 büyüklüğünde deprem nereden biliyorsunuz yani? Bilim bu kadar ucuz mudur? Değil. Araştırma bu kadar basit midir? Yani önce siz bu deprem hangi kaynaklanan önce onu bir bilin. O fay büyük bir fay mı? Uzun bir fay mı? Karadeniz içerisinde daha geçmişte bu depremin olduğu yerde büyük bir deprem olmuş mudur? Lütfen bu tür şeylere itibar etmeyin. Biraz araştırsın insanımız. Bazı sosyal medyada uzmanlık alanı olmayan birileri de çıkıp kirli bilgi akıtabiliyor. Bunlara itibar etmeyin. Halkımızın tedirgin olmasına gerek yok. Büyük bir deprem gelir. Yok, Kuzey Anadolu Fayı büyük bir deprem ve Karadeniz'de büyük deprem olur. Tsunamiler olur filan. Bunlar bu arkadaşların gerçekten hayal ürünlerinden başka bir şey değil.” İfadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme