'Çiftçi hayal kırıklığına uğradı'

Memleket Partisi Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, Cumhurbaşkanı Recep Teyyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta fındık fiyatını 54 lira olarak bildirmesinin ardından, yaptığı açıklama ile artan maliyetlerle birlikte üreticinin olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.  

Memleket Partisi Bartın Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 54 TL olarak açıklanan fındık fiyatıyla ilgili bir açıklamada bulundu. 

Fiyatın çiftçide hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Başkan Gölbucaklı, bu fiyatın gerçek enflasyon rakamıyla ya da TÜİK’in enflasyon rakamlarıyla mı hesaplandığını sorarak “Sayın Cumhurbaşkanı Ordu'dan yaptığı açıklamada fındık fiyatını 54 TL. Olarak açıklamıştır. Bu rakamı nasıl bulduklarını, neye göre hesap ettiklerini de açıklasaydı çiftçiyi ikna edebilirdi. 4- 4.5 dolar civarında fiyat beklemeyen fındık üreticisi 3 dolar olarak açıklanan fiyat karşısında hayal kırıklığı yaşamıştır. Ayrıca verilen bu fiyatın içerisinde tüm destekleme ve yan ödemeler de mevcuttur. Çok sor şartlarda yetiştirilen ve toplanan fındığın maliyet hesabını yaparken gerçek enflasyon olan % 170 den mi hesap ettiler, yoksa TÜİK' in bildirmiş olduğu % 72,5 uydurduk enflasyon oranında mı hesap ettiler acaba. Bu maliyet hesabının içinde; mazot nerede, gübre maliyeti nerede, ilaç fiyatları nerede, nakliye hesabı nerede, kurutma ve ayırma işlemleri için harcanan enerji ve emek nerede, bu rakamlarla işçilik nerede. Dünyada fındığın %70 i ülkemizde üretilirken en ucuz fındık yine bizde. Fındıkçı çiftçimize bunları layık görenlere yazıklar olsun. Ben de diyorum ki; siz 54 TL. den çiftçiye verinde bu fındığı çiftçi alsın sizden. Geçen sene de 28 TL. açıkladığınız fındığı bile 23-24 TL. den sattılar. Bu sene bakalım tüccar kaça alacak fındığı. Bu fiyatı çiftçiye uygun görerek bu kadar emeği, bu kadar sermayeyi ve en önemlisi bu kadar milli serveti heba ediyorsunuz. 2023 seçimlerinde bu halk bunun hesabını sizlere mutlaka soracaktır.

“Yöre halkı bu durumdan olumsuz etkilenir”

Fındık üreticisi bu şartlarda üretimine devam edemez bahçeler terk edilir, fındığa dayalı yöre ekonomisi hızla çöker kırsaldaki göç daha da hızlanır, esnaf ve yöre halkı bu durumdan olumsuz etkilenir. Gübre fiyatlarında ton durumları şu şekilde; Eti Gübre DAP 13.750 TL /ton iken 15.500 TL/tona, 20.20.0'ın fiyatı 9.000 TL/ton iken 10.500 TL/ tona, Toros Gübre AN 660 TL/ ton iken 6750 TL tona, üre gübresi 12.900 TL/ ton iken 13.000 TL/ tona, DAP gübresi 13.850 TL/ ton iken 15.500 TL/ tona çıkmış oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından yapılan açıklamalara göre ise gübre fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 200-230 arasında bir yükselme gösterdi. Fındık işçisinin yevmiyesi 250 TL. Zirai ilaçlarda da durum farklı değil. İlaç fiyatları kur artışına bağlı olarak, günlük hatta gün içerisinde dahi fiyat değişikliklerine neden olmaktadır.” İfadesinde bulundu. 

“Gelirin % 1’ i oranında destek verilmiş midir?”

Gölbucaklı, açıklanan fındık fiyatlılarıyla birlikte çiftçinin tüccarın eline terkedildiğini ifade ederek; “Özellikle geçtiğimiz hafta kamuoyunda geniş yankı bulan Ayçiçeği tarımında önemli üretim havzaları olan Trakya ve Marmara Bölgelerindeki üreticiler kimyasal ilaçlardaki fahiş fiyat artışları nedeniyle yeterince ilaçlama yapamamaları nedeniyle Çayır Tırtılı istilasıyla karşı karşıya kaldık. Fındık tarımı da benzeri riskleri yaşayacaktır.

Giresun, Ordu ve Düzce illerinden sonra Türkiye’ de fındık üretiminde söz sahibi olan Memleketimiz Bartın da Güzelcehisar, Karasu köyleri ile Amasra’ nın Mevren bölgelerinde çok ciddi denecek rakamlarda fındık üretimi yapan çiftçilerimiz olmakla birlikte onlarda bu konuda mağduriyeti yaşamaktadırlar. Maalesef açıklanan bu fındık fiyatı sonucunda çiftçimiz fırsat kollayan tüccarın eline terkedilmiş durumdadır.Halkımızı enflasyona ezdiren bu düşünce, çiftçimizi ve üretecimizi de enflasyona ezdirmeye devam etmektedir. Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre çiftçilere milli gelirin %1’i oranında tarımsal destek verilmesi gerektiğini söylemektedir. Buna rağmen tarıma gelirin % 1’ i oranında destek verilmiş midir? Üstelikte Ülkemizde tarım bitmek üzere iken, tarımı kalkındırmak için başka kaynaklar bulunmuş mudur?  Memleket Partisi olarak bizler çiftçimizin haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Çünkü Türkiye’ nin gelişmesi ve tekrar eskisi gibi kendi kendine yeten ülkeler arasına girebilmesi için tarım en önemli faktördür.” Dedi. 
 

Bakmadan Geçme