CHP'li Ceylan'dan ret açıklaması

Bartın İl Özel İdaresi 2025 yılı tahmini bütçesi 700 milyon TL olarak kabul edilirken CHP'li Meclis Üyeleri oylamada ret kararı kullandı. CHP'li Meclis Üyesi Hakan Ceylan yaptığı konuşmada bütçenin yetersiz olduğunu dile getirdi

Bartın İl Özel İdaresinde 2025 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı.

Bartın Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Uğur Karakaya, İl Genel Meclis Başkanı Turhan Kalaycı ile Meclis Üyeleri ve Daire Müdürlerinin katılımıyla gerçekleşen 20. Birleşimde tahmini bütçe oylandı.

İl Genel Meclis Başkanı Turhan Kalaycı, İl Genel Meclis Üyeleri Niyazi Cumhur Işık, Aynur Yıldırım, Hüseyin Boran, Mustafa Ergin, Atnen Aydoğan ve Ali Eyüpustaoğlu’nun kabul oyu verdikleri oylamada CHP’li İl Genel Meclis Üyeleri Hakan Ceylan, Hakem Çetin, Musa Özgün ve Hasan Atay ise ret oyu kullandılar.

700 milyon TL’lik tahmini bütçe oy çokluğu ile kabul edildi.

Görüşmelerin ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Hakan Ceylan açıklamalarda bulunarak 700 milyon TL’nin köylerdeki sorunları çözmek için yeterli değil dedi.

Bütçede yola ayrılan pay yetersiz

Ceylan konuşmasında, “Bartın İl Özel İdaremizin 2025 yılı bütçesi toplam 700 milyon TL’dir. Bartın İlimiz 254 toplam köyü bulunan 207 bin 238 nüfusu olan ve 2.140 km2  yüz ölçümü olan bir ildir. Bu bağlamda Bartın İl Özel İdaremize gelen 700 milyon bütçe hak ettiği miktarda değildir. Bu bütçenin içerisine detaylara  girdiğimizde seçimden önce, önceki İl Genel Meclis Başkanı ve Meclis Üyeleri tarafından kabulü ile borca sokulmuş ve iller bankasından 30 milyon TL kredi kullanmışlardır.  2025 yılı bütçesinde 15 milyonu ödemesi görülmektedir. 15 milyon bu bütçede kaybımız vardır. Bu bütçede insan kaynaklarına ayrılan yani personele  %54 pay ile  en çok payı almaktadır. Yine bu bütçede; Yol ve ulaşım hizmetleri müdürlüğümüze ayrılan pay 75 milyon 776 TL dir. İlimizde 2.300 km civarında yol ağı bulunmaktadır. Sadece merkez ilçemizde 133 köy ve 1.300km civarında yol ağı vardır. Bir kilo metre asfaltın  1 milyon TL ile 1,5 milyon TL civarında maliyeti varken bu bütçedeki yola ayrılan pay yetersizdir.” Dedi.

Vatandaşlarımızın isyanlarını hep beraber duyduk

Ceylan konuşmasının devamında Bartın’ın köylerinde yaşanan su sıkıntısına da değinerek, “2025 yılı kurak bir yaz geçirdik. Susuz köyümüz bir hayli çoktu. Köylerimizden vatandaşlarımızın isyanlarını hep beraber duyduk. Nisan ayında meclis toplantılarımız başlanıldığı ilk günden beri köylerimizde suyun yetersizliğine CHP grubu olarak dikkat çektik. Özel İdarenin su tankeri ve kısıtlı personel ile gece gündüz demeden su sorunu çözülmeye çalışıldı. Sayın Başkan ne yazık ki sorunu çözme ve pansuman yapma adına 2. tankeri edinmek için girişimlerde bulundu. Ne yazıktır ki 2025 yılı bütçede, su ve kanalizasyon müdürlüğümüze ayrılan pay ise 16 milyon 203 bin tl dir. 27 köyde içme suyu özel idaremiz tarafından hizmet vermektedir. Bu bütçede su ve kanalizasyon müdürlüğüne ayrılan pay köylerimize bakım ve onarım maliyetlerininde yükselmesi neticesinde yetmeyecektir.” İfadelerinde bulundu.

Şov amaçlı su olmayan bazı köylere arıtma yapılmıştır

Önceki dönem İl Genel Meclisi Başkanı ve Meclisinin özellikle merkez ilçedeki köylerde adaletli şekilde su sorununu çözmek için planlama yapmadığını ve bu nedenle köylerde vatandaşların susuz kaldığını kaydederek konuşmasını sürdüren Ceylan, “Köylerimize asıl hijyen içilebilir depolarda su getirmek yerine şov  amaçlı su olmayan bazı köye arıtma yapılmıştır. Su olmayıp, arıtma olan köy vardır.  Su arıtmanın maliyetlerini size bırakıyorum. Cumhurbaşkanının Başbakan iken ‘susuz köy kalmayacak’ sözünü size hatırlatmadan geçemeyeceğim. Netice olarak 700 milyon bütçe yetersizdir. Bu bütçede yol ve su müdürlüğümüze ayrılan % 15 civarındadır. Sıcak asfalt olmayan köy, yama asfalta sevinen köylerimiz vardır. Su depoları, sağlıklı, içi seramikle döşenmemiş köylerimiz vardır. Türkiye’nin en zorlu coğrafyalarından biri olan, nüfus olarak belediyelerden fazla nüfusa sahip olan ve aynı zamanda, en uzun köy yol ağlarından olan Bartın merkez ilçemiz köy sayısında 5. Sıradadır. İlimize sel felaketleri geçiren, çetin kış koşulları, kar- dolu, heyelan yanında, kırsal bölgelerimize ayrılan bütçe bu kadar mı olmalıydı? Ancak yine de 254 köy hizmet götürecek olan bütçe, nüfus ve coğrafi durumu nedeni ile Bartın Belediyesi’nin bütçesinin altında kalmamalıydı.” İfadelerini kullandı.

Bize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız

Ceylan açıklamasının son bölümünde ise, “Bu bütçe Bartın ilimin köylerinin sorunlarını çözmez bu bütçe köylerimizi kalkındırmaz. Mevcudu korumak bile zordur. Bartın Özel idare sadece yol ve su kanalizasyondan ibaret değil. Tarımı destekleyen çalışmalar yapan, turizm bölgesi ilan edilerek turizmde gerçek payını alma çabasında olmalıyız. Sanayileşmede Cumhuriyet Halk Partisi’nin  kısa dönemde iktidar olduğu dönemde Bakanımız Hasan Akyol 1. Organize Bölgesi kısa zamanda yapılmış şu anda 1.OSB’de 15 bin civarında kişi çalışmaktadır. Uzun yıllardır iktidarda olan hükümet yetkilileri 2. Organize sanayi yapmamıştır. 2. organize çalışmaları başlatılmalı, meclisimizin öncelikli görevi  olmalıdır. Büyük Bartın için bize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Hangi bakanlıktan ne istenecekse bizler katkı sunmaya hazırız. Son olarak CHP grubumuz olarak bu kısıtlı bütçede emeği geçen, gecesini gündüzüne katan başta Sayın Valimize, müdürlerimize ve özel idare çalışanlarına teşekkür ediyoruz. 2025 yılı için ayrılan bütçeyi yetersiz gördüğümüz için CHP grubu olarak ret kullandık. Meclisimize 2025 yılında başarılar dileriz.” Dedi.

Bakmadan Geçme