BURSA'DAN KOVULDU KARABÜK'TE HUZUR BULAMADI

Şimdi Bartın'a geliyor...

Daha önce Bursa’da kurulmak istenilen ancak çevreye ve insan sağlığına zararları dolayısıyla kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine tesis kurulumunu Karabük’e yapan ve Karabük kamuoyunda da sık sık tepkilerin odağında yer alan “Baca Tozu Geri Kazanım Tesisi” firması bu defa gözünü Bartın’a dikti.

Belediye Başkanı “Tesislerini söküp gitsinler! demişti

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili Karabük’te faaliyet gösteren tesisin Karabük’ün havasını ve suyunu ciddi derecede kirlettiğini ifade ederek, “Kısa süre içinde kriterlere uygun yatırımlarını yapmazlarsa tesislerini söküp gitsinler.” İfadelerinde bulunmuştu.

“Kapatın bu fabrikayı!”

Başkan Vergili’nin “Kapatın bu fabrikayı!” diyerek gösterdiği tepkili paylaşımlar ise Ulusal Medyada geniş yankı uyandırmıştı.

Kapatılması için 17 bin Karabüklü imza atmıştı

Şehir merkezi ve yaşam alanlarının 20 km dışında kurulması gerekirken, Karabük’te kentin yalnızca 7 km dışındaki Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan firmaya karşı 40’ı aşkın dernek ve sendika kampanya başlatmış, 17 bin Karabüklüden imza toplanmıştı.

Uzun yıllardır Karabük’te faaliyet gösteriyor

Türkiye'nin önde gelen 5 çelik üreticisi tarafından baca tozundaki çinko metalini tekrar kazanmak üzere kurulan, yılda 200 bin tona yakın baca tozundan 50 bin ton civarı çinko oksit elde etme kapasitesine sahip tesis, uzun yıllar boyunca Karabük Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteriyor.

130 işçi zehirlendi

Bursa Tabip Odası 2018 yılında yaptığı basın açıklaması ile daha önce Bursa’ya kurulmak istenilen fabrikanın Karabük’te 130 işçiyi zehirlediğini ifade etmişti.

Yapılan açıklamada Karabük’te kurulu olan tesiste 130 işçinin rahatsızlanıp hastaneye başvurması üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldığı ve ilk sonuçlara göre söz konusu firmada çalışan işçilerin çeşitli ağır metallere maruz kaldıkları, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından fabrikanın faaliyetlerinin durdurulduğu kaydedilmişti.

İnsan sağlığı için tehlikeli!

Aynı açıklamada tesisin yarattığı sağlıkla ilgili risklere dikkat çekilerek; galvanizli hurda çeliklerin tekrar ergitildiğinde, demirin üretimi ile beraber ortaya çıkan çinko, kadmiyum, kurşun ve arsenik gibi diğer elementlerin baca tozu içerisinde toplanacaklarını dile getirerek bu elementlerin insan sağlığı için tehlikeli olduğu vurgulandı.

Kurşun, çinko ve kadmiyum üretimi sırasında toz, metal bileşikleri, uçucu organik bileşikler (dioksinler dahil), kokular, kükürt oksitleri, diğer asitli gazlar, atık sular (metal bileşikleri), tortular, demir açısından zengin artıklar, süzülemeyen tozlar ve cüruf ile ilgili sorunların da ortaya çıktığı ifade edildi.

Eski tekstil boyama fabrikasını tesise çevirecekler

Söz konusu tesisin Bartın’da kurulması için çalışmalar yapıldığı, Bartın-Kozcağız yolu üzerinde bulunan Terkehatipler bölgesinde daha önce tekstil-boya fabrikası olarak kullanılan bir binada inşaat çalışmalarına başlandığı da edinilen bilgiler arasında.

Siyasiler, STK’lar bu işe ne diyecek?

Bartın’da kurulması planlanan tesisin insan sağlığına zarar vermesi başta olmak üzere çevre kirliliğine de yol açabilecek olması karşısında Bartın’ın önde gelen siyasileri ve STK’larının nasıl bir tavır sergileyecekleri merak konusu.

Bakmadan Geçme