Bu belirtilere dikkat edin

Bartın'da hava sıcaklıları mevsim normalleri üzerinde seyrederken, uzmanlar güneş çarpmasına karşı uyarılarına devam ediyor. 

Bartın’da geçtiğimiz günlerde sağanak yağışlarla birlikte normal seviyelere kadar gerilen hava sıcaklıkları bugün itibariyle mevsim normalleri üzerine çıktı. 

Bartın’da hava sıcaklıkları artmaya başlarken, uzmanlar güneş çarpmasına karşı uyarına devam ediyor. 

Güneş çarpması nedir?

Aşırı sıcak sonucu vücudun sıcaklık düzenleyici sistemin görev yapamaz hale gelmesidir. Genellikle; hava sıcaklığının 32 derece nem doygunluğunun yüzde 60’ın üzerine çıktığı durumlarda görülmeye başlar.

Güneş çarpması acil tedavi gerektiren, çok ciddi, hayatı tehdit edici bir tablodur. Kalp, Beyin, Böbrek, Karaciğer gibi birçok hayati organın fonksiyonları bozulabilir.

Güneş çarpması belirtileri

Başlangıçta aşırı terleme olur, dehidratasyon (sıvı kaybı) üst seviyeye ulaştığında terleme durur. Vücuttaki sıvı kaybına bağlı sıcak ve kuru cilt gözlenir. Soluk alıp verme hızı artar. Nabız artar, çarpıntı olarak hissedilebilir. Baş ağrısı, baş dönmesi hissedilir. Kas krampları oluşur. Uyuklama veya sersemlik hali olur. Sıvı kaybı ve elektrolit bozukluğu ilerledikçe Tutarsız konuşmalar, çevreyi tanıyamama, agresif davranışlar, ajitasyon, halüsinasyonlar gelişir, havale geçirilebilir, bilinç kaybı gelişebilir.

Sıcak havalarda nelere dikkat edilmeli?

Evde yaşanılan ortam serin tutun. İşlerinizi o saatte en serin olan odada yapın. Odalarınızı havanın serin olduğu gece saatlerinde ve sabah erken saatlerde havalandırın. Gündüz vaktinde güneşe bakan perdelerinizi ve pencerelerinizi kapalı tutun. Eğer varsa kepenklerinizi/panjurlarınızı kapatın. Park edilmiş araç içinde uzun süre kalmayın, arabanızı havalandırın. Bebek, küçük çocuk, engelli yakınınız ve evcil hayvanlarınızı kapalı ve park etmiş araç içinde bırakmayın. Günün en sıcak saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Bu saatlerde denize, havuza girmeyin, güneşlenmeyin, spor ve yürüyüş yapmayın. 
 

Bakmadan Geçme