'Bu acıların, adaletsizliğin vebali kimin boynuna?'

CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda Amasra Maden Faciası’nın 2’nci yıldönümüne ilişkin konuşma yaptı. 

Konuşmasında Amasra maden faciasının ihmaller, denetimsizlik ve liyakatsizlik sonucu yaşandığını belirten Bankoğlu, “bu acıların, bu adaletsizliğin vebali kimin boynuna?” diye sordu.

TTK Genel Müdürü, katliam sonrası EYT’den apar topar emekli edildi

Bankoğlu, konuşmasında şunları söyledi: Geçtiğimiz gün 14 Ekim Amasra maden faciasının 2'nci yıldönümüydü. Facianın yaşandığı günden bu yana koskoca iki yıl geçti, tam yedi yüz otuz gün geçti. Bu kürsüden ben defalarca dile getirdim ancak iktidar hâlâ madenci ailelerinin acılarına kulak tıkamaya devam ediyor. 14 Ekim’de Amasra'da sadece madenciler değil, madenci aileleri de toprak altında kaldı. 14 Ekim’de Amasra'da bir katliam, bir cinayet yaşandı; bunun üzerini "kaza" diyerek örtmek istediniz olmadı. Patlama öncesi maden ocağında boy boy fotoğraf çektiren bakanlar, patlama sonrasında hiçbir şey olmamış gibi başlarında yine baretle fotoğraf çektirdi. Erdoğan "Biz kader planına inanmış insanlarız, bunlar her zaman olacaktır." deyip çekip gitti. Sayıştay başta olmak üzere kurumların, odaların, bilirkişilerin onlarca raporu yayımlandı; her biri ihmali, denetimsizliği, liyakatsizliğinizi, torpil düzenini bir bir anlattı. Bilirkişi ön inceleme raporunda TTK Genel Müdürlüğü, Bakanlık yetkilileri, bakanlar açıkça kusurlu bulundu, hiçbiri istifa etmediği gibi görevden de alınmadı. Üstelik TTK'nin torpilli Genel Müdürü hiçbir hesap vermeden EYT'den apar topar emekli edildi.

Mecliste kurulan araştırma komisyonunun başına Soma'dan sorumlu Enerji Bakanını getirdiniz. Komisyona gelen TTK yetkilileri neredeyse hayatını kaybeden işçileri suçlayacaktı, iktidar sesini bile çıkarmadı ve dönemin başı önde hesap vermesi gereken bakanları, bugün burada aramızda milletvekilliği dokunulmazlığı altında oturuyorlar, bu koltuklarda oturuyorlar. Bu insanlar faciada kusurlu bulunan yetkililerle ilgili savcılığın soruşturma taleplerini reddetti, reddettiniz. Açılan davalar sonucunda bu soruşturma izni âdeta zorla tam on altı ay sonra çıktı. Bu soruşturmaların hepsi ise görevi kötüye kullanma suçundan ve yatarı yok değerli milletvekilleri. Bir iki AKP'li vekil, başkan anma törenlerine gelip "Madende böyle ölümler olur, sıkmayın canınızı." diye akıl verip gittiler. Bakanlarınızdan zaten ses yok. Bartın'ın güya Adalet Bakanı var, tenezzül edip duruşmalara bile gelmedi. Saraydaki Beyefendi ise zaten kader planına inanmış, kemer sıkma diye milletin boğazını sıkma derdinde. 

Madenci ailelerini anma programına bile davet etmediniz

Takipçisiyiz dediğiniz davalara soruşturma izni vermediniz. "Ders alacağız." dediniz, daha bu yıl İliç'te benzer bir kâbusu film izler gibi izlediniz. "Acınızı paylaşıyoruz." dediğiniz insanların acısının üstünde tepinir gibi sorumluları terfi ettirdiniz siz. Ya, siz şehit ailelerini iki gün önce Amasra için hazırladığınız anma programına bile davet etmediniz. Bu nasıl bir samimiyetsizliktir, bu neyin şovudur? O aileler var ya, o aileler; size rağmen, sizin bu samimiyetsizliğinize, ikiyüzlülüğünüze rağmen dimdik ayakta, adalet yerini bulsun diye mücadele ediyorlar; onlara buradan selam olsun. Geçtiğimiz gün bir şehit madencinin eşi ne dedi aynen okuyorum: "Cezaevinde kalan 4 kişi, diğerleri ev hapsinde. Ailelerinin yanında fotoğraf atıyorlar, gülüyorlar, çocuklarının yanındalar. Bizim çocuklarımız da mezarlığa gidiyorlar, toprağı öpüyorlar, babalarını öpüyorlar. Çocuklarım için, eşim için dimdik ayakta duruyorum. Benim hayatımın vebali, çocuklarımın vebali kimin boynuna?" Ben de size soruyorum: Dile kolay, iki yıldır tek bir gün bile dinmeyen bu acıların, bu adaletsizliğin vebali kimin boynuna?

Katliamın sorumluları ellerini kollarını sallayarak hayatına devam ediyor

Yine bir madenci eşi "Sorumlu olan kişi bana sokakta her selam verdiğinde ben aynı acıyı hissediyorum." diyor. Amasra'da denetim yapmayan, Sayıştayı umursamayan, maden ocağına adamını atayan, torpilli atanan, havalandırmasından alarm sistemlerine kontrolleri yapmayan, şikâyetleri duymayan kişiler nasıl olup da ellerini kollarını sallayarak hayatlarına devam ediyor sayın vekiller? 22 yılda bu ülkede en az 33 bin 831 iş cinayeti işlendi ya bu ülkede! Aynı zihniyet, aynı tedbirsizlik, denetimsizlik, liyakatsizlik devam ediyor.

Bu katliamın hesabı mahşere kalmayacak

Bu ülkede her ay bir Soma, bir Amasra yaşanıyor. Bu nasıl bir vurdumduymazlık, iş bilmezlik, nasıl bir kötülük ben anlayamıyorum! İhmal sizin, yanlış sizin, sorumsuzluk, vurdumduymazlık, pervasızlık sizin ama unutmayın, 43 madencinin ailesine, çocuklarına karşı yaşanan mahcubiyet ve utanç hepimizin. O yüzden, bu kürsüden bir kez daha söylüyorum: Sorumlular bu davaların kapanacaklarını, kurtulacaklarını sanmasınlar. Bu dosyalar yeniden açılacak, Miray'ı, Elisa'yı yetim bırakan, insanları eşlerinden, evlatlarından koparan, 43 madencinin mezarını kazan bu liyakatsizliğin de bu millete yaşattığınız utancın da hesabını soracağız, çünkü bu katliamın hesabı mahşere kalmayacak.
 

Bakmadan Geçme