Benimde bir fikrim var diyorsan dikkat

TKDK Bartın Ofisi TSO binasında hizmete girdi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bartın Ofisi TSO binasında hizmete girdi.

Daha önce 42 ilde hizmet sunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Türkiye’nin 81 ilinde ofisler açarak yurt genelinde hizmet vermeye başladı. 

2007 yılında kurulan ve kırsal bölgelerde tarım alanında kalkınma sağlanabilmesi için gerekli projelerin yürütülmesini sağlayan bir yardım fonu ve destek programı kuruluşu olan TKDK’nın Bartın İrtibat Ofisi TSO binasında hizmet verecek. TKDK Bartın İrtibat Ofisi için düzenlenen açılış törenine Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, Bartın TSO Başkanı Halil Balık, Bartın İl Orman ve Tarım Müdürü Yasin Önder, TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu ile çok sayıda davetli katıldı.

İl Müftüsü Ömer Keskin’in yaptığı duaların ardından açılış kurdelesi protokol üyelerince kesilen TKDK Bartın Hizmet Ofisi resmi olarak hizmet sunmaya başladı.

Açılış töreninin ardından Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve davetliler TKDK hizmet ofisini gezerek sürdürülecek çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

Bu proje ve irtibat ofisi çok faydalı olacak

TSO toplantı salonunda gerçekleşen TKDK tanıtım toplantısında konuşan Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, “Bartın’da ilk göreve başladığımda Bartın’da TKDK ofisinin olup olmadığını sormuştum. Bakanlıkta görev yaparken İçişleri Bakanlığı adına TKDK’nın İzleme Kurulu Üyesiydim. Orada çok anlamlı ve güzel projelere destek olunduğunu gözlemledim. Bu kurumunda bu programın açmasının ne kadar önemli olduğunun farkındaydım. Bugüne nasip oldu. Böylesi bir açılışta olduğumuz için tekrar mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Aslında Bartın’a baktığımızda kırsal nüfusu kentsel nüfusundan daha fazla olan bir ilimiz. Bartın için kırsal kalkınma çok önemli. Genelde nüfusumuzun çoğu emekli ama ciddi bir genç nüfusumuz var çalışması gereken. Onlara bir kaynak sağlamak için, yeni iş imkanları ve AB standartlarında yatırım yapma imkanları sağlamak açısından bu proje ve irtibat ofisi çok faydalı olacaktır. IPARD 3 başlıyor, kurum daha önce IPARD 1 ve IPARD 2’yi 42 ilimizde uyguladı. IPARD 3 programıyla artık 81 ilimizde faaliyet gösterecek. İyi projeler sunmamız gerekiyor.” dedi.

Bartın her türlü potansiyele sahip

TKDK’nın vereceği desteklerle Bartın’ın kalkınmasına ciddi katkı sunacağını söyleyen Vali Arslan, “Açılışını yaptığımız ofiste 2 uzman arkadaşımız tam zamanlı olarak görev yapacaklar ve proje yapmak isteyen, bu kaynaktan yararlanmak isteyen kişilere ciddi anlamda destek olacaklar. TKDK verdiği desteklerle ilimizin kalkınmasına ciddi anlamda katkı sağlayacak. Yüzde 50’den yüzde 75’e kadar ciddi bir destek veriyor kurum bu proje kapsamında. Bu çok ciddi bir oran. Süt üretiminden et üretimine, tavukçuluk, yumurta tavukçuluğu, süt ürünleri tesisleri, kırmızı et ve et ürünleri tesisleri, su ürünlerinin işlenmesi, tıbbi aromatik bitti yetiştiriciliği, süs bitkileri üretimi, arıcılık, kırsal turizm tesisleri gibi bir çok alanda projelere destek sunulacak.  Bartın’ımız kırsal turizm alanında çok bakir bir bölge ve çok büyük bir potansiyele sahip. Bartın ilimiz; doğa, kültür, deniz turizmi gibi her türlü potansiyele sahip. Bu proje sayesinde ilimizin bakir olduğu bu alanlarda daha da gelişmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ben bu duygularla Bartın irtibat ofisinin ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu aşamada sivil toplum kuruluşlarımızın, iş adamlarımızın, kamu kurum ve kuruluşlarımızın birlikte çalışmasının önemini tekrar vurguluyorum. Tüm yatırımcılarımızı, üreticilerimizi, çiftçilerimizi, kooperatiflerimizi proje hazırlamaya, yatırım yaparak IPARD 3 programından azami şekilde faydalanmaya davet ediyorum.” Şeklinde konuştu.

26 binin üzerinde proje desteklendi

TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu ise tanıtım toplantısındaki konuşmasında kurumun görev ve amaçları hakkında bilgiler verdi. 

2011 yılından bu yana 42 ilde uygulanan IPARD programları ile 26 binin üzerinde projenin desteklenmiş olduğuna vurgu yapan Kuyulu, “Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kurulmuştur. IPARD program kapsamında ülkemize tahsis edilen fonların kullanılmasından sorumludur. Kullanılan bu fonun % 75’i AB, %25’ ise Ulusal bütçeden karşılanmaktadır. Avrupa Birliği IPARD programının uygulayıcısı olan kurumumuz, isminden de anlaşılacağı üzere kırsalı kalkındırmak, insanimizin doğduğu yerde doymasını, üretim yapmasını, yatırım yapmasını ve istihdama katkı sağlanmasını amaçlamaktadır. Bunu yaparken işletmelerin Avrupa Birliği standartlarına yükseltilmesini, üretimde hayvan refahına, hayvan sağlığına, gıda güvenliğine, gıda hijyenine dikkat edilmesini sağlayarak kırsalda yasayan insanımızın refah seviyesinin yükseltilmesini, göçün önlenmesini hedeflemektedir. 2011 yılından bu yana 42 ilde uygulanan IPARD programı ile 26 binin üzerinde proje desteklenmiş, 45.1 milyar TL hibe sağlanmış, bu hibelerle 98,2 milyar TL yatırım yapılmış, 96 bin 500 kişiye istihdam oluşturulmuştur. Hibe verdiğimiz işletmelerin daha sağlıklı, daha verimli ve daha fazla rekabetçi bir üretimle faaliyetlerine devam ettiklerini görmek, bizlere mutluluk vermektedir. Daha önce 42 ilde uygulanan program, IPARD 3 ile birlikte 81 ilimize yaygınlaşacaktır. Artık Bartın ilimiz de TKDK desteklerinden faydalanacak olup, bugün açılışını yaptığımız irtibat ofisi ile bunun ilk adımı atılmıştır.” Diye konuştu.

Fikri olan herkesi ofisimize bekliyoruz

Projesi olan, proje fikri olan, yatırım yapacak, proje sunacak, bilgi alacak ve soru soracak herkesi Bartın Hizmet Ofisine beklediklerini söyleyen Kuyulu, “Desteklerin 81 ile yaygınlaşmasındaki iradeleri için basta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sayın Bakanımıza, yer temini ve destekleri için Sayın Valimize, Milletvekilimize, ofisimiz için yer tahsis eden Ticaret ve Sanayi Odamıza ve desteklerinden ötürü Tarım ve Orman İl Müdürümüze teşekkür ederim. Bartın’da yatırmalarınıza yön verecek, destek sağlayacak, bilgi verecek bir irtibat ofisimiz ve 2 uzman arkadaşımız var. Kurum olarak hayvancılıktan kırsal turizme, arıcılıktan yerel ürünlere, el sanatlarından yenilenebilir enerjiye kadar çok farklı sektörlerde hibe vermekteyiz. Bartın için tarım ve turizm önemli sektörlerdendir ki bunlar kurumumuz tarafından da desteklenen sektörlerdir. Bugün burada bulunan kamu kurum ve kuruluşlarımız ve STK’larımızla birlikte işbirliği içerisinde, Bartın ilimize daha fazla proje, daha fazla yatırım kazandırma hedefindeyiz. Bartın ilini kurumumuzun hibe desteklerinden faydalanmaya davet ediyorum. Projesi olan, proje fikri olan, yatırım yapacak, proje sunacak, bilgi alacak, soru soracak herkesi ofisimize bekliyoruz. Bizler kurum olarak her türlü yardım ve desteği vermeye hazırız. Sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Başvuru sahiplerimizin ekonomik olarak sürdürülebilir, özgün nitelikte ve sıralama kriterlerinden yüksek puan alan projeler sunması önemlidir. Projelerinizin gerçekleştirilmesi ile tarım ve hayvancılık sektöründeki yatırımlara yenileri eklenecek, tarım ve sanayi entegrasyonuna destek olunacak, kırsal alanlardan göçün önlenmesine katkı sağlanacak, yeni iş olanakları oluşturulacak, AB standartlarında üretim yapan işletme sayıları artırılacak, tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyinin yükselmesine ve yasam koşullarının iyileştirilmesine olanak sağlanacaktır. Üretime ve istihdama katkı sağlayacak, kırsal kesimin refahını artıracak proje fikirlerinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi temennisi ile irtibat ofisimiz ve IPARD 3 programının Bartın İlimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diler saygılar sunarım.” Dedi.

Konuşmaların ardından IPARD 3 programının tanıtım videosu yayımlandı ve akabinde Bartın TKDK İrtibat Ofisi Uzmanlarından Muharrem Kayıkçı tarafından IPARD 3 programının tanıtım sunumu gerçekleştirildi.
 

Bakmadan Geçme