Başkan Yalçınkaya imza kampanyasında konuştu

Bartın Yalı Mevkiinde yapımına devam edilen Irmak Islah Projesinin durdurulması için Bartın Belediye Başkanı M. Rıza Yalçınkaya, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, STK'lar, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş bir araya gelerek imza kampanyası başlattı. 

Başkan Yalçınkaya imza kampanyasında konuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bartın’da yapımına başlanarak Yalı Mevkiinde devam eden Irmak Islah Projesi için tartışmalar sürerken, projenin durdurulması için imza kampanyası başlatıldı. 

Bartın Belediye Başkanı M. Rıza Yalçınkaya, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, STK’lar, siyasi partilerin temsilciler ve çok sayıda vatandaş Yalı Mevkiinde bir araya gelerek, sloganlar eşliğinde projenin durdurulmasını istedi. 

31 Mart Yerel Seçimlerinde göreve geldikten sonra ilk olarak projeyi incelemeye başladığını ve katıldığı ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında bu projeden vazgeçilmesi için konuştuğunu söyleyen Bartın Belediye Başkanı M. Rıza Yalçınkaya, “Oldu bitti ile “Yapıyoruz, ediyoruz. Siz seyredin” demek önce Bartın halkına karşı yapılan en büyük saygısızlık.  Dolayısıyla bugün bu başlatılan imza kampanyasında Bartın'da yaşayan herkes sahip çıkarak bu imza kampanyasına imzasını atarsa belki birileri bu halkın daha fazla duymak zorunda olduğunu hissederler.” İfadelerini kullandı. 

“Yetkililere bu projenin yanlış olduğunu söyledim”

Başkan Yalçınkaya açıklamasının devamında şunları da söyledi,  “Gerçekten çok hassas bir konu. Hepimizin yaşadığı bu şehirde Bartın Irmağı'nda güzel hatıralarımız var. Bu hatıralarımızla büyüdük, bu hatıralarımızla yaşıyoruz. Bu Allah'ın bize lütfettiği bu güzellikler içerisinde yaşayın diye sunduğu güzel Bartın'ımızın, güzel ırmağını maalesef elimizden alıyorlar. Bir oldubitti ile Bartın şehrini karşı karşıya bıraktılar. “Biz yapıyoruz, siz seyredin” dediler. Ve dolayısıyla da bugün yeni bir yerel yönetimin başa gelmesiyle birlikte şehrin bize verdiği o anahtarı, o emin ellerdeki teslim ettiği anahtarı şehr-i emin insan olarak ben de Bartın halkının bu sıkıntılarını dile getirmek için öncelikle göreve seçildikten 15 gün sonra yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yetkililere bu projenin yanlış olduğunu ve bu projenin Bartın şehrine zarar vereceğini ve ırmağını, bu güzel yaşam alanımızı elimizden alacağını dile getirerek onlara orada bir konuşma yapmıştım.

“Lütfen bu şehirde yaşayan insanların sesine bir kulak verin”

O konuşmadan sonra demiştim ki; konuşmamız sırasında “Lütfen bu oldubittiyle bizi karşı karşıya getirmeyin. Lütfen bu şehirde yaşayan insanların sesine bir kulak verin. Lütfen bu kentteki mühendis arkadaşlara, sivil toplum örgütlerine bir kulak verin. Bu yanlışlıktan dönmek erdemliktir. Bu yanlışlıktan dönmek için bizlerle oturun, konuşun ve birlikte verilen bu zararı minimuma indirerek en azından bu kentin en güzel yerlerinden olan, Bartın'ın bence vazgeçilmez bir yaşam alanı olan Bartın Irmağını kent insanının tekrar bu güzellikleri yaşaması için onlara sunalım.” Ama dinletemedik. Dinlemediler. Gene oldubittiyle buraya geldiler. Bartın Emekliler Evi'nin önünde bir baktık duvarların yükseldiğini gördük. Hâlbuki biz bekliyorduk ki bizi çağırın. Bizimle birlikte konuşup sivil toplum örgütlerinin de görüşlerini alarak mimarların, inşaat mühendislerinin ve bu kentte yaşayan herkesin görüşüne değer vererek bu projeyle ilgili yeniden bir çalışma içerisine gireceklerini düşünüyorduk. 

“Amasra’da gösterilen mücadele örneği Bartın’da imza kampanyasıyla başlatıyoruz”

Maalesef böyle bir şey yapmadılar. Geldiler. Tekrar orada inşai faaliyete başlayınca biz de geldik bu duvarın dibinde gene Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız,  meslek odalarının temsilcisi arkadaşlarımız, mimarlar, inşaat mühendisleri ve bence hani Amasra'da kurulması düşünülen termik santral konusunda bizleri bir araya getiren Bartın Platformu vardı. Çevreye sahip çıkıyorlardı. Yaşam alanlarına sahip çıkıyorlardı. Tarihe sahip çıkıyorlardı. Kültürüne sahip çıkıyorlardı. Şimdi aynı şekilde Bartın Irmağı İnisiyatif grubu olarak, Bartın Platformu olarak tekrar Bartın Irmağı'na sahip çıkan bu arkadaşlarla bu açıklamayı yapmıştık. Ama fayda getirmeyince bugün burada Bartın halkının Amasra'da göstermiş olduğu o mücadele örneğini gene Bartın'da yaşayan insanlar olarak bir imza kampanyasıyla başlatıyoruz. Bu imza kampanyasına imza atacak her vatandaşımız, o çocukluğundan beri yaşadığı o güzellikleri içine sindirerek bugünleri geldiği günleri hatırlayarak, hatıralarını hatırlayarak bence bu imza kampanyasına her zamankinden daha fazla destek vereceklerine yürekten inanıyorum. 

“Yapıyoruz, seyredin’ demek Bartın halkına yapılan en büyük saygısızlık”

Bu kent bizim. Bu kentte yaşayan herkesin görüşüne saygı duymak lazım. Herkesin görüşünü almak lazım. Oldubitti ile “Yapıyoruz, ediyoruz. Siz seyredin” demek önce Bartın halkına karşı yapılan en büyük saygısızlık.  Dolayısıyla bugün bu başlatılan imza kampanyasında Bartın'da yaşayan herkes sahip çıkarak bu imza kampanyasına imzasını atarsa belki birileri bu halkın daha fazla duymak zorunda olduğunu hissederler. Gerçekten önemli bir konu. Ben göreve geldiğimden beri bu konu üzerinde hassasiyetle duruyorum. Ben kentime sahip çıkıyorum. Kentimin insanlarının bana karşı duyduğu güveni tekrar daha yükseklere çıkarmak için bu mücadelenin içerisinde yer alıyorum. Kentimi ve kentte yaşayan insanlarımı sahipsiz bırakmıyorum. Dolayısıyla bugün gene Bartın'da değişik partilere mensup partilerimizin siyasetçileri, il başkanları, ilçe başkanları da var. Onlar da Bartın'a sahip çıkıyorlar. Onlar da bu yanlış yapılan uygulamanın durdurulması için bugün burada hep birlikte bir mücadelenin içerisindeler. 

“Bu ucube inşaatı başlatanlara bir kez daha buradan sesleniyorum..”

Bugün burada sizlerin ve o değişik partilerimizin siyasi yönetimlerinin gösterdiği duyarlılığı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin de yöneticilerinin göstermesini istiyorum. Yani bu hepinizin. Bu kentte ocu, bucu, şu şucu anlamında hiçbir ayrım yapmamamız lazım. Hepimizin kentimize, yaşam alanlarımıza zarar verecek her şeyde birlikte hareket ederek en asgari şekilde en az zararla bu sorunları çözmek zorunda olduğumuzu unutmamamız gerekiyor.  Ben bir kez daha bu projeyi gerçekleştiren DSİ İl Müdürlüğüne, DSİ Bölge Müdürlüğüne, DSİ Genel Müdürlüğüne, artık ırmağı ıslahı projesi kapsamı içerisinde bu ucube inşaatı başlatanlara bir kez daha buradan sesleniyorum. Ne olur şu Çin Seddi sevdanızdan vazgeçin. Ne olur Bartın ırmağını elimizden almayın. Bizim yaşam alanımıza bu kadar zarar vermeyin. Yazıktır, günahtır. Çocuklarınıza, torunlarınıza verdiğiniz bu zararı anlatamazsınız hayatınız boyunca.  Bir kez daha ben sizlerin sesini Ticaret ve Sanayi Odası başkanımızın sesini, benim sesimi ve burada bulunan Bartın sevdalılarının tümünün sesini birilerinin daha iyi duymasını arz ediyorum. 

“Sesimizi duyanlar bizi artık bir oldubittiyle karşı karşıya bırakmazlar”

İnşallah o sesimizi duyanlar bizi, bizi bir oldubittiyle karşı karşıya artık bırakmazlar. Hadi gelin bakalım şu masa etrafında bir oturalım. Hadi sivil toplum örgütleri, hadi Ticaret ve Sanayi Odası, hadi Bartın Belediyesi hep birlikte şu masa başında çalışarak sizin de mahsurlu gördüğünüz yönleri biz de yeniden değerlendirerek bu işten azami olarak zarar görmeden Bartın'ı nasıl kurtarabiliriz anlamında bizim istek ve önerilerimizi de dinleme rica ediyorum. 

“Yüzde 51,5 oyunu alarak seçilen birisi olarak size söz veriyorum..”

Bartın Belediye Başkanı olarak sizlerin yüzde 51,5 oyunu alarak seçilen birisi olarak size söz veriyorum. Bartın’da bu konuyla ilgili belediye olarak üzerime düşen yapmam gereken gerekli yerlere itirazlarımız, gerekli yerlere dilekçelerimiz, gerekli yerlere müracaatlarımız aynı duyarlılıkla devam edecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Zaten bu platformun içerisinde bulunan arkadaşlar Bartın Belediyesi'nin bu konudaki çalışmalarını yakinen takip ediyorlar. Bizim bu konudaki hassasiyetlerimizi iyi biliyorlar. 

“Nihayet projeyi bütüncül olarak ele alacağız”

Bu akşam da bu fore kazıklar çakıldıktan sonra bu Çin Seddi duvarları yapıldıktan sonra bizim Belediye Başkanlığı görevine geldiğimizden beri ilgili kuruma yazdığımız yazılar doğrultusunda nihayet geçtiğimiz hafta içerisinde bize verilen proje bütüncül olarak nedir onu ele alacağız. bugün gene Mimarlar Odası temsilcisi arkadaşlarımız, Belediye Meclis Üyesi mimar arkadaşlarımız, belediye çalışanlarımız Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız yani bu platformda yer alan temsilci arkadaşlarımızla beraber bir çalışma yapacağız ve ona göre de nasıl bir yol izleyeceğimizi arkadaşlarla belirlediğimiz o yol haritası içerisinde devam edeceğiz. Her zaman bu mücadelenin önünde sizlerle birlikte yol yürümekten ne mutluluk duyacağımı ifade etmek istiyorum.” 
 

Bakmadan Geçme