BARÜ yükselişini sürdürdü
Bartın Üniversitesi (BARÜ), Times Higher Education (THE) 2024 Etki Sıralaması (University Impact Rankings for 2024) listesinde 2 alanda dünya çapında ilk 200'e girerken Türkiye'de ise ilk 3'te yer aldı.
Dünyanın en saygın akademik sıralama kuruluşlarından Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan “Üniversite Etki Sıralaması 2024” (University Impact Rankings for 2024 ) açıklandı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda kriterlerin baz alındığı genel sıralamada Bartın Üniversitesi (BARÜ) 2023 yılında 801-1000 bandında yer aldığı listeye bu yıl 601-800 bandından girerek önemli bir başarıya imza attı.
BARÜ, tüm kriterlerde sıralamaya girmeyi başardı
BARÜ, Times Etki Sıralamasındaki sonuçlarıyla tecrübeli akademik insan kaynağı ile nitelikli eğitim-öğretim ve araştırma alanlarında ivmelenen başarısını bir kez daha ortaya koydu. Dünyanın dört bir yanından 1.963 kurumun, BM “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” yol göstericiliğinde belirlenen 17 alt başlıkta sıralandığı listede BARÜ, tüm sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde dünya en iyiler sıralamasında yer aldı.
BARÜ, birçok alanda önemli bir ilerleme sağladı
Yapılan değerlendirmelere göre birçok dünya üniversitesini geride bırakan BARÜ, sıralamalardaki yerini yükseltti. BARÜ; 2024 Etki Sıralamasında “Sorumlu Üretim ve Tüketim” ile “Temiz Su ve Sanitasyon” kategorisinde 101-200, “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” kategorisinde 301-400, “Açlığa Son”, “Erişilebilirlik ve Temiz Enerji”, “İklim Eylemi”, “Sudaki Yaşam” ve “Karadaki Yaşam” kategorilerinde 401-600 bandında yer almayı başardı.
Ayrıca “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Eşitsizliklerin Azaltılması”, “Yoksulluğa Son” ile “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” kategorilerinde ise 601-800 bandında gösterilen BARÜ, girdiği tüm alanlarda başarısını artırdı.
Türkiye’deki üniversiteler arasında üst sırada
THE 2024 Etki Sıralamasına Türkiye’den girebilme başarısı gösteren 91 üniversite arasında Türkiye’nin en iyi 15’inci üniversitesi olarak yerini alan BARÜ, dünya sıralamalarındaki yükselişini de sürdürdü. BARÜ “Sorumlu Üretim ve Tüketim” kategorisinde Türkiye 2’nciliği elde ederken “Temiz Su ve Sanitasyon”da 3’üncü, “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” alanında ise 8’inci oldu. “İklim Eylemi”, “Erişebilirlik ve Temiz Enerji”, “Karadaki Yaşam” ve “Sudaki Yaşam” alanlarında da ön sıralarda yer aldı.
Sürdürülebilirlik ve verimlilik alanlarında öncü üniversite
Bölgesel kalkınma odaklı bir gelişim hedefleyen BARÜ en yüksek puanla sıralamaya “Bilinçli Üretim ve Tüketim” ve “Temiz Su ve Sanitasyon” kategorilerinde 101-200 bandından girdi. “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” ihtisaslaşma alanında çalışmalar yürüten BARÜ, bu alandaki kararlılığını dünya sıralamasına girerek kanıtlamış oldu. İnsan, iş süreçleri ve teknoloji alanında bütüncül bir yaklaşımı benimseyen BARÜ’nün bu başarısı, döngüsel ekonomi odağında milyonlarca lira tasarrufun elde edildiği Akıllı Lojistik Yönetim Sistemi (ALYS) ile enerji verimliliği konusundaki örnek uygulamaları başta olmak üzere “Sıfır Atık Projesi” kapsamında uygulamaya aldığı projelerle elde edildi.
“BARÜ gururla dünyanın en iyi üniversiteleri arasında”
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, elde edilen başarının gurur verici olduğunu belirterek, “16 yıllık genç bir üniversite olan Bartın Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasında üst sıralara yerleşerek başarısını bir kez daha kanıtlamıştır. Bu yıl gösterdiğimiz performansla THE 2024 Etki Sıralamasında önemli bir uluslararası başarı daha elde ettik. Belirlenen 17 ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin tümünde listeye girdik. Açıklanan bu veriler bizleri gururlandırırken daha çok çalışıp daha üst sıralarda yer almaya da teşvik ediyor. Bilimsel üretkenliğimiz ve nitelikli eğitim-öğretim anlayışımızla aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edecek, bu ve benzeri sıralamalarda önümüzdeki yıllarda daha yüksek sıralarda yer alacağız. Bu vesile ile adım adım ilerlettiğimiz stratejilerimize olan katkıları için Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran’a, emeği geçen ilgili komisyon üyelerimize, akademik ve idari insan kaynağımız ile tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca sürdürülebilir bir gelişim hedefiyle gayret gösterdiğimiz yolculuğumuzda bizlere olan destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize de şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.