BARÜ, muhasebe ve finans alanındaki önemli isimleri ICAFR'24'te buluşturdu
Bartın Üniversitesi (BARÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen '11. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi' 67 üniversiteden bilim insanları ve araştırmacılar ile farklı illerden sektör temsilcilerini bir araya getirdi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Bölümü ev sahipliğinde “Akıllı Teknolojiler ve Değişen Dünya Dinamikleri” temasıyla “11. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi” düzenlendi. TÜBİTAK tarafında da desteklenen kongre 3 gün süreyle BARÜ Kutlubey Yerleşkesinde gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışı; Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Uzan, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Keser, BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik ile birlikte farklı üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrede, BARÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim elemanlarının müzik dinletisinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.
“67 farklı üniversiteden 117 bildiriyle yoğun bir katılım oldu”
Kongre Dönem Başkanı ve BARÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Metin Saban “Ev sahipliğini yaptığımız kongrenin TÜBİTAK BİDEB tarafından desteklenmesi ve 67 farklı üniversiteden 117 bildiriyle yoğun bir katılım olmasından gurur duyuyoruz. Akademisyen, öğretmen ve muhasebe meslek grubundan paydaşlarımızın bir araya geldiği bu organizasyonun, muhasebe ve finans bilim dünyasına faydalı olmasını diliyorum” dedi.
“Sektörel dönüşümün ele alınacağı önemli bir kongre oldu”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik ise “Küreselleşen dünya dinamikleriyle birlikte yönetim ve ekonomi sisteminde köklü değişiklikler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler, muhasebe mesleğini de etkilemektedir. Muhasebe ve finans disiplinlerinin yeniden şekillendirilmesi, dijital sistemlerle entegre uygulamaların geliştirilerek mesleğe dinamizm kazandırılması büyük önem arz etmektedir. Bu düşüncelerle yaşanan dönüşümün, sürecin tüm paydaşları tarafından bilimsel bir platformda ele alınmasını oldukça önemli buluyor, kongrenin verimli geçmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Finans sektöründe dijitalleşme vurgusu yapıldı
Finans Derneği Başkan Yardımcısı, Selçuk Üniversitesinden Doç. Dr. İbrahim Eren Şahin, Güvence Hizmetleri Derneği Başkanı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Ganite Kurt, Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seval Kardeş Selimoğlu açılış konuşmalarında kongrenin önemine değindi.
Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, Başkent Üniversitesinden Prof. Dr. Nalan Akdoğan, Kongre Koordinatörü Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, Kamu Gözetimi Kurumu Başkan Yardımcısı Murat Yünlü, Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Keser ise sürdürülebilirlik odağında finansal çalışmaların gerekliliğini vurguladı.
Muhasebe alanındaki teknolojik gelişmeler değerlendirildi
Ardından geçilen panelin moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı yaptı. Etkinlikte, T.C. Merkez Bankası Meclis Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kar, Agra Fintech Yazılım Çözümleri firmasından Taner Toraman ile Meltem Aydın konuşmacı olarak yer aldı.
Prof. Dr. Kar, “Değişen Dünya Ekonomisinin Değişen Dinamikleri” konu başlığında uluslararası ekonomi politikalarının bağlamı, sermayenin küreselleşmesi, uygulanan politikalar ve sonuçları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Toraman ve Aydın ise “Dijital Dönüşümde e-Belge Teknolojilerinin Rolü: Finans ve Denetim Alanında Kullanımı” başlıklı sunumlarında finans alanında kullanılan e-belge sistemi, mali veri transfer, analiz ve raporlama sürecinde kullanılan uygulamalar ile muhasebe programlarından bahsetti.
Kongre kapsamında farklı etkinlikler gerçekleştirildi
Açılış oturumunun tamamlanmasıyla ICAFR’24 kapsamında BARÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim elemanları tarafından “Köprü” temasıyla hazırlanan karma resim sergisi de ziyarete açıldı.
Kongre kapsamında; yapay zekâ, makine öğrenmesi ve akıllı teknolojiler, büyük veri ve büyük veri analitiği, robotik süreçler ve otonom sistemler, akıllı sözleşmeler, finansal teknoloji, dijital teknolojilerin entegrasyonu ve kabulü, veri güvenliği, siber güvenlik, yeşil dönüşüm ve dijitalleşme, sürdürülebilirlik ana başlıklarında bildiriler 8 farklı oturumda katılımcılara sunuldu.
Multidisipliner çalışmaların gelişimine katkı sunan kongre kapsamında Bartın’ın tarihi ve doğal güzellikleri de tanıtıldı.