BARÜ'den 16 üniversiteden öğrencilere iklim değişikliği eğitimi
Bartın Üniversitesi (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle 16 farklı üniversiteden öğrencilere 'İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler' konusunda eğitimler veriyor.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Artar’ın yürütücüsü olduğu ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan “İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” projesi kapsamındaki eğitim programının açılışı gerçekleştirildi.
16 farklı yükseköğretim kurumundan Peyzaj Mimarlığı Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin katılımıyla Amasra’da gerçekleştirilen ve iklim değişikliğine dirençli kentlerin oluşturulması bağlamında farklı yeşil altyapı unsurlarının ele alınacağı etkinliğin açılış konuşmasını yapan BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, iklim değişikliğinin getireceği risklere karşı öğrencileri bilinçlendirme hedefinde olduklarını belirtti.
“Üniversite olarak daha yaşanabilir bir dünya için çalışmalar yürütüyoruz”
İklim değişikliğine uyum ve dayanım noktasında BARÜ’nün çalışmalarını aktaran Prof. Dr. Zahmakıran, “Bartın Üniversitesi olarak bulunduğumuz yerden başlayarak gösterdiğimiz çabalarla daha yaşanabilir bir dünya hedefliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesinde yürütülen Avrupa Birliği destekli projemiz ile Batı Karadeniz Havzasının bir parçası olan Bartın’ın iklim değişikliğine uyumunun ve dayanımının artırılması yönünde örnek uygulamaları hayata geçiriyoruz. Bu örnek uygulamalardan biri olan ve TÜBİTAK tarafında desteklenen eğitim programında, ülkemizdeki 16 farklı üniversiteden gelerek bugün aramızda bulunan katılımcıların alanında uzman hocalarımızın tecrübeleriyle önemli çıktılar elde edeceğine inanıyorum. Bu düşüncelerle yarınlarımıza değer katma noktasında göstermiş olduğu gayretler dolayısıyla Doç. Dr. Mustafa Artar’a ve projede emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ayrıca her zaman yanımızda olarak bize destek veren ve daha iyiye ulaşmamız noktasında teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
“İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” eğitim programı
“İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” başlığındaki eğitim programıyla, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemine dikkat çekilerek katılımcıların bilgi düzeyinin artırılması ve iklim değişikliği konusuyla ilgili farkındalık oluşturulması sağlanacak. BARÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aylin Alişan Yetkin ile Arş. Gör. Dr. Rukiye Gizem Öztaş Karlı ve Arş. Gör. İdil Dal’ın da yer aldığı projede kaynakların verimli kullanımına değinilerek çevre kirliliği, iklim değişikliği, kuraklık ve su kıtlığı gibi güncel konular üzerinde durulacak.
BARÜ’nün iklim değişikliğine uyum ve dayanım çalışmaları
Ayrıca eğitim programında BARÜ’nün vizyon projelerinden olan ve Bartın’da yaşanan sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedeflediği “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) hakkında bilgilendirmeler ve örneklemeler yapılacak. BİRUS projesiyle hayata geçirilmesi hedeflenen; taşkın erken uyarı sistemi, yağmur suyu hasadı ve yeşil çatı çözümleri için pilot uygulamalar da değerlendirilecek.
BARÜ koordinatörlüğünde Düzce Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümleri ile Peyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER) ve Amasra Belediyesi destekleriyle düzenlenen eğitim programı altı gün boyunca devam edecek.