BARÜ'de Sürdürülebilirlik Raporu yayımlandı

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) sürdürülebilirlik politikaları ekseninde gerçekleştirdiği çalışmaların ele alındığı bir yıllık 'Sürdürülebilirlik Raporu' yayımlandı.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) sürdürülebilirlik politikaları ekseninde gerçekleştirdiği çalışmaların ele alındığı bir yıllık “Sürdürülebilirlik Raporu” yayımlandı.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) “Sürdürülebilir Çevre” ana temasıyla eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, sosyal sorumluluk, çevresel farkındalık, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik konularını önemsemekte ve “Yeşil Üniversite” olma hedefi ile her yıl çeşitli çalışmalar gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bu bağlamda; enerji verimliliği, su yönetimi, atık yönetimi ve karbon salınımının azaltılması gibi alanlarda yapılan çalışmalar ile birlikte temiz enerji kaynaklarına yönelim, geri dönüşüm programları, su tasarrufu sağlamak amacıyla altyapı iyileştirmeleri BARÜ’nün çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına rehber olan çalışmalardan oluşuyor.

Sürdürülebilirlik olgusunu öğrencileri ve insan kaynağı için yaşam kültürü haline getirmeyi amaçlayan BARÜ’de çevre farkındalığını eğitim-öğretim başta olmak üzere tüm faaliyetlerinde ön planda tutan bütüncül bir yönetim anlayışı hâkim.

Bu kapsamda 2024 yılında; sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde kaynakları korumak ve ortak yarınlara temiz bir dünya bırakmak amacıyla 2018 yılından beri ‘Sıfır Atık’ çalışmalarının yürütüldüğü BARÜ’nün Kutlubey, Ağdacı, Ulus ve Kurucaşile Yerleşkeleri “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” alma başarısı gösterdi. 

Ayrıca BARÜ, suyun verimli kullanımını desteklemek amacıyla yapay gölet, yağmur suyu hasadı ve damla sulama sistemleri gibi yenilikçi altyapı yatırımlarına öncülük ediyor. BARÜ’nün vizyon projelerinden biri olan AB destekli ‘İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması’ (BİRUS) başlıklı proje ile de Bartın’da artan taşkın vakalarına karşı erken önlemler almak hedefleniyor. Bu proje kapsamında, Bartın Çayı Havzası’na sensörlerden oluşan bir istasyon ağı kurulması planlanmakta olup, taşkın riskinin izlenmesi ve yönetilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Toplumsal sürdürülebilirlik noktasında da Bartın halkına taşkın ve su kıtlığına dair farkındalık eğitimlerinin verilmesi gibi çeşitli aktiviteler de projede yer aldı.

BARÜ 2023 yılında başvuruda bulunduğu Dünya Bankası finansmanlı "Kamuda Yenilenebilir Enerji Projesi" kapsamında da enerji üretimine uygun alanları değerlendirmek amacıyla ziyaret edilmiş, yapılan ön incelemeler neticesinde güneş enerjisi verimliliği projesi için yeterli kriterleri sağlayan alanlar belirlendi. Böylece BARÜ, ihtiyacı olan elektriği sürdürülebilir kaynaklardan üretmesi, elektrik enerji sarfiyatının tamamının veya büyük bir kısmının Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurularak sağlanması yönündeki çalışmalara titizlikle başlanması kararlaştırıldı.
 

Bakmadan Geçme