BARÜ'de 'Filistin'i Anlamak' paneli gerçekleştirildi
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) gerçekleştirilen panelde, Filistin'de yaşananların tarihi arka planı ve günümüze yansımaları ile insan hakları ihlalleri farklı boyutlarıyla ele alındı.
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Günleri kapsamında “Filistin’i Anlamak” konulu panel düzenlendi. BARÜ Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Kırdar yaptı.
Orta Doğu uzmanı, gazeteci-yazar Güngör Yavuzaslan ile BARÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Yamaç konuşmacı olarak yer aldı.
Filistin’in güncel durumu ve bölgesel dinamikler hakkında değerlendirmelerin yapıldığı etkinlik, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte akademik ve idari insan kaynağı ile öğrencilerin yoğun katılımıyla tamamlandı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Uzun, dünyanın büyük bir insanlık sınavından geçtiğini belirterek “İsrail’in sivillere yönelik sistematik olarak yıllarca devam ettiği ve 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana katliam boyutunu da aşan saldırıları mazur ve meşru görülemez. Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu insanlık dramına karşı mücadelenin bir parçası olmaya devam edeceğiz. İnsan olmak ve insan kalmak noktasında alınan her karar ve gösterilen her çabanın tarihe bir not olarak geçeceği bilinciyle mücadeleyi Gazze ile birlikte veren tüm öğrencilerimizi de tebrik ediyorum” dedi.
Ardından geçilen panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Kırdar, Filistin’de yaşananların tarihi süreci hakkında bilgi vererek günümüzde devam eden gelişmelerin gazeteci ve akademisyen bakış açısıyla yorumlanmasının ufuk açıcı olduğunu söyledi.
Gazeteci-yazar Güngör Yavuzaslan, Filistin’de yaşananları farklı yönleriyle değerlendirerek insanlık dramını güncel boyutuyla aktardı.
1948’den sonra ortaya çıkan Gazze’deki şiddet sarmalını değerlendiren Yavuzaslan, “Gazze’de sistematik soykırım, asimilasyon, gözyaşı ve siyonizmin vahşeti hiç bitmedi. Kötülüğün kitabını yazıyorlar. Gazze’de yaşananlar Müslümanlığın katliamıdır. Çocuklar kurşundan ölmezse açlıktan ölüyor. Tarih kimlerin ne yapıp, yapmadığını kimlerin yaşanan dramı izlediğini not alacak. Şu an Filistin mücadelesinin bayrağını Türkiye tutuyor” diye konuştu.
Doç. Dr. Yamaç ise Filistin’de gerçekleşen insanlık dışı uygulamalara karşı tüm dünyanın birlik olması gerektiğini dile getirerek “İsrail’in Filistin’e yönelik soykırımında teo-politik düşünce yapısı önem taşımaktadır. Siyonizmin arka planına baktığımızda farklı yönleri görüyoruz ve bu etkenler Filistin’de katliamlara neden olan düşüncedir. Bu yüzden ısrarlı bir şekilde savaş halini devam ettiriyorlar. Gazze’de devam eden bu direniş inanıyorum ki tüm dünyanın direnişine ön ayak olacaktır” şeklinde belirtti.
Etkinlik soru ve cevapların alınmasının ardından bölgede kalıcı barış ve ‘Özgür Filistin’ temennisi ile son buldu. Ardından katılımcılar Kutlubey Yerleşkesi içerisinde yer alan Filistin destek çadırlarını ziyaret etti.