BARÜ'de bilgi, bilim ve eğitim konuşuldu

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) akademik öğrenmeye dair ipuçları, bilgi, bilim ve eğitim faaliyetlerinin konuşulduğu söyleşi akademisyenler tarafından yoğun ilgi gördü.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) tarafından akademisyenlere yönelik olarak düzenlenen “Üniversite nasıl olmalıdır?” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Eski Yürütme Kurulu Üyesi, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ile İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun katılımıyla düzenlenen etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. 

Söyleşide eğitimin öğrenme ve öğretmenin bileşiminden oluştuğunu kaydeden Günay, “Öğretmenin temelinde öğrenme var. Sahici öğretici aynı zamanda iyi öğrenendir. İnsan, eğitilebilen bir varlıktır. Ülkelerin rekabet gücü; yetişmiş insan gücü, bilim ve teknoloji üretme kapasitesi ile bağlantılıdır. Eskiden ‘Üniversitenin misyonu nedir?’ diye sorulduğunda araştırma, eğitim, topluma danışmanlık deniyordu. Sonrasında araştırma, eğitim ve kamu hizmeti olarak değişti. Şimdi ne deniyor? Araştırma-geliştirme, eğitim-öğretim ve toplumsal katkı. Üniversitenin asıl temeli bilgeliktir. Üniversite bir toplumun en üst kurumudur. Öğretmeni de mühendisi de herkesi o yetiştirir. Eğitim öğretim bir alışveriştir” şeklinde konuştu. 

Fazlıoğlu ise üniversitelerin sadece bina formuna değil, iç dünyasına önem verilmesi hususlarından bahsederek “Günümüz dünyasında ‘fazi toplum’ denilen puslu, bulanık toplum kurulmaya çalışılıyor. Ama üniversiteler; mana, anlam değer dünyası, estetik, tarih anlayışı bunları korumak için kurulan bir ordudur. Manevi vatanı, anlam değer dünyasını, bu toprakları dikkate alarak koruyacak yegâne kurumlardır. Usta çırak ilişkisi eğitim hayatında geliştirilmelidir” diye konuştu.

Etkinlikte konuşarak etkinliği gerçekleştirmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Sürdürülebilir gelişim ekseninde kendini daima yenileyen bir bakış açısıyla çalışmalarımızı yürüttüğümüz BARÜ’de, Prof. Dr. Durmuş Günay ve Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu hocalarımız hem akademik hem entelektüel tecrübelerini bizimle paylaştılar. Hepimiz için ışık tutacak bilgiler edindiğimiz bu etkinlikte, yükseköğretim alanına bakış nasıl olmalıdır konusunda alanlarında uzman olan kıymetli hocalarımızın değerli görüşlerini, fikirlerini dinledik. Değerli konuşmaları için kıymetli hocalarımıza ve katılım sağlayan tüm bileşenlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konferans, soru ve cevapların alınmasının ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
 

Bakmadan Geçme